Last news in Fakti

20 Февруари, 2022 14:23 16 951 25

Ето какво правят в Германия с храните с изтичащ срок

  • срок на годност-
  • стоки-
  • германия-
  • храни

Мерки срещу разхищението на храни

Ето какво правят в Германия с храните с изтичащ срок - 1
Снимкa: Shutterstock

Разхищенията са огромни. Милиони тонове хранителни продукти всяка година отиват в кофите за боклук. А повечето от тях са напълно годни за консумация.

"Дойче Веле" разкри какво правят германските супермаркети с храните, чиято годност изтича?

Всяка година в Германия се изхвърлят към 12 милиона тона хранителни продукти с изтекла трайност. А всъщност повечето от тях биха могли да се консумират без каквито и да било вреди за здравето.

Предвидено е до 2030 година количеството изхвърляни храни в Германия да се намали наполовина. Но как точно да стане това?

Супермаркетите ли са виновни за всичко?

Кой обаче изхвърля толкова много храна ежегодно? По данни на германското Министерство на храните и селското стопанство само четири процента от отпадъците са от търговските обекти – най-голямата част идва от ресторантите и частните домакинства.

Всеки германец изхвърля средно по 75 кг хранителни продукти годишно – предимно зеленчуци и плодове.

Много храни се изхвърлят и по време на прибирането на реколтата. Около 40% от хранителните продукти, които се произвеждат в световен мащаб, не попадат в потребителските кошници, информират от природозащитната организация WWF.

Кривите моркови, ябълките със странна форма и другите зеленчуци и плодове без добър търговски вид най-често не стигат до купувача. Какво би помогнало да се намали количеството на изхвърляните продукти?

Външният вид не е най-важният

Германските фермери все по-често раздават безплатно част от реколтата, която не може да бъде предадена на супермаркетите заради нестандартния си външен вид. Някои поставят шкафове близо до фермите си, за да могат минувачите да си вземат зеленчуци или плодове срещу символична сума.

Други раздават продуктите си на пазара или си сътрудничат с местни инициативи в помощ на социално слаби хора.

В Кьолн например има специален магазин, в който се продават храни с изтичащ срок, вчерашен хляб и плодове и зеленчуци със странна форма. Купувачите могат сами да определят цената, тъй като целта на проекта не е да се получи печалба, а да се спасят храните.

Първият филиал на The Good Food в Кьолн бе открит през 2017 година, сега те вече са три.

Мерки срещу разхищението на храни

Супермаркетите решават как да се намали разхищението на хранителни продукти, чийто срок на годност е почти изтекъл. Веригата Edeka например възнамерява да подобри условията за съхранение на стоките, за да изхвърля по-малко.

Там вече използват нова технология за опаковането на някои видове плодове, благодарение на която продуктите могат да останат по-дълго на разположение на клиента.

Друга верига супермаркети пък предприема инициативи, с които стимулира търсенето на по-нетрайните продукти, така че те да се разпродават по-бързо. Има и други мерки срещу разхищаването на храни.

Супермаркетите предоставят непродадената храна на благотворителни организации или я препродават с голямо намаление. Плодовете без пазарен вид, зелевите листа или бананите, които не са намерили купувач, се излагат в някои филиали в специални кутии с надпис „за домашните животни“. И могат да бъдат взети безплатно.

Друга верига супермаркети в Германия - REWE - също предоставя продукти с изтичащ срок за благотворителни цели. В някои от магазините има рафтове, от които храната може да се вземе безплатно.

Има и други търговски вериги, които предлагат стоки безплатно, но предпочитат да не говорят за това публично – вероятно защото не биха искали да изгубят част от печалбата си заради желаещите да се сдобият с хранителни продукти безплатно.

Сроковете на годност

В търговската верига Penny продават плодове и зеленчуци с добро качество, но с лош търговски вид, под марката „Биогерои“. Пак там се предлагат и млечни продукти с надпис: „помиришете, опитайте, насладете се“ - с цел хората да бъдат убедени, че няма нищо страшно в това да се консумира някое сирене, чийто срок на годност изтича след няколко дни.

Върху опаковките на продуктите в Германия по правило е посочен препоръчителният срок за съхранение, а не крайният срок на годност. Поради това вече от няколко години се водят спорове по повод твърденията, че това заблуждава купувачите, като ги кара да мислят, че стоката е с изтекъл срок.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    98 4 Отговор
    Как какво правят ? Препакетират ги и ги пускат у кауфланд и лидъл - България 💁

    Коментиран от #7

  • 2 Мдаа

    65 2 Отговор
    А при нас хората прибират от кофите изхвърлената храна, ама то при над 30 години демокрация е така

    Коментиран от #18

  • 3 Gucci x Balenciaga

    51 3 Отговор
    Не вярвам да е по различно от Франция храните с изтичащ срок ,гледах по телевизията жал ми стана не се кефя от истината. Дава са на верига магазини които са за мигранти и бедни хора .Лекарствата с изтекъл срок ги връщаме в аптеката а от там ги пращат на Африка случайно го научих .Това е подигравка извинявам се хората не са прасета, тъжно е

    Коментиран от #4

  • 4 Госあ

    26 8 Отговор

    До коментар #3 от "Gucci x Balenciaga":

    Затова в Поднебесната подготвят плановата икономика, която ще се завърне по силна и перфектна отвсякъде. Заедно със социалния рейтинг, простолюдието ще знае точно какво му се полага 💁

    Коментиран от #8

  • 5 Aлфа Bълкът

    21 2 Отговор
    Това не е ли вчерашната статия? Не я четох, но съм сигурен, че е тя – "Германия: Какво правят магазините с храните, чийто срок изтича"

    Коментиран от #9, #15

  • 6 ЦивилизацияЕдна

    31 1 Отговор
    Всяка цивилизация загива, ако това от статия му казвате: еволюция. По-добре да се закрива "цивилизования свят" и да оставят на останалите да си живеят както могат и знаят от много години. Запада се самозакопава с всеки изминал ден, но го прави упорито и със собствена лопата си копае гроба.
  • 7 Gucci x Balenciaga

    15 6 Отговор

    До коментар #1 от "Госあ":

    Не са тези вериги а малки супери там плащаш с купони ,гледах репортаж със жена вдовица фалират и мъжа и умира от инфаркт. Има голям кредит който трябва сама да погася картата и е блокирана с заплатата дават и право само на 500 евро на месец и купони за такива магазини беше ужасно сподели че често повръщат с детето. След репортажа за щастие много богати хора са дарили пари за покриване на кредита и е настанена на хубава работа, тъжното е че не е единичен случай

    Коментиран от #10

  • 8 Gucci x Balenciaga

    7 8 Отговор

    До коментар #4 от "Госあ":

    Много е тъжно 🥺не знам кой ти е сложил минус ,истината се крие .Долнопробни вериги магазини и като
    NOZ ужасно е това са хора
  • 9 някъде

    20 0 Отговор

    До коментар #5 от "Aлфа Bълкът":

    Два пъти я пуснаха вчера, днес пак.

    Коментиран от #19

  • 10 Госあ

    21 9 Отговор

    До коментар #7 от "Gucci x Balenciaga":

    Аз също съм за големите вериги и пълното унищожаване на малкия и среден търговец 💁 Така контрола ще бъде по ефективен. А еволюцията не е нищо друго, освен контрол. Но в случая, храните с изтекъл срок в Германия се пробутват именно в тези вериги в България. Аз имам предвид вериги от сорта на НарКооп и Булгарплод. Булгарплод беше една чудесно функционираща система за пример ! От полето - в магазина. Днес, мармалада от шипки и плодовия нектар там, го продават само в т. нар. биомагазини на баснословни цени.

    Коментиран от #14

  • 11 не думай

    27 3 Отговор
    Дори в праисторически времена, когато хората масово са умирали от глад е имало такива "разхищения".
    Да не би кравата на ливадата да изяжда всеки стрък трева. Или лъвът изяжда 100% антилопата?
    Още малко ще навтрете хората в камери и ще ги отглеждате като кокошки по клетъчния метод.
    Храните с изтичащ срок СА ВРЕДНИ! А за да няма изхвърлени храни с изтекъл срок трябва да има дефицит в магазините. Това ли искате?
  • 12 Госあ

    18 2 Отговор
    Хранителната индустрия трябва да бъде изцяло локална ! По здравословно и по екологично е. Е, мое по некой портокал да внасят за демократите, от Гърция. Но толкова.
  • 13 Тая от снимката

    18 0 Отговор
    Скоро и хората ще са с изтекъл срок и за храна за червеите
  • 14 Gucci x Balenciaga

    4 2 Отговор

    До коментар #10 от "Госあ":

    За Лидъл да тук има там също не влизаме не искам да обидя никой лоша слава.Във френските вериги също има евтини стоки наричат се
    top budget на всичко също не го купуваме няма същото качество, никой не е застрахован божа работа днес имаш пари утре не се знае при нас хората с нормален бюджет купуват по скъпо и 99 процента френско и био новата мода

    Коментиран от #25

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Край

    10 3 Отговор
    Домовете ни са пълни с неупотребени лекарства. Защо не се изкупуват обратно.

    Коментиран от #17

  • 17 Gucci x Balenciaga

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "Край":

    Връщаш ги /не ти дават пари ,просто не ги хвърляш в кофата а в аптеката/от сигурен източник разбрах че се праща като помощ в Африка, дали е опасно или не знам ,поне при нас е така не знам ти в коя държава си и какви са правилата.
  • 18 напушен

    9 13 Отговор

    До коментар #2 от "Мдаа":

    А 45 години изтребление на интелигенцията защо ги пропускаш бе цървул?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ИДИ И ВИЖ

    27 4 Отговор
    ГЕРМАНИЯ Е БЕДНА И ИЗОСТАНАЛА МЮСЮЛМАНСКА ДЪРЖАВА !

    Коментиран от #22

  • 21 пустоль войводата

    26 2 Отговор
    Какво правят ли ???!!! Ами опаковат наново стоката и я пращат в БГ и Влашко в магазините ба LIDL i KAUFLAND и
    няколко други дойче колониали и ние ги ядем !!! Нищо ново нали ???!!!
  • 22 ...

    7 7 Отговор

    До коментар #20 от "ИДИ И ВИЖ":

    България е просперираща страна, населена от благородници!
  • 23 Жулиен Гаков

    17 2 Отговор
    Синът ми работеше в една фирма в София в кв. Дружба в която преопаковаха зеленясали меса от всякакъв род . Чистят ги , топят в разтвори и хайде в големите вериги. Веднъж купих салам от една верига и той позна по определени белези , че той е ПРЕОПАКОВАЛ този продукт. Естественно- с нов срок за годност.
  • 24 Геле

    14 5 Отговор
    Нищо ново под слънцето. Ще търсите бай Тошо, ама нема го! Тогава храната беше истинска-салам, луканка, сирене, кашкавал, хляб, боза, масло, вафли, месо. Нямаше голям избор, но беше ИСТИНСКО! Нямаше клошари, гладни пенсионери и нещастни деца. На ви демокрация!
  • 25 loewe

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Gucci x Balenciaga":

    само гучи и баленсяга ли купувате