Last news in Fakti

28 Февруари, 2022 10:29 1 496 1

Разделение на труда е имало и преди 100 млн. години... при мравките

  • мравки-
  • насекоми-
  • разделение на труда-
  • колонии-
  • разделение-
  • йерархия-
  • социални отношения

Тези насекоми живеят в общности, организирани на базата на разпределение на задачите

Разделение на труда е имало и преди 100 млн. години... при мравките - 1
Снимка: shutterstock

Разделението на труда при мравките датира отпреди 100 милиона години, сочи проучване на учени от университета в германския град Йена, цитирано от електронното издание EurekAlert.

Тези насекоми живеят в общности, организирани на базата на разпределение на задачите. Разделени са на три касти, като всяка от тях има определена роля: царицата снася яйца, а мъжките ги оплождат, докато т.нар. работнички полагат грижи за потомството, търсят храна и изграждат мравуняка.

В биологията това специфично поведение се нарича еусоциалност. То се развива по особено сложен начин при тези насекоми и се проявява не само в поведението им, но и в тяхната морфология. Крилатите женски мравки поемат ролята на царица, а за безкрилите, които не могат да имат потомство, са задачите на работничките.

Германски учени са изследвали кога точно в еволюцията си тези насекоми са започнали тази уникална екипна работа. Събраните данни дават основание да се смята, че това се е случило в ранния период на креда.

Биолозите са анализирали четири вкаменелости в кехлибар. Това са три възрастни женски безкрили мравки и една ненапълно развита какавида – първата, открита в кехлибар, датиращ от периода креда.

"С помощта на изображения от микрокомпютърна томография успяхме да определим, че меките тъкани на насекомите са изключително добре запазени", обяснява д-р Брендън Е. Будино от университета в германския град Йена. "Това ни позволи да изследваме структурата на мозъка и напречните мускулни влакна, както и да сравним четирите екземпляра в малки детайли".

Изследователите установяват, че две от възрастните насекоми принадлежат към неизвестен досега вид от изчезналия род мравки Gerontoformica, който биолозите за първи път успяват да опишат много подробно. Третата мравка и какавидата пък са от един и същи вид - Gerontoformica gracilis. "Тъй като какавидите на мравките не са подвижни, може да се направи заключение, че възрастната я е носила", обяснява ентомологът Будино. "Това е уникална характеристика на съвместното съществуване на мравките на база на разделението на труда".

Вкаменелостите предоставят първото материално доказателство за кооперативно поведение от периода креда: тези мравки са се грижили заедно за малките си, търсели са съвместно храна... Според специалистите фосилните представители на изчезналия род мравки са важно "липсващо звено" между съвременните насекоми и най-близките им роднини. Това потвърждава, че специалната социална система при тези насекоми еволюира някъде в ранната креда – по времето на динозаврите.

Откритията на биолозите са публикувани в изданието "Зоолоджикал джърнал" на научното дружество "Линеан".


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    1 0 Отговор
    Аз като ви говоря, че простолюдието трябва да си знае мястото !!! От продавачи станаха хайлайф бате. И това в целата демокрация, не е само в България. Безродните евреи са виновни.