20 Юни, 2021 08:30 6 634 3

Ето кой празнува имен ден днес

  • имен ден-
  • св. наум

На този ден православната църква чества паметта на Св. Наум

Ето кой празнува имен ден днес - 1
Снимкa: Shutterstock

На 20 юни имен ден празнуват всички, които носят името Наум, Бисера и Бисер.

На този ден православната църква чества паметта на Св. Наум. Преподобни Наум е починал на 23 декември, но този ден е част от постите и затова Охридската епископия определя 20 юни като ден за тържествени чествания. Наум бил българин от знатен род, но изоставил всичко и тръгнал с равноапостолите Кирил и Методий да разпространява делото им.

Според източници той бил брат на Климент – според някои духовен, а според други и биологичен. Двамата братя са следвали Кирил и Методий чак до Рим, като са им помагали в разпространяването на християнството, припомня БГНЕС.

След смъртта на Методий, Наум дошъл в България и се превърнал в един от най-видните книжовници в царството на Симеон Велики. Наум е сред основоположниците на Преславската книжовна школа (първоначално в Плиска), където работи между 886 и 893 г. След като Климент Охридски е назначен за епископ на Дрембица през 893 г., Наум продължава работата му в Охридската книжовна школа. През този период той основава манастир на Охридското езеро, който по-късно носи името му. Св. Наум починал в 910 г., след като приел монашеско пострижение непосредствено преди смъртта си, пише Actualno.com.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Яшко

    3 0 Отговор
    Честит имен ден на банковия превод ,, бисера ,,
  • 2 По добре

    2 1 Отговор
    Че не познавам такива....!
  • 3 Православен

    2 1 Отговор
    На този ден се свалят старите пожълтели кюлоти на православните христиенки, подмива се със светена вода за полово дълголетие и вагинална свежест в прослава на православните. Ще има светото духане в манастирите Троянския и Рилския ,ще бъдат Палома ,Кичка ,Филка ,Вика ,Берта ,ще носят иконата на баба Гуси.