Last news in Fakti

8 Юни, 2022 18:31 2 717 5

Лошите хранителни навици от детството, които влияят върху фигурата ни сега

  • лоши навици-
  • хранене-
  • храна-
  • полезна храна-
  • вредна храна-
  • детство-
  • дете

Макар много от нещата, които са ни учили за храната, докато сме били деца, да са били полезни тогава, днес те не ни се отразяват добре

Лошите хранителни навици от детството, които влияят върху фигурата ни сега - 1
Снимка: Shutterstock

През детските години всички трябваше да сме добре запознати с фразата "Зеленчуци, който не яде, той голям не ще да порасте", както и с веселата песничка, която върви с нея. Вече сме възрастни и макар да не си напяваме детската песничка, остава фактът, че зеленчуците и плодовете са изключително полезни за здравето ни.

В същото време обаче има много "правила", които сме научили като деца, които обаче въобще не са здравословни, не и за възрастните и техния метаболизъм. Диетологът Людмила Денисенко обясни кои са вредните навици, които човек има в зряла възраст, а е придобил от детството, пише zdrave.to.

Лош навик №1. Бързай да се наядеш

Мнозина са чували фразата и нейните вариации: „Яж по-бързо, за да не заспиш над чинията!“. Казвали са ни я родители, по-възрастни роднини, леличките в детската градина, в училище.

В резултат на това се формира навик да се дъвче набързо храната и да се поглъщат големи парчета. Резултатът е хронично преяждане.

Диетоложката Денисенко съветва всяко хранене да се превърне в ритуал. Използвайте красиви ястия и умишлено забавяйте процеса.

Лош навик №2. Принудени да изядете всичко

Фразата "Докато не си изядеш всичко, няма да ставаш от масата." Студена супа, овесена каша и други „любими“ ястия на децата са причината за дългия престой на масата за вечеря. Подобна злоупотреба с храна в крайна сметка води до преяждане, причинено от чувство на вина.

Лош навик номер 3. Бонбони за награда

Спомнете си дали са ви давали бонбони, когато сте плачели или сте били тъжни като дете. Или сте получили лакомството като награда?

В резултат на подобни манипулации човек лесно може да се пристрасти към сладко или други лакомства, с които ще се награди или утеши в зряла възраст.

Лош навик номер 4. Хляб с всяко ядене

Човек от дете придобива навика да яде всичко с хляб. Нашите баби и дядовци обичат хляба и се отнасят с него с внимание. С него ядат почти всичко, дори диня. Естествено, "хлебоядите" оказват натиск върху внуците и правнуците. Междувременно хлябът е много висококалоричен продукт. Трябва да внимавате с него, а и в наши дни хлябът, който се продава по магазините няма нищо общо с прясно изпечения домашен хляб, който са приготвяли навремето. Сега сред съставките на хляба има куп консерванти, които са дори опасни за нас

Лош навик номер 5. "Черната кутия" по време на лека закуска

Хапвали сте, докато гледате телевизия в детството, а сега гледате таблета и телефона. Всичко това е вредна норма.

Тялото не се наслаждава на храната, защото мозъкът е зает с други неща. Всичко това води до липса на усещането, че сте яли, което означава, че няма да имате усещане за ситост. В резултат на това преяждате, имате проблеми със стомашно-чревния тракт и наднормено тегло.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Името ми

    2 1 Отговор
    Не робувам на почти нищо от споменатото.
    Камо ли в комбинация.
  • 2 Механик

    7 0 Отговор
    Лошите хранителни навици от детството, например да ядем филия с лютеница ли ? Ами тогава на три учебени класа (30-40 деца) имаше едно дете с наднормено тегло и то поради вродено заболяване.
    Сега с "новите навици на хранене" имате 12-годишни момичета с фигурата на хипопотамчета. Момченцата ви са или дребни и слаби и едва надничат над бордовото табло на беемвето модел 1991 година, или имат форма на женки за заплождане.
  • 3 678

    3 0 Отговор
    Най-много са ми повлияли филиите с мас и печената сланина.
  • 4 халиматор

    7 0 Отговор
    Едно време храната беше чиста, а и няма как да натрупаш кила, не се стоеше пред телевизора, а компютри нямаше въобще в масова употреба. Колело, бягане, движнеие, всичко що се изядеше се изразходваше преди следващото ядене. Как да надебелееш като си в недостиг. Освен храна можеше да изядеш и някой шамар ако се отнасяш зле с храната и не спазваш дисциплина. Другото е шменти-капели.
  • 5 Цял ден

    1 0 Отговор
    игра на улицата през лятото с филия хляб, домат от градината и парче домашно сирене. По време на училище скачахме на ластик по дворове и градинки (даже и в коридорите на училището в междучасията и ни наказваха), карахме и летни кънки. Ех, живот. ДВИЖЕНИЕТО е живот, но свободното, не да помпаш във фитнеса.