30 Декември, 2021 17:15 6 968 11

Това са най-известните престъпници, които се намират в най-охранявания затвор в света

  • затвор-
  • престъпници-
  • най-известните престъпници-
  • най-известните-
  • adx флорънс

ADX Флорънс е затворът, от който никой не е избягал

Това са най-известните престъпници, които се намират в най-охранявания затвор в света - 1
Снимка: shutterstock

ADX Флорънс е най-охраняваният затвор в САЩ, а според някои дори и в света. Отворен е през ноември 1994г. и в него лежат основно престъпници с доживотни присъди.

Затворът се намира близо до град Флорънс в щата Колорадо. Затворът е направен за престъпници, които създават сериозни проблеми и потенциално могат да избягат. В момента в него има 332-а затворници.

Затворниците са в килиите си по 23 часа и са изолирани един от друг. Имат право само на един час извън килията.

ADX Флорънс е един от малкото затвори в света, от който никога не имало бягство.

Ето и петте най-известните затворници в ADX Флорънс:

Хоакин Гусман - Ел Чапо

Най-известният наркобарон през новия век, който вече стана легенда. За Ел Чапо дори бяха направени сериали, книги и песни, а някои го сравняват с Пабло Ескобар и Аурелио Касияс. Ел Чапо е бягал от затвора три пъти, а бягствата се характеризират със сериозна подготовка и прокопаване на километрични тунели. През 2016-а е арестуван за пореден път и този път е екстрадиран в САЩ. Присъдата му е доживотен затвор без право на замяна заради трафик на наркотици, пране на пари и убийства. Ел Чапо е бивш лидер на картела Синалоа.

Джохар Царнаев

Заедно с брат си Тамерлан родените в Киргистан братя поставят бомби по време на Бостънския маратон през 2013-а година. Загиват трима души, а над 250 са ранени. Това е и последният голям атентат в САЩ извършен от чуждестранни терористи. Братът на Джохар - Тамерлан загива при престрелка с полицията. Джохар е ранен и арестуван, а след това е осъден на смърт. Присъдата му е отменена през юли 2020г. с доживотен затвор без право на замяна.

Робърт Хансен

Хансен не е терорист, а най-известният двоен агент на КГБ. Той е бивш агент на ФБР, който е назначен в контраразузнаването. Успява да разкрие много голяма част от агентите на ЦРУ в Русия. В продължение на 20 години Хансен е двоен агент и дава информация на КГБ преди да бъде арестуван през 2001-а година. Признава се за виновен през 2002-а година. Огласянето на агентите е най-големият удар в историята на ЦРУ, а много от тях са екзекутирани или получават доживотни присъди. Хансен е с 15 поредни доживотни присъди.

Тери Никълс

Той заедно с бившия военен Тимъти Маквей извършват до тогава най-големият атентат в историята на САЩ (атентатът става преди 11 септември 2001г.). През 1995г. избухват взривове във федерална сграда в Оклахома. Убити са 168 души, а сградата е разрушена. Двамата са разкрити и арестувани, а Маквей е осъден на смърт и присъдата е изпълнената през 2001г. Никълс е рекордьор по доживотни присъди - 161.

Ерик Рудолф

Той е член на християнската екстремистка група Армия на Бога. През периода 1996 - 1998г. извършва четири бомбени атентата в САЩ, при които загиват 3 души, а стотици са ранени. Най-известният атентат е през 1996г. в Атланта по време на Олимпийските игри. Бомбата избухва в Олимпийския парк в града и загиват двама души, а 111 са ранени. Той е с четири последователни доживотни присъди.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 БАЙ Х@Й‼

    63 8 Отговор
    Хора убили по трима, четирима души са обявени за най-големите престъпници! А тези които избиха над милион невинни в Ирак, хиляди в Югославия, Сирия, Либия... са ОСВОБОДИТЕЛИ ‼️‼️‼️‼️‼️

    Коментиран от #3, #8, #11

  • 3 сила

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "БАЙ Х@Й‼":

    СТАТИСТИЦИ СА.....

    Коментиран от #5

  • 4 СИГУРНО Е

    23 0 Отговор
    Боко има запазена килия там !
  • 5 Рошко

    33 2 Отговор

    До коментар #3 от "сила":

    Сталин е бил прав, убийството на един човек е престъпление на хиляди статистика

    Коментиран от #9, #10

  • 6 James 🇺🇸

    17 0 Отговор
    Защо трябва да ги храним 60 години от нашите данъци? Направо леталната инжекция като в Тексас и чао
  • 7 така е

    13 0 Отговор
    СЕГА ДА ДОЙДА У НАС ЗА БОЦИ,КАСКЕТА И ЦЯЛАТА ИМ ОПГ,ДА НЕ ОСТАВЯТ НА СПОКОЙСТВИЕ.
  • 8 антикомуне

    9 16 Отговор

    До коментар #2 от "БАЙ Х@Й‼":

    За Русия ли говориш ??? Да добявя и Афганистан ,15 години бяха там ватенките. Да добавим и 30 милиона руснаци избити от Сталин и 150 000 българска интелигенция избита по време на руската окупация след 1944г.
  • 9 руснака

    6 12 Отговор

    До коментар #5 от "Рошко":

    Сталин за това избива 30 милиона руснаци и 6 милиона украинци с глад,за да е номер 1 в статистиката !!!!!!!
  • 10 Загрижен

    15 2 Отговор

    До коментар #5 от "Рошко":

    Не знам какво е казал, но ето така седят нещата:
    Затриваш един - убиец си. Двайсет човека - масов убиец. Убиваш милиони - завоевател.
  • 11 ватенка

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "БАЙ Х@Й‼":

    промит руски мозък, знаеш ли въобще защо амерканците влезнаха в югославия ? тито избиваше невинно население, също като вашия любим сатрап сталин. ходи да цункаш мумията в москва, предател.