ФАКТИ.БГ
  • мусака-
  • мандраджийска-
  • без месо-
  • какво да сготвя

Рецепта за вечеря: Мандраджийска мусака

Вкусно ястие без месо

Публикувана: 1 Август, 2021 16:05
9 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 10334
Рецепта за вечеря: Мандраджийска мусака - 1
Снимкa: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.3 от 16 гласа.

Необходими продукти:

лук - 1 - 2 връзки

чесън - 2 стръка

моркови - 3 - 4 бр.

грах - 3 - 4 с.л.

зелен фасул - 200 г

киселец - 2 шепи

картофи - 500 - 600 г

домати - 5 - 6 бр.

масло - 2 с.л. растително

краве масло - 90 г

хляб - 2 - 3 филии (сух)

кисело мляко - 1 ½ ч.ч.

яйца - 2 бр.

сирене - 150 г (или кашкавал)

сол

черен пипер

магданоз

лозови листа

Начин на приготвяне:

Лукът, чесънът и морковите, нарязани на ситно, се задушават в растителното масло и малко вода без сол, пише ezine.bg. След 10 мин. се прибавят зеленият фасул и грахът и с добавка на малко вода се задушават до омекване.

Към тях, преди да се оттеглят от огъня, се прибавя нарязаният киселец.

Хлебни филии се намазват с част от маслото и се слагат на дъното на тавичка или пръстен гювеч.

Върху тях се разстилат задушените зеленчуци, смесени с надробеното сирене или нарязания на кубчета кашкавал.

Отгоре се нареждат доматените филии, наръсват се със сол и черен пипер и се покриват с едро нарязаните картофи. Ястието се покрива със зелеви или лозови листа, а при липса на такива – с намаслена хартия и се пече в силна фурна 20 – 30 мин., след което листата се отстраняват.

Към ястието се добавят отцедената течност от задушаването на зеленчуците и заливка от киселото мляко, разбитите яйца и сол.

Върху заливката се наръсва магданоз и се нареждат парченца от останалото масло. Мусаката отново се слага във фурна и се пече при намалено нагряване до омекването на картофите.

Поднася се със салата по избор.

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.3 от 16 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
NikNay
1 Отговор
Аман от вегетарианци - мусака без кайма не е мусака .....

Оценка:
-3 +6

глоги
2 Отговор
киселец - 2 шепи....ТОВА КАК ДА ГО ПРЕТЕГЛЯ? НА ЖЕНАТА ШЕПИЧКИТЕ СА ЕДНИ,А МОИТЕ ДРУГИ ПО ВМЕСТИМОСТ. МЕРЯ ГИ ПО БЮСТА Й.

Оценка:
-2 +3

кастроли
3 Отговор
"Мусаката отново се слага във фурната и се пече при намалено нагряване, до омекването на картофите." Колко градуса по Целзий е това намалено нагряване? Запалена клечка от кибрит ли е?

Оценка:
-2 +2

И аз да кажа
4 Отговор
Вкусно ястие без месо няма!

Коментиран от #8


Оценка:
-4 +3

Ти си
5 Отговор
Рецептата на деня - боб по хайдушки . Пали се голям огън от букови дърва над него се закача котлето с боба. Когато си образува достатъчно жар котлето се рита и се слага чевермето да се пече - хайдутин боб не яде !

Оценка:
-3 +7

ddddd
6 Отговор
каква мандраджийска лопата бе обикновена мусака тъпня заглавия от една тъпа писателка

Оценка:
-2 +1

Кравата
7 Отговор
Наистина е мандражийска, не мерси, щом има зелен фасул...!

Оценка:
-2 +2

Ям месо
8 Отговор

До коментар #4 от "И аз да кажа":


Ама говориш големиии глупости

Оценка:
-2 +2

9
Този коментар е премахнат от модератор.
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Елин Топузаков
Наставникът на Левски коментира предстоящия мач на "сините" със Славия
Левски е много опасен отбор като е разярен."

Още бисери
ТОП 5