Необходими продукти:
брашно - 1 кг
суха мая - 15 гр.
сол - щипка
захар - 100 г + 2 ч.л.
ванилова захар - 1 пакет
прясно мляко - 470 мл
лимон - настъргана кора от 1/2 лимон
краве масло - 130 гр.
яйце - 1 бр.
жълтък - 1 бр.
крем - 300 гр.
пудра захар - за поръсване
Начин на приготвяне:
В малко хладко мляко сипете маята и 2 ч.л. захар и разбъркайте добре, оставете настрана да шупне за 5-10 минути.
В съд за месене сипете жълтъка, цялото яйце, солта, ваниловата захар, 100 гр. разтопено масло, захар, кората от лимона, разбъркайте всичко.
Прибавете шупналата мая и сипвайте малко по малко брашно (може и да го пресявате на порции, за да не се изхаби въздушността).
С лъжичка бъркайте, докато прибавяте брашното. После продължете месенето на ръка. Брашното е точно 1 кг.
Мекото тесто, трябва да е малко лепкаво, оформете като топка. Покрийте с фолио и оставете да втаса 1 час на топло.
Разделете тестото на топки от по 60 г. Разточете всяка топка в правоъгълник, намажете с крем, завийте на пухкави бухти, намажете с масло и оставете за още 30 минути.
Загрейте фурната на 200 °C, печете бухтите с пълнеж 30 минути на 180 градуса. От това количество брашно се получават около 30 бухтички с крем на фурна.
Печените бухтички оставяте да се охладят покрити, след което ръсите с пудра захар.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Душко
10:16 29.07.2021
2 Врачка
10:28 29.07.2021
3 Ох ох ох Фикри
11:11 29.07.2021
4 2ри клас
ЖЪЛТЪКА НЕ Е ЛИ ЧАСТ ОТ ЦЯЛОТО ЯЙЦЕ ?
13:13 29.07.2021
5 НЯМ-НЯМ
20:57 29.07.2021