Last news in Fakti

18 Март, 2022 19:40 5 284 6

Не носете обувки на закрито, защото...

  • обувки-
  • здраве-
  • у дома-
  • мръсотия-
  • микроби-
  • бактерии-
  • опасни-
  • замърсители

Измиването на обувките с препарат може да намали съдържанието на бактериите с до 90%

Не носете обувки на закрито, защото... - 1
Снимка: shutterstock

Може ли да носим обувки у дома? На този въпрос се опитват да отговорят група учени, заинтригувани от различните аспекти, които темата обхваща.

Има ли риск за здравето ни ако се разхождаме с обувки у дома, след като сме се върнали от вън? Безопасен ли е този навик или притесненията са напълно оправдани?

Изследователите Марк Патрик Тейлър от Университет Макуори и Габриел Филипели от Института за устойчивост на околната среда към Университета в Индиана (Indiana University Environmental Resilience Institute, IUPUI) дават отговор на тези и още въпроси в своя статия, публикувана в изданието The Conversation.

Тв обясняват, че една трета от мръсотията, която може да се натрупа в дома си, идва отвън. Може да е влязла през прозорците или различни пролуки с помощта на вятъра, или може да се внесе от обитателите, най-вече с обувките.

Не носете обувки на закрито, защото...
Снимка: shutterstock

Микроби, микропластмаси и химикали

Екипът анализирал излагането на различни вредни вещества, които може да присъстват в дома ни, проучвайки хора от 35 различни страни. Те открили, че в домовете ни могат да присъстват патогенни микроорганизми, включително прословутата бактерия ешерихия коли (Escherichia coli) и някои трудни за лечение или резистентни към лекарства икроби.

Учените открили и микропластмаса, няколко полифлуороалкилови химикали (PFAS), както и радиоактивни елементи. Други проучвания откриват отровни химични вещества, използвани за третиране на тревни площи или пътища, като някои от тези токсини могат да повлияят на здравето.

Олово и други опасни замърсители

В част от изследваните домове,учените открити и следи от олово - замърсител без мирис и цвят, за който е много трудно да се определи дали идва отвътре (например от водопровода) или отвън - от почвата в градината. Някои от резултатите показали, че има връзка между оловото в къщите и това в почвата на двора. То най-вероятно е било внесено с обувките или от домашните любимци.

Оставете обувките на входа

Тейлър и Филипели стигнали до извода, че е най-добре да оставяме обувките си пред вратата, когато влизаме у дома. По този начин ще намалим значително замърсяването на дома с опасни патогени и замърсители, които могат да навредят на здравето ни.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Циркуляр

    5 2 Отговор
    Милена караконджела
  • 2 се вмирисват

    8 1 Отговор
    краката никой дося не беше забелязал
  • 3 ДА ИЗМЕТЕМ крадливата пасмина ГЕРБ

    16 1 Отговор
    Много е полезно, като настъпиш нещо кучешко или котешко на тротоара,
    после да го внесеш в къщата си с обувките и да го разнесеш по килима...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Коко

    4 1 Отговор
    Малоумници