Last news in Fakti

5 Август, 2021 10:05 2 557 2

Рецепта на деня: Киш с праз

  • киш-
  • праз-
  • какво да сготвя

Определено ще поглези небцето ви с вкусовете си

Рецепта на деня: Киш с праз - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

За тестото:

225 г брашно

125 г масло

1 яйце

1 с.л. вода

За пълнежа:

1 с.л. зехтин

2 стръка праз

2 стръка селъри

4 яйца

450 пълномаслена течна сметана

150 г синьо сирене

2 с.л. нарязан магданоз

сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

За тестото сипете брашното и студеното, нарязано на малки кубчета, масло. Пулсирайте докато се образуват маслени трохи. След това добавете яйцето и водата. Пулсирайте отново, до получаването на еднородна смес.

Извадете тестото върху набрашнен плот и го оформете с ръце на плосък кръг. Поръсете точилка с брашно и с нея разточете тестото, без да натискате силно, в кръг.

Прехвърлете тестото във форма за пай с подвижно дъно и го напаснете по дъното и стените. Изрежете излишното по краищата. Надупчете тестото с вилица по дъното и поставете формата в хладилник за 15 минути. След това постелете лист хартия за печене върху тестото и върху него изсипете зърна суров боб. Печете "на сляпо" в предварително загрята фурна на 200 градуса 15 минути. Отстранете хартията и зърната боб и печете още 5-10 минути. След изваждане оставете да изстине. Намалете фурната на 160 градуса (с вентилатор).

Нарежете праза и селърито на тънки кръгчета. Загрейте зехтин в тиган и запържете зеленчуците за 2-3 минути, на силен огън. След това намалете силата на огъня, захлупете и гответе 25 минути, до пълно омекване. Отстранете капака и гответе още 2-3 минути, колкото да се изпари излишната течност.

В купа разбийте яйцата и течната сметана. Овкусете със сол и черен пипер.

Върху изпеченото тесто разпределете задушените праз и селъри. Поръсете с настърганото сирене и нарязания магданоз. Залейте с яйчената смес. Печете киша 35-40 минути. След това го оставете да изстине 5-10 минути.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гост

    0 0 Отговор
    Друга дума за кервиз е целина. Ама "селъри" е за селяни (в негативния смисъл).