Last news in Fakti

5 Юни, 2021 16:05 10 257 15

Рецепта за вечеря: Пържена дребна речна риба

  • пържена риба-
  • речна риба-
  • какво да сготвя

Хрупкави рибки с приятен цвят, аромат и неустоим вкус

Рецепта за вечеря: Пържена дребна речна риба - 1
Снимкa: Shutterstock

Приготвянето на перфектната пържена риба изобщо не е проста работа. Представяме ви няколко полезни съвета за изключително добър резултат – хрупкави рибки с приятен цвят, аромат и неустоим вкус, пише menumag.bg.

• Дребните риби се почистват от вътрешностите, ако са по-дълги от 7 см. С тънък остър нож се прави разрез по корема до главата и с пръсти се издърпват хрилете заедно с вътрешностите. Измива се добре и се слага в купа със студена вода и кубчета лед за около 15 мин., докато рибата се изстуди и се втвърди. Отцежда се и се подсушава.

• Изборът на подходящата мазнина за пържене е изключително важен. Олиото трябва да има колкото може по-висока точка на димене. Такива са рафинираните масла от слънчоглед, фъстъци, рапица, царевица, гроздови семки. Нерафинираното олио изгаря бързо при много висока температура и прави храната вредна. Ако сте изпуснали момента и олиото задими в тигана, преди да сте сложили рибата, по-добре го изхвърлете.

• Олиото в тигана трябва да бъде на слой между 1,5 и 2 см.

• В найлонов плик се смесват 1 ч. ч. брашно – царевично или пшенично, и 1 ч. л. смляна морска сол. По желание може да се добави и ½ ч. л. смлян черен пипер и ¼ ч. л. чесън на прах. Рибата се пуска на порции в плика, разтръсква се добре и се изважда. Изтупва се от излишната панировка.

• Подходящата температура за перфектната пържена риба е 180° С. Най-добре и точно се определя с термометър, но ако нямате, пуснете кубче хляб. Ще се зачерви за точно 10 сек., ако температурата е 180° С.

• Не бива да се пържи наведнъж голямо количество риба, защото температурата в тигана ще спадне и рибата ще стане мазна и мека. Ако спазвате правилото да не покривате повече от половината от повърхността на тигана с риба, резултатът ще е отличен. Когато се зачерви от едната страна, рибата се обръща от другата. Когато е готова, се променя звукът при пърженето. Рибата не бива да се препържва.

• След като рибата се зачерви, сложете я да се отцеди върху метална решетка, под която има кухненска хартия. Така рибата ще остане хрупкава. Ако я сложите направо върху хартията, ще се запари.

• Ако загреете предварително фурната на 50° С, ще може в нея да съхраните изпържената риба топла, докато приготвите цялото количество.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    9 9 Отговор
    И защо рибата трябва да е речна??Аз така си пържа Кая,като добавям и свинска мас в олиото,става перфектна

    Коментиран от #11

  • 2 Тук вече

    7 4 Отговор
    Нема, какво да, говоря, има на, масата шпекув салам и тази риба, избирам рибата......!
  • 3 Пенсионера

    2 3 Отговор
    много дребна тъз, нещо по едро нема ли ?
  • 4 Санитар

    11 2 Отговор
    Не консумирайте никакви колбаси дори домашни освен,ако не сте в евкуация.При нормален живот нямате нужда от колбаси.Все пак въпроса ми е:От коя река е рибата?Най добре е всеки сам да си я налови на мястотам ще види природата
  • 5 И аз да кажа

    4 7 Отговор
    Вземам си отпуска за да свърша всичко. Първо докато отделя необходимото количество гроздови семки, после да ги смеля и изцедя олио от тях. После ще избракониерствам дребни рибки от реката. После за да ги изчистя една по една, ще поискам удължаване на отпуската.
  • 6 Малала

    1 4 Отговор
    Машала
  • 7 Мюмюн

    4 3 Отговор
    Ази ша рискувам...с черноморска дребна риба. На пример-чирнокоп! Ама хич нема си играя да я паржа-чистя и фъргам на скарата с главата барабар. Щот кутумбасити у двора ми требе да намажат и тез хайвани пу некоя рибишка глава. Подир вада ут фризера умрело ут студ Бургаску, сайдисвам са под кьошка, Айша слага ридената салата чирвени думати, пресна краставица, меко пресносолно сирени, мъслини, чирвен лук, див чесан и ша мезим. Афтър икиндия-Бургас 63, в тандем сас пастарма и за заваршек-агнешку печино. Кот има-туй ша ядем.

    Коментиран от #8

  • 8 devil

    4 3 Отговор

    До коментар #7 от "Мюмюн":

    Ще ядеш Сомгата Маймуне
  • 9 Корморан

    3 1 Отговор
    Малиииййй..ако са уклейки, по-едрички, лееекинко засолнати...що бира пият ...мааалииийй..
  • 10 Корморан

    1 2 Отговор
    А па ако са Искърски шубляци..мале, ма мале...с едно студено бело винце...
  • 11 пенсионер

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Няма такава риба , има попчета. Който не вярва да направи справка в ихтиологията. Обикновено имащите се за черноморска столица варналии прекръщават попчетата на кая. Дори на специализираните магазинчета за пържена риба пише типично за Варна , "Пражена кая"!

    Коментиран от #13, #14

  • 12 Корморан

    2 3 Отговор
    А аз сега напиням на Средиземноморски барбуни и коцомури с Пелопонеска винтяга...ама белювиците и шубляците от Искъро ги не сменям за нищо.Ъхъ!!!!!!!!!!!!
  • 13 Гларус

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "пенсионер":

    Бе то и Софийски калкан нема, ама я питай шопето дали са яли по-вкусна морска лисица..
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ей туй

    0 0 Отговор
    много го ям