26 Юли, 2021 19:33 3 283 5

Жена ослепя и прогледна 15 г. по-късно (ВИДЕО)

  • зрение-
  • сляпа-
  • ослепяване-
  • диагноза-
  • грешна диагноза

Грешна диагноза принудила жената да живее 15 г. без зрение

59-годишна жителка на Аврора, Колорадо, Кони Парк загубила зрението си за 15 години поради погрешна диагноза, а след като възвърнала зрението си, не се разпознала в огледалото. Това съобщава изданието Metro .

Парк започнала да изпитва проблеми със зрението през 2003 г ., когато поглеждала към пряка светлината, пред очите ѝ се появявали плаващи „мухи“ и черни точки. Тогава жената се обърнала към офталмолог, който ѝ поставил диагноза глаукома. Специалистът казал, че тя е потърсила помощ твърде късно, нямало смисъл да извършва операцията и най-вероятно пациентката ще ослепее.

Зрението на американката продължило да се влошава бързо и след няколко месеца тя започнала да вижда 85% по-малко.

Парк, почти сляпа, започнала обучение в център за незрящи. Тя продължила да се наслаждава на хобитата си: пързаляне с кънки, каяк, туризъм и посещение на спортни събития и концерти. „Просто живеех по начина, по който можех - по начина, по който живеех, преди да загубя зрението си“, казва тя.

Жената обаче се затруднявала да ходи с бастун и също ѝ било трудно да готви и чисти сама. Въпреки всички препятствия, Парк възприемала новия си начин на живот и се адаптирала към него.

През 2018 г. жената била насочена към офталмологичния център на UCHealth Sue Anschutz-Rodgers за преглед. В процеса се оказало, че диагнозата, поставена преди повече от десет години, е била неправилна. Всъщност тя страдала от катаракта, която можела да се излекува хирургично. Когато разбрала това, американката се подложила на необходимата операция.

„Когато превръзката беше свалена на следващия ден, първото нещо, което видях, бяха веждите, миглите и зеницата на сестрата и започнах да плача“, казва Паркет.

И така, 15 години по-късно зрението на жената се върнало и тя най-накрая видяла любимия си съпруг и внуците си, а кучето ѝ водач се пенсионирало и станало домашен любимец. Парк получила работа в центъра, където се подложила на операция. „Най-трудното беше да се погледна в огледалото, защото никога не съм мислила за остаряването си“, заключва тя.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    3 0 Отговор
    Намеси ли се "Аврора", нищо хубаво не чака хората! Някои още не са прогледнали!
  • 2 Анонимен

    1 1 Отговор
    Като ги знам и нашите доктори какви диагнози слагат, като хвърлят боб, нищо чудно и тук да има някой със съществуващо лечение.
  • 3 КОТарАК

    3 0 Отговор
    доста качествени очни лекари имат значи..то тва е горе-долу на навехнат крак да го пишеш счупен , но пак е неточно сравнението

    Коментиран от #4

  • 4 Патил

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    Аз имах такъв случай, то всъщност е доста разпространено, правят го заради клиничната пътека. После като ги питах как е възможно такова нещо, те имат готов отговор. Причината била, малка грешка в буквите, понеже са близки - едно е фисура, а другото фрактура.

    Коментиран от #5

  • 5 ХИЧ НЕ Е СМЕШНО,ИЗВИНЕТЕ

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Патил":

    НО БУКВАЛНО ЗВУЧИ КАТО СЧУПЕН Г.З😱