31 Юли, 2021 19:24 3 328 8

Създадоха 12 ембриона на изчезващия северен бял носорог

  • изчезнал вид-
  • ембриони-
  • носорог-
  • северен бял носорог

Нова надежда за спасяването на вида след смъртта на последния мъжки екземпляр

Създадоха 12 ембриона на изчезващия северен бял носорог - 1
Снимка: Shutterstock

Общо 12 ембриона на северен бял носорог бяха създадени след двегодишни усилия на учените да спасят този на практика изчезнал подвид, съобщи АФП цитирана от БТА.

След смъртта на последния мъжки екземпляр на планетата, останаха живи само два женски екземпляра - Наджин и дъщеря ѝ Фату, които живеят под охрана в резервата "Ол Педжета" в Кения. Учените обаче са съхранили семенна течност от няколко мъжки приживе.

Консорциумът "БайоРескю" от август 2019 г. досега е извлякъл 80 яйцеклетки от двете женски и учените вече са създали 12 ембриона, се посочва в прессъобщение на консорциума.

Въпреки тези обещаващи резултати, предстоят още множество предизвикателства, каза за АФП директорът на резервата "Ол Педжета" Ричард Вине. "Правим иновативни неща от научна гледна точка и работим в областта на генетиката с последните два северни бели носорога на планетата - много неща могат да се объркат", каза той.

Нито една от двете женски не е в състояние да износи напълно бременността. Фату страда от дегенеративни лезии в областта на матката, а Наджин - от слабост, която няма да ѝ позволи да роди.

За да се появи поколение от ембрионите, учените ще използват сурогатни майки, подбрани от подвида южни бели носорози от южните райони на Африка.

Учените от "БайоРескю" работят съвместно с резервата "Ол Педжета", с Кенийската агенция за защита на дивата природа, със специалисти от Института за изследване на животните и дивата природа "Лайбниц", Германия и лаборатория "Авантеа" в Италия, специализирана в репродуктивната медицина при коне и добитък.

В естествена среда носорозите почти не са застрашени от хищници заради размерите и дебелината на кожата си. Но през 70-те и 80-те години стават жертва на безразборно избиване и бракониерство заради интереса към медицинските свойства, приписвани на рогата им основно в Азия.

Носорозите обитават планетата от около 26 милиона години. Смята се, че в средата на 19-ти век популацията им в Африка е била над един милион екземпляра.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сър Ейтънбороугх

    2 2 Отговор
    Благодаря на " Събина" ,за свежата новина
  • 2 Андреа

    6 1 Отговор
    Ас мога да износя тази брменост и да имам малки носорогчета. Ас дам много романтична и бих изкал да ма оплодят така откошкото в най-добрата, мисьонерската поза

    Коментиран от #4

  • 3 Българин

    8 1 Отговор
    Скоро и нас така ще ни създават! Държавата в желанието си да развъжда тъмните, натоварва данъците на белите, и логично е те да изчезнат!
  • 4 Любопитен

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Андреа":

    На училище сигурно си ходил само за часовете по физическо възпитание! У вас имаш ли снимка от първи клас под която да пише "Ас сам вечи гармотен"?
  • 5 Изчезващ вид е

    1 4 Отговор
    Защото е много тежък и трудно става,, съвокуплението,, им....!

    Коментиран от #7

  • 6 няма смисъл

    1 1 Отговор
    Какъв е смисъла що видове са изчезнали и на тяхно място са дошли нови и хората ще изчезнат а вселената ще се свие и ще има нов голям взрив и напълно различен свят с други природни закони и тн.
  • 7 Гост

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "Изчезващ вид е":

    Ай стига, бе!?! Наистина ли е заради това? Да се чуди човек 26 млн. години как са се клецали като са толкова тежки и изведнъж изчезват за 50 години. 100% е заради теглото им. Човекът няма нищо общо.

    Коментиран от #8

  • 8 Такова, опъване, ако ти е

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Приятно, халал да ти е...!