Last news in Fakti

18 Януари, 2022 09:12 5 247 24

Възможен ли е сексът в Космоса?

  • секс-
  • космос-
  • гравитация

Отсъствието на гравитация прави секса по-сложен физически и неудобен

Възможен ли е сексът в Космоса? - 1
Снимкa: Shutterstock

Безтегловната интимност, макар и мираж, засега е неизбежна предвид перспективата по заселването на земната орбита, изграждането на колонии на Луната и планираните полети към Марс. Именно върху това работи вече екип от канадски изследователи от университетите "Конкордия“ и "Лавал“.

Техните изводи бяха публикувани съвсем наскоро в списанието Journal of Sex Research, цитирано от burgas24.bg.

Екипът се ръководи от доктора по психология Симон Дюбе от университета "Конкордия“, който призовава в научните космическите програми вече да се включи и темата "космическа сексология“.

Отсъствието на гравитация прави секса по-сложен физически и неудобен, а това се оказва проблем в среда, в която чистотата е най-важният елемент. Космическите модули обикновено са тесни и неудобни, а да се намери уединение е трудно, така че удовлетворението на сексуалните потребности може наистина да се окаже сложна работа.

Ако се мисли в перспектива, то в малките колонии с ограничен брой интимни партньори без съмнение ще възникнат стресови ситуации, конфликти и даже сексуално насилие. Колкото все по-далеч от Земята и колкото все по-дълго са хората в Космоса в бъдеще, толкова по-вероятно е да се появят тези проблеми, смятат д-р Дюбе и неговите колеги.

Канадските учени вече са очертали няколко потенциални теми за работа.

Първо, създаване на системи и пространства, които ще позволят интимните отношения да бъдат безопасни, хигиенични и в уютна среда. Тук също така влиза и предварителното планиране на ражданията в Космоса, а също така и лечението на болестите, предаващи се по полов път.

Второ, създаването на обучаващи програми, които да подготвят космическите пътешественици към интимен живот, сексуална активност и всички възможни социални проблеми, които биха възникнали.

И трето – да се разработят сексуални технологии като играчи или роботи, които да гарантират чист и доставящ удовлетворение секс.

Интимните отношения и сексуалност ще спомогнат животът в Космоса да стане по-приятен и не толкова самотен, категорични са изследователите. Сексуалната активност освен всичко друго сваля стреса, смъква кръвното налягане и помага за съня.

Което ще бъде от изключително значение при пътешествието до по-далечни планети или при пребиваването в лунните колонии. Интимните отношения и сексуалността в Космоса може да подобрят живота на астронавтите и на бъдещите космически жители да се адаптират към космическата среда и да нормализират живота си, смятат от екипа на д-р Дюбе.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    28 1 Отговор
    Отговор дадоха още в СССР , Валентина Терешкова! Ама ти дори май не си била родена още .

    Коментиран от #10

  • 2 Петър

    30 14 Отговор
    Възможен е,скоро четох че един руски космонавт се похвалил как е правил секс с двама американски астронавти на международната космеческа станция,руснака е бил активната страна в секса.
  • 3 Пич

    13 0 Отговор
    Секса е напълно възможен , но не това истински интересува учените , а забременяването ! Още не може да решат проблема с това , че течностите летят на където си искат !
  • 4 Пророка !

    11 1 Отговор
    Два шебека и Мара общата ще са новите колонизатори но Марс !
  • 5 Смех

    11 2 Отговор
    Следващата мистерия която да разгадаеш е възможен ли е секса под водата...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 гост

    5 1 Отговор
    Това ми е проблемът, а земята е част от космоса ...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Некой си

    13 0 Отговор
    Имам конструктивно предложение!
    Всички космонавти, астронавти и тайконавти, преди излитане, да подписват истанбулската конвенция!
    Така ще се преборим със сексуалното насилие в космоса!!!
  • 10 Съдията Дред

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "🇧🇬БАЙ Х@Й‼":

    То за джендърите историята започва от тях.
  • 11 Механик

    14 4 Отговор
    "Валентина Терешкова
    на полет космический,
    получила от Биковский,
    х@й автоматически."
    п.п.
    То и песен има за това, ама "учените" от Конкордия, чак сега си задават въпроса.
    п.п.
    Някога, в зората на пилотираните космически полети, НАСА е похарчила над милиард долара за измислянето на "космическа химикалка" (заради условието на безтегловност, обикновенните химикалки не могат да работят).
    Руснаците, що са "по-глупави" взели, че ползвали обикновенни моливи за целта.
    Толкова за висшата технология на САЩ.

    Коментиран от #15

  • 12 Rock

    5 0 Отговор
    А хигиената- как?Без течаща вода ?
  • 13 джедай

    8 0 Отговор
    Ако няма гравитация,хората трудно ще оцеляват. Сексътенавтори план. И оплождането ще е трудно,защото в женското тяло без гравитация смерматозоидите и яйцеклетките няма да се срещат. Или ако това стане ще е доста времево отдалечено. Не се знае бременността колко време ще трае. Женските триместри ще се удължат. Едва ли ще има жена,която да е съгласна да бъде бременна неограничено време. Ще се използват лабораторни методи за отглеждане на бебетата.
  • 14 Лайка

    4 1 Отговор
    Възможен е, но 42 години без оргазъм.
  • 15 Това, че

    5 4 Отговор

    До коментар #11 от "Механик":

    "НАСА е похарчила над милиард долара за измислянето на "космическа химикалка"" го опровергаха като мит. НАСА нито е поръчвла, нито е участвала финансово в създаването на "Space Pen". Руснаците са използвали пастели. За моливите се е оказало, че били опасни, тъй като графитът се чупи лесно, отчупеното може да бъде вдишано от някого или пък да доведе до късо съединение. Поне ако може да се вярва на Уикипедия.

    Коментиран от #16

  • 16 P.S.

    6 0 Отговор

    До коментар #15 от "Това, че":

    И не само на Уикипедия.
  • 17 Пълна глупост.

    10 0 Отговор
    В безтегловност до сега забременяването е НЕВЪЗМОЖНО. Губи се мускулна тъкан, т. е. мускулатурата отслабва. Кстите губят своята плътност и ред други неблагоприятни последици. Дори и да се достигне до някакво изкуствено заплождане, не се знае дали ще може да бъде износен плода. Да не говорим в тези условия що за мутант би се пръкнал и дали ще е жизнеспособен. Да не говорим, ако това бъде преодоляно каква психика и интелект би имало съществото. Инак сексът е много хубаво и полезно нещо. Така че, Венелинче, пиши само за секса, където е полето ти на изява. Науката е друго нещо.
  • 18 незнайко

    5 0 Отговор
    То на земята вече е измислено. Гледали сте любовна игра при която единия партньор е вързен разкрачен за кревата ! Остава да сложат ластици на този който ще е отгоре през раменете и ханша и всичко ще си дойде на мястото ! ИСКАМ СИ ПАТЕНТА !!!
  • 19 ОНАН ОТ ДРАГОМАН

    12 0 Отговор
    МОЛЯ HАСА ДА МИ ОТГОВОРИ НА ЕДИН ВЪПРОС:ВРЕМЕТО ЗА МАСТУРБАЦИЯ В УСЛОВИЯТА НА ГРАВИТАЦИЯ РАВНО ЛИ Е НА ВРЕМЕТО ЗА МАСТУРБАЦИЯ НА ЗЕМЯТА🤔
  • 20 Пълни глупости!

    2 1 Отговор
    Много тъпа статия.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 бай Иван

    1 0 Отговор
    Кой космос? Каква гравитация?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.