Last news in Fakti

20 Юни, 2022 17:02 2 441 8

Защо спим все по-малко?

  • сън-
  • спане-
  • температури-
  • климатични промени-
  • глобалното затопляне

Постоянно покачващите се температури крадат от качествения ни сън

Защо спим все по-малко? - 1
Снимка: Shutterstock

Оказва, че измененията в климата откриха още една сфера, на която да повлияят - нашия сън. Повишаващите се температури, причинени от изменението на климата, намаляват времето за сън на хората по в глобален мащаб и проблемът ще се влоши значително до края на века, ако човечеството не успее да ограничи емисиите на въглероден диоксид, според скорошно проучване, публикувано в списание Van Aart, цитирано от SofiaLive.bg.

До това заключение стигна екип от изследователи, ръководени от Келтън Майнор от университета в Копенхаген. Между 2015 и 2017 г. те събраха данни от наблюдение на съня, използвани от над 47 000 души в 68 държави.

Събраните данни за съня са сравнени с местните данни за времето. Резултатите показват, че необичайно топлите нощи, тези с температури над 30 градуса по Целзий, карат хората да спят средно с около 14 минути по-кратко.

Проучването показа, че средностатистическият гражданин на света вече губи 44 часа сън годишно. Тази загуба на сън е свързана с факта, че човешкото тяло трябва да се охлади, преди да заспи, но става по-трудно, когато е твърде горещо.

Комбинирането на данни с различни климатични сценарии показва, че до края на 2099 г. загубеното време за сън може да се увеличи от 50 на 58 часа годишно. Вероятността сънят да продължи по-малко от оптималните седем часа също се увеличава с повишаване на температурата.

Освен това Келтън Майнор и колегите му са открили, че определени групи са по-уязвими от други, така че ефектът от температурата върху загубата на сън е значително по-голям при хората в страни с по-ниски доходи, както и при възрастните хора и жените.

Изследванията показват също, че хората не са променили ежедневното си поведение, за да се справят с недоспиването, т.е. не са успели да компенсират загубените часове почивка, като подремнат през деня.

Анкетираните също не са се адаптирали към сезонните горещини, т.е. не са забелязали, че е по-лесно да спят в топла нощ в края на лятото, отколкото в началото на лятото.

Резултатите от изследването трябва да бъдат въведение в по-широко изследване на условията за сън на населението, живеещо в най-топлите региони на света, особено в Африка, Централна Америка и Близкия изток.

Тази тема трябва да бъде преди всичко в центъра на вниманието на вземащите решения и политиците, които ще отговарят за адаптирането на градовете и местата на пребиваване към очакваното повишаване на температурата.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лост

    2 1 Отговор
    Защото работим по часовник. Навремето са зимата са си почива ли повече, лятото са работили повече на полето.
  • 2 Искат повече да им работите

    3 0 Отговор
    Попитайте ДАНС и МВР защо спите по малко - манипулират мозъка!
  • 3 Саманта

    3 0 Отговор
    Защото работя само през ноща като жрица в колите на доста спиращи мъже от Джъмбо посока Елин Пелин , по канавките е пълно със спряли мъже за паузичка и аз ги употребявам най- редовно докрай.
  • 4 ⚜️Просветен⚜️

    2 0 Отговор
    От къде да ви знам що спите по малко! Щото много препарати взимате! Една хубава махорка след лек душ преди лягане и ще спите като мачета в прежда до печката зимата!
  • 5 Аз спя

    2 0 Отговор
    Даже повече В жегата на село

    Коментиран от #6

  • 6 Малката Сузка

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Аз спя":

    Айй бате, кажи хубаво ли е на село? Имаш ли дворче..
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Пак простотии.

    1 1 Отговор
    От баща ми знам: неговата баба (той е на 74 сега, смятате) е месела хлаб до 2 през нощта, след вечерята, съдовете, доене на животни, малко почистване, грижа за деца/внуци, подсирване на сирене. Спи 3 часа и в 5 сутринта с прадядо ми са на нивата. И така всеки ден. И зимата са имали работа, не са лежали. А дали са се наспивали? Как мислите? И това преди повече от 100 години.