Last news in Fakti

13 Април, 2021 19:36 13 179 31

Мисията "Аполо 11" можела да погуби живота на Земята

  • наса-
  • поло 11-
  • луна-
  • кацане на луната-
  • зараза-
  • опасни микроби-
  • лунна чума-
  • живот-
  • заплаха

Имало опасения, че при завръщането си на планетата, астронавтите могат да носят опасни микроорганизми със себе си

Мисията "Аполо 11" можела да погуби живота на Земята - 1
Снимка: shutterstock

Мисията "Аполо 11" на НАСА е можела да завърши с гибел на целия живот на Земята. От американската агенция за космически изследвания обаче, поели огромен риск и изпратили астронавтите на Луната, въпреки опасенията си.

Когато хората за първи път започнали да говорят за изпращане на хора в Космоса, мнозина се страхували, че те могат да донесат непозната и смъртоносна зараза, която да унищожи планетата ни.

Това би било най-голямата непредвидена ситуация и за мисията на НАСА "Аполо 11". Ами ако астронавтите, които се връщат у дома, отприщят на Земята нещо опасно и чуждо на науката като лунни микроби, например, пише сайтът Space.com?

Преди мисията до Луната да започне, от НАСА не можели да бъдат категорични, че ако частици прах или потенциални микроорганизми бъдат донесени на Земята и се разпространят, животът на планетата ни ще е в безопасност.

Ето защо, за всеки случай, в допълнение към предпазните мерки, които били взети срещу замърсяване на лунната повърхност със земни микроби, от НАСА решили да поставят под карантина екипажа на "Аполо 11" при завръщането му.

Така астронавтите прекарали 3 седмици под карантина, заради опасения, че могат да са заразени с опасни патогени от Луната.

В същото време вероятността от подобно развитие на събитията е била минимална, тъй като никой не вярвал, че на Луната може да съществува живот.

Астрономът Карл Сейгън в доклад, изготвен през 1969 г., е предупредил, че астронавтите трябва да се придържат стриктно към карантинните мерки, след като се върнат на Земята. В противен случай мисията "Аполо 11" може сериозно да навреди на хората и на планетата.

От НАСА са започнали да нервничат след подобни изявления и въпреки всичко те са организирали някои карантинни мерки.

На космическия кораб е инсталирана специална карантинна инсталация, която е трябвало да прибере астронавтите след кацането им в Тихия океан. Освен това те трябвало да бъдат в самоизолация в продължение на три седмици след завръщането си от Луната.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    50 24 Отговор
    Добре, че всичко е било на кино. Земята е ПЛОСКА. Аполо 11 е небрежно скалъпен декор от анкерпласт и алуминиево фолио.
  • 2 пешо

    50 19 Отговор
    не са били на луната , всичко е снимано в холивуд .

    Коментиран от #30

  • 3 Байконур

    41 10 Отговор
    Не можаха да пипнат космически вирус обаче попнаха gnidi от студиото на МGM докато смимаха как кацат на Луната!

    Коментиран от #16, #26

  • 4 Гуру

    20 4 Отговор
    От лошо по лошо има... Управляващите айдуци през последните години в Бг е мн по лошо.... за това не се вайкаите каво е можело да стане с аполо
  • 5 Ян Бибиян

    21 8 Отговор
    Те нъл затуй го играха камуфлаж, с онез ми ти развени знамена.... За да спасят Земята!
    Мухахахахх!
    Хамириканцитьи!
  • 6 Амед Азнавур

    27 7 Отговор
    ай пак слъжите китайците не с а открили следи от кацане

    а със смешната тогава техника е било невъзможно отделно даваха как излизат свежи и бодри от капсулата а това нее възможно обикновено не могат да ходят..
  • 7 ха-ха-ха

    19 9 Отговор
    Още си вярват, че са ходили на Луната и че Михаил Обамов е жена !
  • 8 чичо Сам

    19 7 Отговор
    Другари, паднахте на нивото на : "американски войници пияни от Кока Кола".
  • 9 😷😷😷

    37 2 Отговор
    Няма нужда нищо да носят от космоса и тук си се справят добре, я какви ковид версии произвеждат и пускат!
  • 10 dfер

    23 4 Отговор
    Даже самите американци си вярват ,че са били там :)))
  • 11 железаров

    18 4 Отговор
    Продължавам да си мисля ,че Тиквун от луната ни го натресоха.
  • 12 Справедлив

    16 4 Отговор
    Преди години даваха един английски филм в който категорично отрекоха вариант "някой" да е стъпвал на луната!Повтарям,английски филм!

    Коментиран от #15, #17

  • 13 xaxaxaxaxa

    15 3 Отговор
    Простите тиквопитеци как квичат само... на кино е било...квиииик ...снимано е в холивууд...квииииик ... камуфлаж е всичко...квиииик.

    И са платили едни милиарди на руснаците, които и до ден днешен потвърждават? Нали така тиквени бан.туси?
    ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА

    Я започвайте сега с рептилите, кемтрейлс и как Земята е плоска!

    ХАХАХАХАХХА
  • 14 цербер

    8 0 Отговор
    замтрсяване на лунната повърхност със земни микроби
  • 15 Алекс

    8 1 Отговор

    До коментар #12 от "Справедлив":

    А пък преди години даваха един филм, пак на английски, където един камион ставаше на робот, стреляше с оръжия и имаше меч, даже и говореше.

    Ако спрете да гледате филми по YouTube и Discovery, и започнете да се интересувате от истински достоверни факти и наука, може и да ви узреят тиквите.
  • 16 МОСФИЛМ

    4 12 Отговор

    До коментар #3 от "Байконур":

    ТО И ТОВА С ГА ГА РИН БЕШЕ ФИЛМ,АМА НИСКО БЮДЖЕТЕН......АМА МИНА НОМЕРА😀😀
  • 17 О МAЙН ДЖИЗAC

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Справедлив":

    А ТОЯ КОРОНА ВИРУС КОЙ ГО ДОНЕСЕ ОТ.....DARK SIDE OF THE MOON.....😬😬😬😬
  • 18 Behemoth

    4 0 Отговор
    Ала бала има сериозни теории които твърдят ,че вирусите идват от космоса с астероиди ....най вероятно примитивните форми на живот и органични молекули могат да устоят на радиацията ...
  • 19 Flat earth society

    7 1 Отговор
    Първо на първо, земята не плоска, а е вдлъбната, за да не се разливат океаните, а пък американците не са кацали на луната, ами са паднали от Марс.
    Луна - президент!
  • 20 Луна Президент

    3 0 Отговор
    А дали пък не е имало вероятност да изтрепе като вирус к-18 конкретно идиоти, които пишат уникални тъпотии ?!?
  • 21 Няколко

    6 3 Отговор
    Месеца преди да умре през 1999г. Режисьора Стенли Кубрик, даде едно Апокрифно интервю, в което си каза как е заснел през 1969г. кацането на Луната в Секретно Холивудски студио с помощта на няколко хамали латиноси, които впоследствие са изчезнали безследно, а самият режисьор е бил принуден да мълчи, след като е получил няколко милиона долара хонорар, и съответно е бил заточен във Великобритания, но сподели, че вече е много болен и тази тайна му тежи, но в Договора беше фиксиран срок 2050г. За излъчване на интервюто, така че и на децата е ясно, че няма как човек да кацне на Луната, радиацията е буквално убийствена, и няма все още изработен костюм които да те спаси от нея, така че нито Гагарин е първия космонавт, нито Американците са стъпвал на луната.
  • 22 Анонимен

    4 2 Отговор
    Той ако Гагарин беше летял в космоса нямаше да го самоубият с раздрънкам миг 15 с прикачени допълнителни резервоари пълни с гориво. Но американците направо убиха рибата с кацането на Луната.
  • 23 МАРА

    6 0 Отговор
    ТЕ НЕ СА БИЛИ НА ЛУНАТА
  • 24 Скептик

    3 0 Отговор
    Да бе, заразени с холивудски трипер...
  • 25 И ДА и НЕ

    16 4 Отговор
    Аз мисля, че все пак са кацали на Луната. Обаче, не по начина който гледаме на кадрите. И снимки и кадри са правени след/преди това в студио. Истинското кацане не може да даде такава помпозност каквато търсят американците и заради това са разкрасили и режисирали всичко в снимки на Земята. Естествено няма да го признаят никога.
    Двама души на този Свят са родени да завладеят Космоса. Това са Сергей Корольов и Вернер фон Браун. И при двамата основата е на ракетите е ФАУ 2. Учудващо в началото Браун възстановява в САЩ производството, но не доразвива нищо. Боксува на място. В същото време Корольов е изваден от заточение в Сибир и с помощта на един от немците работил при Браун не само възстановяват ФАУ, но го усъвършенстват и произвеждат R7 която е и първата балистична ракета. Корольов води много на САЩ в надпреварата - първи човек в космоса, първи полет до Луната с обход от обратната страна и много други. И точно когато започват подготовките за кораб с кацане на Луната Корольов внезапно умира. САЩ докато не дават пълна свобода на Браун изостават, но след смъртта на Корольов напредват бързо и Браун ги "качва" на Луната. Типично за САЩ - все някой дошъл отвън.
    След Корольов в СССР и след Браун в САЩ, нещата вървят трудно, с много грешки, неизвестни и жертви. Прав е този който е изрекъл думите - в някои случай успеха се дели от неуспеха само с един човек.
  • 26 НACA

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Байконур":

    Лъжеш! Cтудиото беше грижливо нaпръcкaно c хлорнa вaр.
  • 27 незнайко

    3 0 Отговор
    Още какво ще ни излъжат ? Никой вече не им вярва ! Може би този КОРОНАВИРУС е прах от ЛУНАТА !!!
  • 28 гост

    5 1 Отговор
    Що не кацнат пак.Няма такава лъжа.

    Коментиран от #29

  • 29 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 3 Отговор

    До коментар #28 от "гост":

    Полетите до Луната бяха спряни, защото беше и все още е икономически неизгодно да се влагат милиарди, а резултите да са главно журналистически репортажи......
    Програмата АПОЛО доведе, като страничен ефект, до напредък в много области, което не можеше да стане с холивудска имитация.
    Като за начало ще започна с Мрежовия план-график, ако разбирате от тази материя.
    Тази методика за планиране на дейности е разработена именно за да се организира много-обхватната програма Аполо.
    За ваше сведение, един от конструкторите на лунния модул е БЪЛГАРИН,- карловецът Иван /Джон/ Ночев, но за този факт комунистическата пропаганда мълчеше……… Негово ЛИЧНО изобретение са ВЗРИВЯВЯЩИТЕ СЕ АНКЕРНИ БОЛТОВЕ при излитането на модула от Луната. Тези анкери свъзват модула с опорите му, които остават на Луната……
    Шведската фирма за фотоапарати Hasselblad печели търга за фотоапарат за мисията Аполо и създава Lunar Module Pilot Camera...За програмата Аполо е създадена гигантската ракета Saturn V... Такива примери има много....... Общо по програмата Аполо са изведени 16 космически кораба.....
  • 30 Мау

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "пешо":

    Това че е снимано в холивуд не значи, че не са били. Но как са се върнали, при толкова откази... Тръбичка от хартия и тиксо за преточване на течен кислород ... яки фантазии трябва да има човек
  • 31 Стенли Кубрик

    1 0 Отговор
    Лакърдии ! Корабче в окото !