Last news in Fakti

14 Август, 2021 16:05 3 882 17

Рецепта за вечеря: Лаврак с лимонов сос

  • риба-
  • лаврак-
  • лимон-
  • сос-
  • какво да сготвя

Удивително вкусно ястие, което същевременно е ниско калорично и здравословно

Рецепта за вечеря: Лаврак с лимонов сос - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

• Масло – 3 с.л.
• Зехтин – 2 с.л.
• Лаврак – 1 кг.
• Брашно - ¼ ч.ч.
• Сол – 1 ч.л.
• Черен пипер – 1 ч.л.
• Чесън – 2 скилидки
• Бяло вино – ¼ ч.ч.
• Пилешки бульон – ½ ч.ч.
• Сок от лимон – 1 бр.
• Риган – 1 с.л.
• Мащерка – 1 с.л.
• Магданоз – 1 с.л.

Начин на приготвяне:

Почистете старателно рибата и я подсушете с кухненска хартия. В купичка смесете брашното, солта и черния пипер и нанесете по цялата повърхност на месото. В голям тиган на среден огън разтопете 1 супена лъжица масло и добавете зехтина. Гответе рибата по 3-4 минутки от всяка страна, докато придобие златист цвят и я извадете в чинийка. В същия съд, но на по-ниска температура изсипете виното и разбърквайте, докато почти цялото вино се изпари.

Добавете 1 с.л. маслото, смлените скилидки чесън, пресните билки (риган, магданоз и мащерка), накълцани на ситно и задушете около 30 секунди. Важно е всички продукти да пуснат своите аромати. След това включете и пилешкия бульон и оставете да къкри на ниска температура.

Накрая, на изключен котлон, разбъркайте последната лъжичка масло и лимоновия сок. Сервирайте рибата върху канапе от топла гарнитура и полейте със соса, пише flagman.bg.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 The Chef

    9 2 Отговор
    Без пилешки бульон. Той няма място тук.
  • 2 Не можем

    2 1 Отговор
    Да си го позволим..... не сме нахални, за да сме,, реалисти,,.....!
  • 3 Пилешкия бульон

    3 1 Отговор
    Е за соса, претенции.... хахаха....!
  • 4 Wolf Fish

    1 0 Отговор
    Харесва ми рецептата.
    Бих го сготвил.
  • 5 Грульо

    0 1 Отговор
    Лаврак 20 лева килото, а за народа "пилеща" супа с крило от тарелка в най добрия случай, но обикновено само леща и то застояла няколко години по рафтовете на промоция. :D
  • 6 Реалиста

    1 1 Отговор
    Рецептата на се препоръчва за пенсионери.След изпълнението на тази рецепта ги чака един месец глад.
  • 7 Един Човек

    1 2 Отговор
    Лаврака може ли да е океански и да е над 5 кг?
    Вкусът на такава риба се помни доживот...
    За да се готви добре риба е необходима висока температура, на жар или на фурна на максимална възможна температура , приготвя се 12 - 15 минути, без излишни мазнини самата риба е достатъчно мазна, само подправки по желание, аз предпочитам само едра сол и висока температура. Океански и от живарник Лаврак са много далеч на вкус...

    Коментиран от #11

  • 8 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 1 Отговор
    Страхотно ми се яде костур,или бяла риба.Много прилича на Лавлак по вкус!

    Коментиран от #12

  • 9 Бг Туриста

    1 1 Отговор
    Боже каква идиотщина..пилешки бульон в съчетание с лаврак..умрех от смех какви простотии пишете тука. Аз пък лаврака си го минавам на BBQто , като леко жарвам тиквички, 2-3 чушки ''Флорини'', и задължително влита или зохиа, с лимонче и зехтинче за гарнитура. Някои ще попитат какво е това...Ами идете в Гърция на море и ще разберете. Не случайно Средиземноморската кухня е призната като най-хубава и здравословна. От мен- толкова. А за вечеря сега съм си приготвил едни хубави скариди... скаридка-резенче лимонче, пак скаридка- пак лимонче. Нанизани на клечки за сувлаки иии..на скарата. Малииийй...колко бира пият..нека ми е зле.
  • 10 Жифку

    1 1 Отговор
    Ше одари едно рамо... да пази Бог......!
  • 11 Бг Туриста

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Един Човек":

    Абсолютно съм съгласен. Това важи и за ципурата и фагритата, отглеждани в садки. Различават се -първо по цената и второ- отглежданите като ''бройлери'' риби винаги са по-тъмни . Така че, правете си извода когато пазарувате от рибните пазари. И да, аз лаврака си го хващам сам, както и леферите и синагридите. НАИСТИНА, ЛАВРАКА Е ПРЕВЪЗХОДЕН, ОСОБЕННО АКО Е НАД 2-2,5 КГ. АЗ ТЕЗИ ДО КИЛО И ПОЛОВИНА ВИНАГИ ВРЪЩАМ ОБРАТНО.
  • 12 Баш рибарин

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Явно не си опитвал лаврак, за да изтропаш тая простотия.
  • 13 един от многото

    1 1 Отговор
    Само сол и черен пипер и на скарата , и бялото вино да е студено!

    Коментиран от #15

  • 14 Xdd

    1 1 Отговор
    Много е скъпо.
  • 15 Бг Туриста

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "един от многото":

    Грешка, сол-да черен пипер- не. Всъщност може, но накрая на печенето. Това важи за всички подправки . Защо ли? Ами защото в процеса на печенето подправките прегарят, дори се овъгляват и после рибата е с горчив вкус. Може да се сложат малко преди- минута -две, рибата да е готова. Аз правя друго- слагам подправките веднага след като сваля рибата от огъня. И веднага я завивам за 4-5 минути в найлонов плик за да ''отвърне'' и поеме миризмите на подправките. Аз слагам обикновенно риган-сух, и понякога много малко чер пипер едро смлян. Опитай и ще видиш каква разкошотия се получава. А за виното, абсолютно съгласен- изстудено до 4 градуса бяло Пелопонеско..малиииййй...Я вИкни още една каничка!!
  • 16 Толстолоб

    1 1 Отговор
    За риба като подправка върви КОПЪР

    Коментиран от #17

  • 17 Бг Туриста

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Толстолоб":

    Със счукан чесън и оцет...върви, ама ако искаш да ''маскираш''миризмата на тиня на някой шаран, фанат у селскио вир..Копър на лаврак..я бегай си направи един PSR тест...