Last news in Fakti

10 Юни, 2022 11:57 1 376 24

Филм за клането в Сребреница грабна награда на европейската публика

  • lux-
  • награда-
  • кинофестивал-
  • европейска награда-
  • сребреница-
  • геноцид

Филмът, проследяващ събитията около изтреблението на над 8000 човека в Сребреница, е копродукция на Босна и Херцеговина, Австрия, Нидерландия, Франция, Полша, Норвегия, Германия, Румъния и Турция

Филмът "Quo vadis, Аида?" на босненската режисьорка Ясмила Жбанич спечели кинонаградата на европейската публика LUX за 2022 г., съобщиха от пресслужбата на Европейския парламент. Отличието бе връчено от председателя на ЕП Роберта Мецола на церемония в Страсбург вчера. "Този филм е силен призив за справедливост за жените и майките от Сребреница, които станаха свидетели на зверското убийство на над 8000 обичани хора. Такива ужасяващи зверства и такова престъпление срещу човечеството никога не трябва да бъдат забравени", заяви Мецола, цитиран от в. Сега.

Приемайки отличието, режисьорката Ясмила Жбанич каза: "Когато подготвях филма за геноцида в Сребреница, си мислех, че войната в Босна, Хърватия, в нашия регион е последната в Европа. Бях толкова шокирана да науча, че ние, европейците, сме допуснали война в Украйна. Призовавам всички вас да намерите начин да спрете войната в Украйна".

На церемонията присъства и оцелялата от Сребреница Мунира Субашич, председателка на сдружението "Майките на Сребреница" която призова евродепутатите: "В Украйна майките плачат, търсейки останките на синовете си. Затова ви умолявам да спрете войната в Украйна, за да може колкото се може по-малко майки по света да страдат".

"Quo vadis, Аида?" е копродукция на Босна и Херцеговина, Австрия, Нидерландия, Франция, Полша, Норвегия, Германия, Румъния и Турция. Аида е преводач за миротворческите сили в Сребреница през лятото на 1995 г. Семейството ѝ е сред хилядите, които търсят убежище в лагер на ООН.

Разтърсващата драма спечели и няколко Европейски филмови награди през декември 2021 г. - за най-добър филм, най-добър режисьор и главна женска роля на Ясна Джуричич в ролята на Аида. "Кво вадис, Аида" беше номиниран и за "Оскар" за чуждестранен филм през миналата година.

В надпреварата за Европейската награда LUX той се състезаваше с "Бягство" на датския режисьор Йонас Похер Расмусен (неординерна анимация за афганистаски бежанец, номинирана за 3 награди "Оскар"), класиран на второ място, и с "Великата свобода" на австрийския режисьор Себастиан Майзе.

И трите филма можеха да се гледат безплатно в рамките на кампанията LUX през април.

От 2007 г. насам Европейският парламент присъжда наградата, като до 2020 г. за най-добрия гласуваха евродепутатите (номинираните се избират от широк пул кинопрофесионалисти). Една от основните цели на наградата е популяризиране на европейското кино, като за сметка на ЕП всички номинирани се субтитрират на 27-те европейски езика и разпространяват безплатно в държавите от съюза - в киносалоните или в интернет.

От миналата година лауреатът на LUX вече се избира с гласовете на европейската публика, която можеше да даде вота си онлайн до 25 май. Все пак известна тежест имат и гласовете на евродепутатите, които пък гласуваха до 7 юни.

През последните три години наградата е печелена само от балкански филми - в края на 2019 г. това бе "Господ съществува, името ѝ е Петруния" от Северна Македония, а победител в първото гласуване на европейската публика през 2020/2021 г. стана румънският "Колектив".

За съжаление, български филм още не е печелил приза и се е добирал до финалната тройка само два пъти - "Източни пиеси" на Камен Калев през 2009 г. и "Урок" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов през 2015 г. В селекцията от 10 полуфиналисти са попадали още два наши филма - "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" на Стефан Командарев през 2008 г. и "Слава", отново на Грозева и Вълчанов, през 2017 г.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ха ха

    26 6 Отговор
    Догодина за театрото в Буча ще спечели или нещо от рода на "Евакуацията на героите от Азов".
  • 2 Некой си

    15 6 Отговор
    Всички джагали под ножа !
  • 3 Лелееееееееее

    19 4 Отговор
    Какви са теа уроди на кадрото, бе?!

    Коментиран от #7

  • 4 Гражданин

    18 6 Отговор
    Това"клане"е също като онова"клане" в Буча. Сценаристите операторите и артистите трябва да получат оскари
  • 5 САЩ

    26 2 Отговор
    Грешката на сърбите са две:
    1. ТЕ избиха 8000 човека;
    2. Избиха САМО 8000 човека;

    Ние, като избихме 650 000 в Ирак, някой да ни е казал нещо? Изводът - важное КОЙ трепе и КОЛКО трепе.
  • 6 2354

    14 5 Отговор
    да се махаме от тези ненормалници

    Коментиран от #8

  • 7 го шо

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "Лелееееееееее":

    те не са виновни, до известна степен, за това. но пък подобни са лесна плячка за всякакви отворени, и не до там, фондации - готови са на всякакви подвизи, за да получат своите 5 минути слава. придружени със съответните чекове.
  • 8 Орт

    2 9 Отговор

    До коментар #6 от "2354":

    Че, махайте се,ей къде е Раzza.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ролята на Бил Клинтън

    12 1 Отговор
    отразена ли във филма?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Някой

    11 1 Отговор
    За кое клане? Онова, скалъпеното с бели конци ли? Като в Буча? Дето послижи на Бил Саксофона да оправдае влизането на НАТО-вски войски в Югославия ли?
    То, в днешно време всичко е лъжа. Особено политкоректните филми...
  • 14 В.В.П.

    11 1 Отговор
    Пиша ,че Сребреница е измислена и режисирана от Сащ и демократи ..обаче трият от Изданието...Истината не носи пари..
  • 15 В.В.П.

    5 1 Отговор
    Пиша в детайли за Сребреница ,обаче го изтриват..Истината не за хората.Бе трябва да я знаят
  • 16 Айде догодина ще спечели пародията

    4 1 Отговор
    За Батак.
  • 17 А филм за

    7 2 Отговор
    Кланетата и потурчванията по българските земи кога да очакваме?
  • 18 Само като погледнеш

    7 1 Отговор
    външността на "творците", автоматично ти става ясно, че спешно се нуждаят от психиатрична помощ, задължително в клиника. Истината за Сребреница много отдавна е известна, но шоуто е за европейските бройлери от евроатлантическите възпитаници. В Буча сценарият е копи пасте, като от сребреница.
  • 19 В.В.П.

    3 1 Отговор
    Сега отново демократите от Сащ ,се опитват да манипулират света..Ама ,не става .Рф ,не е през 90 те .Путен им спира тока на англетата..Украйна е опитно поле за стари муниции .Обновяване на арсенала ..Ще бъде поделена ..Няма друг начин ..Никой не смее да скочи военно на Русия .Сащ НАТО+ коалиция..само пишат небивалици .Русия воюва на руска територия ,между руско население ..Пипа внимателно .,после трябва да живеят заедно...Но укръпи,няма да станат.!!
  • 20 Павел пенев

    3 1 Отговор
    Браво. Тази награда убедително показва че сърбите са действали правилно.
  • 21 Кокосово поле

    0 0 Отговор
    Във филмите за Фродо имаше повече кланета, а спечелиха само няколко Оскара, а за GOT да не говорим, кланета, черва, кървища - ужас.
  • 22 Двоен атлантически аршин

    3 1 Отговор
    Преди сърбите да избият тези 8000, мюсюлманите там избиха над 8000 сърби християни.
    За тях защо няма филм??
  • 23 Гост

    1 3 Отговор
    Изпратете копия от филма на проруските..........тук,..за да разберат защо НАТО нападна Сърбия...може пък да разберат, макар че силно се съмнявам...то интелект трябва...
  • 24 пфууууу

    0 0 Отговор
    Тая с очилата просто кърти мивки, плаче за усмирителна риза.