Приготвянето на перфектната пържена риба изобщо не е проста работа. Представяме ви няколко полезни съвета за изключително добър резултат – хрупкави рибки с приятен цвят, аромат и неустоим вкус, пише menumag.bg.
• Дребните риби се почистват от вътрешностите, ако са по-дълги от 7 см. С тънък остър нож се прави разрез по корема до главата и с пръсти се издърпват хрилете заедно с вътрешностите. Измива се добре и се слага в купа със студена вода и кубчета лед за около 15 мин., докато рибата се изстуди и се втвърди. Отцежда се и се подсушава.
• Изборът на подходящата мазнина за пържене е изключително важен. Олиото трябва да има колкото може по-висока точка на димене. Такива са рафинираните масла от слънчоглед, фъстъци, рапица, царевица, гроздови семки. Нерафинираното олио изгаря бързо при много висока температура и прави храната вредна. Ако сте изпуснали момента и олиото задими в тигана, преди да сте сложили рибата, по-добре го изхвърлете.
• Олиото в тигана трябва да бъде на слой между 1,5 и 2 см.
• В найлонов плик се смесват 1 ч. ч. брашно – царевично или пшенично, и 1 ч. л. смляна морска сол. По желание може да се добави и ½ ч. л. смлян черен пипер и ¼ ч. л. чесън на прах. Рибата се пуска на порции в плика, разтръсква се добре и се изважда. Изтупва се от излишната панировка.
• Подходящата температура за перфектната пържена риба е 180° С. Най-добре и точно се определя с термометър, но ако нямате, пуснете кубче хляб. Ще се зачерви за точно 10 сек., ако температурата е 180° С.
• Не бива да се пържи наведнъж голямо количество риба, защото температурата в тигана ще спадне и рибата ще стане мазна и мека. Ако спазвате правилото да не покривате повече от половината от повърхността на тигана с риба, резултатът ще е отличен. Когато се зачерви от едната страна, рибата се обръща от другата. Когато е готова, се променя звукът при пърженето. Рибата не бива да се препържва.
• След като рибата се зачерви, сложете я да се отцеди върху метална решетка, под която има кухненска хартия. Така рибата ще остане хрупкава. Ако я сложите направо върху хартията, ще се запари.
• Ако загреете предварително фурната на 50° С, ще може в нея да съхраните изпържената риба топла, докато приготвите цялото количество.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Гост
Коментиран от #11
16:28 05.06.2021
2 Тук вече
16:28 05.06.2021
3 Пенсионера
16:42 05.06.2021
4 Санитар
16:44 05.06.2021
5 И аз да кажа
17:23 05.06.2021
6 Малала
18:01 05.06.2021
7 Мюмюн
Коментиран от #8
18:06 05.06.2021
8 devil
До коментар #7 от "Мюмюн":
Ще ядеш Сомгата Маймуне21:31 05.06.2021
9 Корморан
21:42 05.06.2021
10 Корморан
21:44 05.06.2021
11 пенсионер
До коментар #1 от "Гост":
Няма такава риба , има попчета. Който не вярва да направи справка в ихтиологията. Обикновено имащите се за черноморска столица варналии прекръщават попчетата на кая. Дори на специализираните магазинчета за пържена риба пише типично за Варна , "Пражена кая"!Коментиран от #13, #14
21:46 05.06.2021
12 Корморан
21:47 05.06.2021
13 Гларус
До коментар #11 от "пенсионер":
Бе то и Софийски калкан нема, ама я питай шопето дали са яли по-вкусна морска лисица..21:49 05.06.2021
14 Този коментар е премахнат от модератор.
15 Ей туй
14:28 07.06.2021