Last news in Fakti

6 Юни, 2022 12:07 2 556 4

Нови тенденции в образованието в чужбина

  • студенти-
  • образование-
  • в чужбина-
  • тенденции-
  • белгия-
  • италия-
  • япония

Вижте накъде са се насочили кандидат-студентите и какви са причините

Нови тенденции в образованието в чужбина - 1
Снимкa: Shutterstock

Япония, Италия и Белгия са сред най-желаните страни за следване висше образование в чужбина през последните години.

Далечна и екзотична Япония предлага много изгодни финансови условия, Белгия е гаранция за придобиване на добри практически умения и реални срещи с бизнеса, а в Италия има съчетание на чудесни условия за живот и желани академични
програми на английски език.

В следващите редове експертите от консултантска агенция за образование в чужбина ЕДЛАНТА споделят подробности за предимствата на тези най-желани дестинации за обучение.

Защо да учим висше образование в Белгия?

Белгия става все по-популярна заради програмите на английски език, които предлага и съответно поради достъпните учебни такси, които в момента са 979.60 евро на година.

В страната имат университети, където можете да учите международен бизнес, комуникационен мениджмънт, дигитални медии изцяло на английски. Често се срещат и по-креативни и доста търсени напоследък специалности, като мултимедия и креативни технологии или 2D, 3D анимация и др.

Друга привлекателна черта на белгийските университети е, че в повечето случаи няма приемни изпити, а приемът става по документи, като няма изисквания за конкретни матури. Кандидатства се с диплома за средно образование (съответно академична справка от училище при по-ранно кандидатстване) и международно признат сертификат за владеене на
английски език - IELTS, TOEFL, Cambridge Advanced или Cambridge Proficiency.

Образованието в Белгия е практически ориентирано и има много стажове, които са включени в обучението. Университетите си сътрудничат с различни организации и компании и така студентите могат да практикуват наученото в реална среда. Често в университетите се работи по реални проекти, които са поръчани от действащи компании.

Университетските градове, които се радват на най-голям интерес, са Гент, Антверпен и Брюксел. Повечето университети в Белгия разполагат с общежития и предлагат собствено настаняване, което е много добре за студентите, защото така те имат предварително осигурено място за живеене.

Друго предимство са късните крайни срокове за кандидатстване - до края на юни (за повечето университети). Разбира се, ние препоръчваме да не се чака до последния момент, защото това може да създаде затруднения при намиране на подходящо настаняване.

Защо да учим в Италия?

Все повече университети в Италия разработват програми на английски език в сферата на бизнеса, икономиката, международните отношения и комуникациите.

Сроковете за кандидатстване в държавните университети варират - обикновено са между април и юли. Учебните таксите са между 1000 и 1500 евро на година. В някои университети има възможност и за социална стипендия, за която се кандидатства със сериозен набор от документи, включващ декларация за доходите на родителите, налични имоти и др.

В частните университети таксите са по-високи, но и там има възможност за стипендии. За да имат по-добри шансове да получат стипендия, добре е студентите да кандидатстват по-рано.

Повечето частни университети предлагат програми на английски език и разполагат с общежития. Те работят активно с бизнеса и освен академични познания, там студентите придобиват различни меки умения, които са ценени от работодателите (напр. умения за самостоятелно учене, за взимане на решения, за комуникация, адаптивност и т.н.).

При кандидатстване обикновено се изискват диплома за средно образование (съответно академична справка от училище при по-ранно кандидатстване), езиков сертификат, CV, мотивационно писмо, а някои университети имат и приемен изпит.

Други предимства на Италия са топлият климат, красивата природа, богата културна среда и не на последно място - вкусната храна!

Защо да учим в Япония?

Японските университети привличат студенти от цял свят със своите модерни мултидисциплинарни учебни програми. Една от тях е Liberal Arts, която включва курсове в следните сфери: културология, медии, история, политически науки, обществени науки, бизнес и иновации, IT. В зависимост от своите интереси студентите могат сами да избират дисциплините, които да изучават - бизнес, международни отношения, политика, икономика и други. Обучението е на английски език, но задължително се изучава японски по време на цялото следване.

Друга интересна програма на английски език е мултидисциплинарното инженерство, което включва13 различни инженерни дисциплини, като: механика, материали и градивни елементи, енергия, дизайн и производство, електроника и роботика и т.н.

Завършилите бакалавърска или магистърска степен на тази инженерна специалност придобиват солидни познания и
специализация в сферите на електроинженерството, машинното инженерство и мехатрониката и могат да се реализират професионално не само в Япония, но и в целия свят.

Университетите разполагат със собствено настаняване, като общежитията предлагат всякакви удобства за около 470 Евро на месец. Това включва изхранване на полупансион (закуска и вечеря).

Таксите в повечето японски университети са около 13 хиляди евро на година, но се предлагат много добри стипендии, които покриват от 25% до 100% от таксите на обучение.

За прием в английските програми обикновено се изискват сертификат за владеене на английски език (IELTS или TOEFL), а някои от университетите признават и DuoLingo.

Повечето университети изискват две препоръки от преподаватели, които за някои специалности, като например инженерната, е задължително да са от учители по математика или физика.

Хубаво е кандидатите да се подготвят за Япония от по-рано, така че бихме посъветвали бъдещите студенти да дойдат при нас още когато са в 11-ти клас, защото с по-ранно кандидатстване имат по-големи шансове за финансиране и
стипендия.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Матрософ

    5 4 Отговор
    Глупости. Най-желана е Русия, като нея няма втора на света!
  • 2 глупости

    10 1 Отговор
    То затова в Медицинския университет в Плевен има 300 италиянчета за евтини дипломи.

    Коментиран от #4

  • 3 Матракчи

    3 3 Отговор
    На колене! Шапки долу пред Япония и японците.
  • 4 Не са 300

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "глупости":

    Повече са, наглите, мързеливи и кресливи италианци.