Last news in Fakti

25 Януари, 2022 17:54 10 599 4

Шведски лекар изброи най-евтините, но полезни храни

  • храни-
  • полезни храни-
  • евтини храни-
  • лекар-
  • здраве

Морковите и цвеклото съдържат антиоксиданти и витамини

Шведски лекар изброи най-евтините, но полезни храни - 1
Снимка: shutterstock

Шведският диетолог Кристина Андерсън припомни, че правилното хранене не струва много. В подкрепа на думите си лекарят изброи за най-евтините, полезни продукти. Това съобщава Известия.

На първо място, Андерсън посъветва да не пренебрегвате лука. Според специалиста този продукт има бактерициден ефект, а освен това е богат на витамини и микроелементи, включително калций, желязо и селен.

Диетологът също препоръча да се обърне внимание на зелето и картофите. Всяко зеле има антиканцерогенни свойства, а картофите в умерени количества помагат да се поддържат нормални нива на кръвната захар.

Списъкът на медика включва също кореноплодни зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения и яйца. Морковите и цвеклото съдържат антиоксиданти и витамини, овесените ядки са богати на бета-глюкани, бобовите растения ще помогнат да запълнят липсата на здравословни протеини и минерали, а яйцата - аминокиселини, пише сайтът zdrave.to


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    8 4 Отговор
    Хубава статия, но такива много. Тройка кебапчета или шведска тройка с гарнитура. Може и лютеница. Не учете хората да ядат нещо което го нямат заради ниски доходи поне!
  • 2 цербер

    0 1 Отговор
    Шведската диетоложка Кристина Андерсън
  • 3 тралала

    1 0 Отговор
    Наяжте се с лук,тук-таме чесънче,зеле,може и ферментирало,а после се обяснете в любов на някоя мома. Бъдете готови да я хванете,преди да падне на земята в безсъзнание!
  • 4 инж технолог

    1 0 Отговор
    Ако не ви е здрав стомаха,изпитвате болки като Рафа Надал вчера, или ако се оплаквате от имане на киселини,то се въздържайте от консумация на евтини и пълни с фибри и много захари храни.