Last news in Fakti

16 Май, 2013 12:46 964 0

Един от авторите на "Хъшове" с концерт в НДК

  • мартин любенов-
  • хъшове-
  • концерт-
  • ндк-
  • автор

Един от авторите на музиката към телевизионния филм „Хъшове” – акордеонистът Мартин Любенов, ще изнесе концерт в София на 30 май в зала 3 на НДК от 20.00 часа. Музикантът ще се представи с триото Jazzta Prasta,  което включва авторски произведения, изпълнявани съвместно от музиканти от различни етноси и националности. Проектът без световен аналог обединява музика и ритми от цял свят – от танго и салса, през шансони и арабски мотиви до различни балкански стилове и дори рап. Принципът и философията на тяхното съчетаване е джазът, по думите на самия Мартин, който е от ромски произход и живее във Виена.

Според него музиката може да е едно от най-силните средства за интеграция на различни етнически и социални групи в съвременното общество.

На концерта в НДК заедно с Мартин Любенов на сцената ще излязат и Ангел Демирев - китара, както и Михаил Иванов – контрабас. Събитието е част от Салон на изкуствата 2013, чиито продуцент е НДК.
Мартин Любенов учи акордеон при един от най-добрите педагози в България – Ангел Вангелов. От 2000-а става част от виенската група Чушенкапеле и се установява във Виена. Носител е на много награди – Австрийската награда за уърлд мюзик през 2005 г., френската награда за джаз-инструменталист “Гюс Визьор” през 2006-а.

В България работи за филма “Мисия Лондон” на режисьора Димитър Митовски и др.  Дядо му е бил тромпетист в придворния оркестър на цар Борис III, а баща му - барабанист от групата на Ибро Лолов, единственият по времето на социализма субсидиран от държавата цигански бенд. Свири на на акордеони с марка „Скандали”, който по думите му е „Страдивари” на акордеоните.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА