Last news in Fakti

1 Февруари, 2013 20:50 1 591 2

Десислава Атанасова почете делото на проф. Александър Станишев

  • десислава атанасова-
  • проф. александър станишев

Престъпленията на комунистическия режим, чиято най - мракобесна проява са присъдите на така наречения Народен съд през 1944-1945 г., са тежък удар не само върху нормалното демократично развитие на България, но и върху българската медицина. Това заяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова в Търговище по повод 68-та годишнина от убийството на над 140 български политици, сред които е и проф. Александър Станишев. Той е министър на здравеопазването в кабинета на Иван Багрянов в периода 1.06.1944 до 2.09.1944 г. Рано сутринта на 1.02.1945 г. проф. Станишев е последният екзекутиран от комунистическата власт като преди това е бил заставен да удостовери смъртта на убитите министри, депутати и тримата регенти принц Кирил, ген. Никола Михов и проф. Богдан Филов.  

По повод годишнината от убийството на проф. Станишев от името на МЗ беше поднесен венец на паметната плоча на проф. Станишев пред Втора хирургия на УМБАЛ „Александровска“ и аулата, носеща името на бележития български медик.

Проф. Александър Станишев е един от водещите български хирурзи от периода между двете световни войни. Той получава широко международно признание - през 1935 година е избран за член, а през 1938 г. за подпредседател на Международната хирургическа академия в Женева. От 1939 година е почетен член на Университета в Хамбург, а през следващата година е провъзгласен и за почетен доктор на Берлинския университет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТРОШАЧА

    0 0 Отговор
    ДЕСИ ИМАШЕ ЕДИН СТАР БЪЛГАРСКИ ФИЛМ В КОЙТО ВОЙВОДАТА СЪБРА ЧЕТАТА И КА,Ж,А : – НА ОРГАНИЗАЦИЯТА ПАРА Е НУЖНА -НЕ СЛОВА ! ( И те така станало въстанието ... ! ) А ТИ ДРЪН ДРЪН ТА ПЛЯС ... КОГА ЩЕ СПЕЧЕЛИШ МАНДАТ ... ''.А ЛИ ГО ???
  • 2 Петров

    1 0 Отговор
    Един от българските лекари с голям международен престиж професор Александъп Станишев и министър председателя Иван Багрянов започнаха още през май 1944 г. преговори за спиране преследването на комунистите. Те разформироваха частите които преследваха партизаните и обявиха излизането от съюза с Германия и неутралитета на България на 26 август 1944 г. За награда за подържане мирни и приятелски отношения с Москва Сталин ги награди с олово в главите на 2 февруари 1945 г. Съветските окупатори раздадоха оръжие на затворниците незачитащи чуждата собственост и живот и ги настървиха да обират, крадат и убиват всеки от значение в България. Така нивите, лозята, парите, домовете, професиите, свободата, мозъците бяха отнети и всички сведени до нивото на крепостници собственост на назначените от Москва партийни главатари. България бе смачкана като европейска държава и обявена за съветска губерния единодушно от Полит бюро. Всичко това под чадъра на руските танкове и лавини от лъжи и пропаганда. Девети би трябвало да се обяви за празник на най-големите български престъпници, на които бе платено с цената на цяла държава.