Last news in Fakti

1 Май, 2021 16:05 9 591 10

Как да приготвите най-вкусното агнешко?

  • агнешко-
  • печено-
  • съвети-
  • какво да сготвя

Добре приготвеното печено агнешко месо е нещо божествено

Как да приготвите най-вкусното агнешко? - 1
Снимкa: Shutterstock

В кулинарно отношение месеците април и май са сезонът на агнешкото. И докато много често голяма част от април се пада в периода на великите пости преди Възкресение, то от Великден нататък на трапезата можете да слагате агнешко колкото ви душа иска, пише flagman.bg.

Добре приготвеното печено агнешко месо е нещо божествено. Вкусът е комплексен, много специфичен и нежен. Текстурата му е деликатна отвътре и много сочна, а коричката е хрупкава, крехка и ароматна. Постигането на тази силно слюноотделяща характеристика е много лесно, само следвайте нашите съвети.

Кое парче как се готви

Печенето е метод на готвене, при който не се прибавя никаква течност при месото, докато се приготвя. Затова подходящи за печене са най-нежните части - филето, котлетите и бутчето. Ако желаете котлетите да изглаждат по-изискано, изчистете костта от двете страни от всички останали месца и ципи, до широкия гръбен мускул. Подходящи за задушаване са плешката, вратът и коремната част. Кайма се приготвя най-често от бутчето.

С какво се подправя

Агнешкото само по себе си е много ароматно и няма особена нужда от силно подправяне. Най-добре се допълва от аромата на следните подправки: джоджен, риган, майоран, мащерка, розмарин, лимонова кора, кимион, кориандър и разбира се чесън, но не е нужно всички да се прилагат наведнъж. Една добра комбинация от подправки е използвана в рецептата за печени агнешки ребра в билкова коричка.

Преди подправяне месото се изчиства от излишната мазнина и ципи. Подправките се нарязват на ситно и се втриват с малко мазнина по цялата повърхност на месото. Месото се опакова стегнато във фолио и се слага в хладилника, най-добре за една нощ, за да вземе най-доброто от всички подправки.

Друг начин за подправяне на агнешкото е шпиковането, при което с върха на нож се правят малки нарези по месото и в тях се слагат малки парченца чесън и свежи подправки. След това месото престоява да поеме ароматите или се пече веднага.

Агнешкото може да се подправи с всякаква комбинация от подправки, но едно нещо е много важно - месото никога не се соли предварително, освен точно преди печене. Предварителното посоляване ще го изсуши.

Как се пече

Ако месото е в хладилника, трябва предварително да се извади, за да постои на стайна температура, защото така ще се изпече по-равномерно.

Температурата и времето за изпичане се определя от това колко мазнина има в месото. По-тлъстите меса се пекат на на по-ниска температура - на 160-170° С, по-дълго време, за да може мазнината да се разтопи бавно и месото да стане крехко и сочно. За средно изпечено агнешко са нужни 30 мин. на всеки 500 г месо. По-постните парчета се пекат на 220°С за 15 мин. и се допичат на 175 ° С. Нужни са общо 25 мин. на всеки 500 г месо. Ако се прекали с печенето месото ще стане сухо.

Нужна е почивка!

Веднъж перфектно изпечено, месото има нужда да почине 15-20 мин., леко покрито с фолио. През това време температурата във вътрешността ще се покачи, а мускулните влакна ще се отпуснат и отделените по повърхността сокове при печенето ще попият отново навътре и няма да изтекат при разрязване.

Още няколко полезни съвета:

- Когато купувате агнешко, гледайте цвета на мазнината. Ако тя е бяла, значи имате късмет и не сте попаднали на шиле. При по-старите животни мазнината е жълтеникава.
- В хладилника прясното месо се съхранявайте не повече от два-три дни, покрито с фолио.
- Дълбоко замразеното месо трябва изцяло да се размрази преди готвене. При по-големи парчета го оставете най-добре да пренощува в хладилника и след това го измийте със студена вода и го подсушете с кухненска хартия.
- Агнешкото може да се консумира както топло, така и студено. За разлика от овчата мазнина, тази на агнето е с по-ниска точка на топене, така че лесно може да се приготви алангле.
- При пържене краищата на котлетите имат нелюбезното свойство да се подгъват нагоре, така че месото не се изпържва равномерно. За да предотвратите този феномен, резнете с остър нож ръба на котлета на няколко места.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    12 0 Отговор
    Пълнено агне с гъби и ориз и гарнитура пресни картофи.
  • 2 антрашпиц

    8 4 Отговор
    Малии,колко ракия и бира ще претикам с туй агнешкоооо,просто не е истина..
  • 3 ЦСКА умре

    5 1 Отговор
    А я публикувайте статия как се прави най-вкусната баница или сочен дюнер. Тва с агнешкото е интересно.
  • 4 И аз да кажа

    12 0 Отговор
    Венелинче, ядене и пиене добре, ама трябва и секс и романтика. Дай някаква идея 🏹 👩‍❤️‍💋‍👨 💘

    Коментиран от #6

  • 5 Ей тез неща от

    4 0 Отговор
    снимката ги ИЗЯДАМ за 40 минути,бавно мощно оценяващо
  • 6 град плевен

    12 3 Отговор

    До коментар #4 от "И аз да кажа":

    Секса ще го има ношес след 12 часа, когато същата журналистка щени каже за ползите от аналния секс или това как се прави стойка "ЖАдно пиле пие вода".
    А романтиката ще последва мигновенно като коментар от страна на МЛАДОЖЕНЕЦА ОТ КАЗАНЛЪК, който подробно ще обясни, пиешйки на граматично правилен български, как в казанлък всички жени са романтични, и как той и неговата възлюбена ВЕСИ слушат Азис, държейки се романтично за ръцете. От нещо ще разберете и како е положението с "воловете и краваите" в обора и много друга, полезна информация.
    Разбира се, хората погнусени от тия речи ще реагират, а журналистката ще запоне да трие коментари. И на сутринта ще има 90% изтрити коментари, между които с гордост се пъчт умозаключенията на МАЛДОЖЕНЕЦА, ГРАД КОЗЛОДУЙ и евентуално на РАДИО ЕЛТО.
    п.п.
    След малко и моят коментар ще бъде изтрит, разбира се.

    Коментиран от #7

  • 7 И аз да кажа

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "град плевен":

    Той човека истински се забавлява да издразни публиката и да го нападнат като рояк ядосани пчели. Методично си подбира текстовете и ги приспособява според темата.
  • 8 Жена на 62 г

    2 1 Отговор
    Сърдечно благодаря за полезните съвети. Никога не е късно да се научи нещо ново
  • 9 уфсъ

    7 1 Отговор
    Вие ми дайте агнето, рецепти не ми трябват.
  • 10 Любопитен

    3 1 Отговор
    Аз ще съм на котлети от щраус, дайте някаква рецепта