Last news in Fakti

7 Май, 2021 16:05 4 027 6

Рецепта за вечеря: Суши с риба тон

  • суши-
  • риба тон-
  • авокадо-
  • японска кухня-
  • какво да сготвя

Как да си го приготвите в домашни условия

Рецепта за вечеря: Суши с риба тон - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

250 г ориз за суши

4 листа водорасли нори

3 с.л. оризов оцет

2 с.л. захар

1 с.л. мирин

1 ч.л. сол

100 г риба тон

1 авокадо

соев сос

уасаби

джинджифил

Начин на приготвяне:

Оризът се измива много старателно, докато водата, под която тече, стане прозрачна. След това се залива със студена вода в пропорцията, указана на опаковката. Поставя се на котлона да ври. Щом на повърхността му се образуват тунелчета, огънят се намалява и оризът се оставя за още 5-10 минути да поври, като се покрива с капак, пише 1001recepti.com. След като оризът се свари, капакът на съда се отстранява и вместо него се поставя хавлиена кърпа. Оризът се оставя да се охлади.

През това време се приготвя сосът за ориза. За целта се смесват оризовият оцет, захарта, миринът и солта. Бъркате, докато захарта се разтвори. С тази смес заливате ориза и разбърквате старателно с шпатула.

Върху бамбукова рогозка се разстилат листата от водорасли нори, като те се поставят с лъскавата страна надолу. Върху тях с мокри ръце се разпределя оризът, като е важно да се оставя по 1 см разстояние до края на водораслите. В центъра се поставя суровата риба тон и парченца авокадо, като е важно продуктите да са нарязани така, че да се поставят лесно в една линия. След това сушито се навива старателно и стегнато с помощта на рогозката. Нарязва се с остър нож и се сервира със соев сос, уасаби и джинджифил.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Риба тон

    3 3 Отговор
    в Кауфланд е 40лв!!! На дали са много хората които я купуват!! Малко преди пандемията бяхме на гости в Мадрид при сестра ми там беше 11 евро!!!!

    Коментиран от #3

  • 2 Сали

    1 5 Отговор
    Аз пък ям вече цяла седмица по купичка варен боб на ден.Миналата седмица пренясох и насякох 6 кубика дърва на една баба българка за 15 лв.,и сега се храня с тях.
  • 3 Рибарин

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Риба тон":

    Абе толкова е и риба тон. Сигурен съм че е тонаки, т. нар. карвунакиа в Гърция. Рибата тон е на главозамайващи цени и е предназначена за Японския пазар най-вече. Наш кога ще си купиш риба-тон на 20 евро/килото. След като един обикновен лаврак върви по толкова.Да не говорим за синагриди, фагрита или стири. Там цените на сергиите на рибните пазари почват от 35 евра и нагоре( ако изобщо ги намериш на свободния пазар). Така че това е риба тон, колкото аз съм жибката на Тиквун.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Рибарин

    2 0 Отговор
    Алоооооуууууу...кажете на тоя, който ви е дал тази рецепта, че много ви е излъгал че това е суши. Оризовият оцет за суши е готов и не му се слага сол и захар. Уасабито в съвсем малки количества се слага в самото суши, а не отделно в соса. Отделно се сервира само чист соев сос , а джинджифил и мирин ще си слагате на кюфтетата. Има и други грешки, ама...не ми се пише. Всеки случай-това нема нищо общо със суши. А е некаква българска измишльотина.
  • 6 Туй не

    0 0 Отговор
    го ям.По добре една тава орис с пилешки бульон и маслини на фурна много го ям