29 Март, 2022 10:05 6 039 4

Рецепта на деня: Спанак с ориз по гръцки

  • спанак-
  • ориз-
  • спанакоризо-
  • гръцка кухня-
  • какво да сготвя

Ястие с леко пикантен вкус от гръцката кухня

Рецепта на деня: Спанак с ориз по гръцки - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • ¼ чаша зехтин
  • 1 и ½ чаши бял ориз
  • 2 чаени лъжици сол
  • ¼ чаена лъжица черен пипер
  • 1 щипка лют червен пипер
  • 1 връзка пресен лук, ситно нарязан
  • ½ чаша копър, ситно нарязан
  • ½ чаша прясна мента, ситно нарязана
  • 500 г спанак, задушен и отцеден
  • 2 и ¾ чаши студена вода
  • Сол на вкус

Начин на приготвяне:

Загрейте зехтина в голяма касерола на средна към висока температура. Запържете ориза, докато стане прозрачен. След като започнете да чувате пукане от него, добавете 2 чаени лъжици сол, пипера, лютия пипер, лука и разбъркайте. Гответе около 1 минута.

Добавете копъра, ментата, спанака и 2 и ¾ чаши вода. Разбъркайте, докато всичко се смеси и оставете да заври. Покрийте с капак, намалете котлона и оставете да се вари, докато оризът омекне или около 25 минути. Ако оризът има нужда, добавете още малко вода, покрийте и оставете отново да поеме.

Свалете капака. Разбъркайте и по преценка добавете още сол или вода, ако се налага. Сервирайте с натрошено сирене и резен лимон по желание, съветва Az-jenata.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ммммм

    3 0 Отговор
    Вкусно!
    Ще се пробва.
  • 2 Komapak

    0 0 Отговор
    Снимката няма нищо общо с рецептата. Препоръчвам ви вместо лют червен пипер да използвате много ситно нарязани зелени люти чушки.

    Коментиран от #3

  • 3 Благодаря

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Komapak":

    За препоръката ще си купя и ще пробвам.
  • 4 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    Браво, най-сетне манджа подходяща за Великденския пост сега.