30 Август, 2011 12:47 2 242 0

Средната възраст на пчеларите у нас е 70 г.

  • мед-
  • пчелари-
  • средна възраст

Средната възраст на пчеларите у нас е 70 г. и трябва по-младите да поемат щафетата от тях, защото страната ни е традиционен производител на мед и имаме около 640 000 пчелни семейства. Това заяви председателят на УС на Националния браншови пчеларски съюз Пламен Иванов, цитиран от БГНЕС.

Започва националната информационна кампания "Мед на нашата трапеза" - целта й е да се увеличи употребата на родни качествени пчеларски продукти и то от най-ранна възраст, за да привикнат децата към консумация на български мед и пчелни продукти, съобщи Иванов. Кампанията е част от националната програма по пчеларство за тригодишен период 2011-2013 г. по проект с финансовата подкрепа на ЕС и на България.

Разкриваме детска академия по пчеларство с обучение за бъдещи пчелари, заяви експертът проф. Янаки Караджов. От тази есен започва своята дейност колеж с 3 г. обучение с такса от 500 евро годишно и кабинет по апитерапия в КНСБ, посочи той.

Фармацевтичната мафия увеличава непрекъснато цените на лекарствата, а продуктите от мед имат своето благотворно и безвредно влияние върху лечението на редица болести - Алцхаймер, диабет, множествена склероза и др., поясни експертът. Ако американците сега са се сетили на покривите си да отглеждат пчели, в България имаме десетки години традиция, от която не бива да се отказваме, напомни професорът.

Неслучайно японците обявиха 21 век като векът на апитерапията вследствие и на здравословната употреба на кисело мляко и мед живеят с 15 г. повече от българите, каза проф. Янаки Караджов.

Изследвания показват, че промените в екологията рефлектират и по пчелите. В Пирдопско, когато се усилва производството на тежки метали, пчелите изчезват, посочиха експертите. В Родопите дори има открита радиация в гъбите "пачи крак", пак поради екологични замърсявания. В България има няколко зони, особено където се добиват руди, застрашаващи популацията на пчелите, предупредиха те.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА