Last news in Fakti

1 Август, 2021 09:31 5 238 2

Кой има имен ден днес

  • имен ден-
  • макавей-
  • здравко

И какви да народните вярвания за този ден

Кой има имен ден днес - 1
Снимкa: Shutterstock

На 1 август имен ден празнуват Здравко, Здравка, Макавей.

Съгласно българската съкровищницата; народен календар, фолклор, легенди и предания, празници и традиции, в миналото празникът на Макавеите е празнуван в продължение на 12 дни. Символично всеки ден съответствал на месеците от следващата година, началото на която съгласно църковния календар се поставя от месец септември. Според поверието стопаните на селото са правели опити да отгатнат какво ще бъде времето през цялата следваща година, пише petel.bg.

Например; ако през първия Макавей (месец септември) времето е дъждовно, този месец следващата година ще бъде дъждовен. Ако вторият Макавей е топъл, топъл ще бъде октомври и т.н....

Съгласно източниците, по традиция първият Макавей се тачи и почита главно от жените, за да няма болести и рани. В Ямболския край според поверието” на Пантелей - Макавей до пладне не се работи, за да бъдат децата здрави, защото двата дни са фатални”, смятат се за „тежки”. В Македонския край по време на Макавеите или „Чуруците”, жените не перат дрехи и не къпят децата си, защото всичко„ чуртисвало” (изгнивало). В Етрополския край на първия Макавей всички зетьове се събират на гости у тъстовете си, които ги посрещат с богата трапеза и угощение. След обяда най-възрастният зет взема един толум и започва да тича из хармана да гони и удря с него баджанаците си. Този интересен и забавен обичай е придружен с голяма глъчка и много веселие. Съобщава се в източници, че този обред се прави за здравето на добитъка; крави, овце, коне-кобили, за да бъдат те плодовити.

В района на Родопите пък първият Макавей се назовава „ус” или „Устина”. Той се отличава със забрана на всякакъв вид женска домашна работа. Забранява се на жените да не предат, да не такат, да не шият, за да не нападнат вълци и мечки стадата на овчарите. В Странджанския край този празник с нарича „Протоягус” и е възприето да се смята, че той е най-горещият ден.

Вярва се, че на този ден телата на умрелите изгниват в гроба, тъй като земята „завира от жега”. Освен това, за да не се мъчат душите на умрелите рано сутринта жените отиват на гробища и поливат гробовете на своите близки с много В района на Стара планина вярват, че след празника на Макавеите, дори заедно с него лятото върви към своя край. На този ден прелетните птици – лястовици и щъркели отлитат на юг.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 0 Отговор
    ЧЕСТИТ ИМЕН ДН ИМЕНИЦИ
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.