Last news in Fakti

24 Март, 2022 20:22 11 350 1

В кои храни има мелатонин и за какво ни е той

  • храни-
  • мелатонин-
  • хормон-
  • депресия-
  • здраве-
  • хормон на съня

Тялото произвежда този хормон, когато се стъмни и наближи времето за сън

В кои храни има мелатонин и за какво ни е той - 1
Снимка: shutterstock

Тялото произвежда хормона мелатонин, когато се стъмни и наближи времето за сън. Към два часа̀ сутринта мелатонинът е в най-високата си концентрация. Тъй като сънят е от съществено значение за функционирането на тялото, то е важно да имаме оптимални нива на мелатонин, пише сайтът Puls.bg.

Кои храни съдържат мелатонин?

Някои храни съдържат мелатонин, който може да добави към този, който се синтезира от организъма и така ни помага за по-добър сън.

Шамфъстъкът е най-богат на мелатонин.

Една порция от 30 g обелени шамфъстъци съдържа 6 mg мелатонин, количество, сравнимо с това, предоставено от някои хранителни добавки.

Въз основа на проучвания с добавки с мелатонин, доза до 10 mg се оценява като безопасна и най-доброто време за прием е един до два часа преди лягане.

При прием на антикоагуланти или лекарства за епилепсия, трябва да се извърши консултация с лекар, за да се прецени отношението полза/риск.

Какво е съдържанието на мелатонин в храната?

Други храни, които съдържат мелатонин, са гъбите и пълнозърнестите храни.

- Шам фъстък: 230 000 нанограма мелатонин на грам;

- Гъби: 4300 до 6400 нанограма на грам;

- Овес: 91 нанограма на грам;

- Череши: 10-20 нанограма на грам;

- Домати: 1 до 67 нанограма на грам

Докато на шамфъстъка може да се разчита за повишаване на нивата на мелатонина, все пак най-добрият начин, за да се подкрепи ендогенното му производство, е да се намали интензитета и яркостта на светлината, на която сме изложени при настъпването на нощта.

Приглушената и по-топла светлина е най-подходящата през часовете преди сън.

Когато си лягаме е важно тъмнината в стаята да бъде абсолютна.

Какви са ползите от мелатонина?

Мелатонинът се произвежда от епифизната жлеза и е отговорен за регулирането на циркадния ритъм на сън и будно състояние.

В допълнение към подобряването на съня, мелатонинът участва и в контрола на имунната функция, кръвното налягане и нивата на кортизола - хормона на активността и стреса.

Мелатонинът не само насърчава съня, но е антиоксидантно вещество с полезни свойства, особено върху някои органи, като очите, стомаха и ушите - може да намали шума в ушите.

Има проучвания, които показват как мелатонинът може да предотврати глаукома и свързана с възрастта дегенерация на макулата, както и да запази зрителната острота.

По отношение на стомаха, мелатонинът може да предотврати рефлукс и киселини.

Допринася за по-качествен сън

Проучване с участието на 50 души, страдащи от безсъние е показало, че приемът на мелатонин два часа преди лягане помага на хората да заспят по-бързо и подобрява цялостното качество на съня.

Друг анализ на 19 проучвания при деца и възрастни с нарушения на съня е показал, че мелатонинът намалява времето, необходимо за заспиване, подобрява качеството и увеличава общото време на съня.

Намалява симптомите на сезонна депресия

Сезонното афективно разстройство, наричано още сезонна депресия, се дължи на намаления брой часове с дневна осветеност, поради което се проявява в късна есен или началото на зимата.

Според проучване с участието на 68 души, ежедневното приемане на капсули с мелатонин е било ефективно за намаляване на симптомите.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грульо

    6 1 Отговор
    Ако в стаята ви не е абсолютно тъмно, заради разсеяна светлина от пердета, щори или светещи часовници и т.н., може да сложите до леглото, там където е главата ви, един стол с плътна облегалка или дреха върху облегалката, да спира светлините.