Last news in Fakti

3 Септември, 2021 16:05 4 257 11

Рецепта за вечеря: Чабата

  • чабата-
  • хляб-
  • тесто-
  • какво да сготвя

Хляб с хрупкава коричка

Рецепта за вечеря: Чабата - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

400 мл вода
1 и ½ чаени лъжици сол
1 чаена лъжица захар
1 супена лъжица зехтин
450 г брашно
1 и ½ чаена лъжици мая

Начин на приготвяне:

Поставете всички съставки в купата на хлебопекарната. Изберете програма за месене на тесто. Тестото ще се получи много меко и разтегливо, подобно на тесто за мекици. Не се изкушавайте да добавяте още брашно. След като тестото е омесено, извадете го от машината и го сложете върху набрашнена повърхност. Покрийте го и изчакайте да втаса 15 минути.

Ако нямате пекарна, можете да омесите тестото с ръце по стандартния начин.

Разделете тестото на две. Оформете питките в кръгла, но леко продълговата форма. Поставете ги в тава за печене, покрита с хартия. Поръсете леко повърхността на тестото с брашно. Покрийте и оставете да втасва за 45 минути. През това време загрейте фурната на 220 градуса.

След като питките са втасали, поставете ги във фурната и печете за около 30-40 минути или до твърдо изпечена коричка. За да бъде истински хрупкава коричката, на всеки 10 минути пръскайте тестото с малко вода, пише az-jenata.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Johansson

    5 1 Отговор
    Спри да драскаш тука и отивай да береш круши! Или домати там квото искаш. Журталистиката не е твое призване!
  • 2 Въртоглав

    4 1 Отговор
    Ама,Венелино,от къв зор ще меся леб,като го има в магазина за 5 лева?
  • 3 Наску диаманда

    5 0 Отговор
    Немам заби, за тоз ляп...!
  • 4 хаберих

    4 1 Отговор
    Две блондинки работели в един ресторант. Едната била сервитьорка, а другата - готвачка. Веднъж някакъв клиент попитал келнерката:
    - Прощавайте, какво представлява мешаната скара?
    Тя отговорила:
    - Ами, това са кюфтета, кебапчета, пържола и шишчета на едно място, господине!
    Той дал поръчка:
    - Добре, донесете кюфтетата, кебапчетата и пържолата! Обаче - елиминирайте шишчетата!
    Русокоската отишла в кухнята и попитала колежката си:
    - Муцка, някакъв пич иска да елиминираме шишчетата! Имаш ли представа какво значи това?
    Другата се троснал:
    - Де да знам, бе! Тоя - да не мисли, че ще се занимаваме само с неговите капризи! Кажи му, че елиминаторът е повреден!
  • 5 За истинска

    2 0 Отговор
    Чабата влезте в you tube.
  • 6 Врачка

    1 1 Отговор
    Е,па,Венелина е дала тесто за мекици.
  • 7 дай сега

    3 0 Отговор
    дай сега рецепта без хлебопекарна …големи ивропейци станахте
  • 8 Уса

    0 0 Отговор
    Добре,че са американците да ви научат на еврейския хляб "чабата"с който да си извадите пломбите
  • 9 Уса

    3 0 Отговор
    Жувея в сащ и сам си пека хляба с органик брашно,яйца,кисело мляко,масло,сол,мая и така.Хляб по БДС най добрият стандарт съществувал някога,когато купуваш хляб и по пътя изяждаш половината.Към това се стремете да си върнете старото а не чуждото

    Коментиран от #10

  • 10 Пекат

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Уса":

    Продуктите, от които си правиш не са по стандарта БДС.
  • 11 Винкело

    1 0 Отговор
    Бе вий имате ли представа кво излиза от фурната след 40 минути на 220 градуса? Гъст, мазен, черен пушек.