Last news in Fakti

6 Юни, 2013 12:13 3 677 0

Изтеглиха Fervex от световния пазар заради бактерия

  • фервекс-
  • fervex-
  • бактерия-
  • лекарство

Производителят на противогрипния медикамент "Fervex” е наредил изтеглянето на продукта от пазара, съобщи френският телевизионен канал TF1, позовавайки се на Агенцията по лекарствата.

Продуктът е изтеглен от пазара в цял свят заради подозрения, че съдържа атипична бактериална флора.

Подозренията се отнасят за отделни партиди от медикамента "Fervex" с аромат на малина, но фармацевтичната компания Bristol-Myers Squibb (BMS), която произвежда препарата, е решила превантивно да изтегли от пазара всички разновидности както за възрастни, така и за деца, за допълнителни проверки.

Акцията започна, след като властите във Франция идентифицираха в съставка на продукта бактерията ентерокок, която може да унищожи флората на стомашно-чревния тракт, да причини реакции като гадене, повръщане и диария и дори да доведе до инфекции.

Във Франция текат тестове, за да се установи от къде идва инфекцията. Производителите заявиха, че ще продължат разследването и ще представят нови данни, веднага щом бъдат налични. 

У нас лекарственият продукт ще бъде изтеглен от аптечната мрежа до 10 юни. След този срок започват проверки по места от регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ).

Мярката е започнала на 28-ми май и е изискана от вносителя на продукта за България „Ей енд Ди Фарма България“ ЕАД.

Изпълнителната агенция по лекарствата незабавно е предприела необходимите мерки на територията на страната, съобщиха официално от здравното министерство. Издадени са заповеди за блокиране на наличностите на лекарствения продукт в България. В рамките на 24 часа притежателят на разрешението за употреба е блокирал всички количества от търговците на едро, аптеките и дрогериите.

След направените до момента изследвания,  фирмата-производител, не е открила замърсяване във вече освободени за продаване и пуснати на европейските пазари партиди от лекарствения продукт. Въпреки това, като превантивна мярка за защита на общественото здраве, фирмата-производител е съобщила, че блокира и изтегля всички количества от произведените лекарства до изясняване на причините за замърсяването.

До момента нито в Изпълнителна агенция по лекарствата, нито във фирмата производител не са получени съобщения за нежелани реакции, свързани с употребата на продукта на територията на страната.

С цел елиминиране и на най-малък риск за здравето, МЗ и ИАЛ препоръчват на гражданите като превантивна мярка да използват алтернативни лекарствени продукти според съветите на личния лекар или фармацевт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА