Last news in Fakti

11 Юли, 2022 16:15 2 883 18

Какво ще стане, ако работим 8 часа на седмица?

  • работа-
  • 8 часа-
  • на седмица-
  • стрес

Мащабно изследване от 2019 г. сочи, че на работното място е достатъчно да прекарваме само 8 часа на седмица, за да извлечем полза за своето душевно и физическо благополучие

Какво ще стане, ако работим 8 часа на седмица? - 1

В последно време се говори много за промяна на работния график, например за преход от 5-дневна на 4-дневна работна седмица.

При това се предполага, че заплатата трябва да остане на същото ниво.

Докато някои спорят за ефективността на 4-дневната седмица, учени решиха да отидат малко по-далеч и да изследват какво ще стане, ако хората решат да работят по 8 часа не на ден, а на седмица, пише Профит.

Заседнали в XX в.

Повишаването на производителността на труда за сметка на внедряването на нови технологии, автоматизацията и роботизацията доведе до това, че на хората в много производства им е нужно по-малко време за изпълнение на стандартния обем работа, пише businessman.ru.

Получава се парадоксална ситуация. Активният работен период продължава максимум 4 часа, а останалото време служителите на практика прекарват в безделие. Разбира се, това не е така във всички фирми и предприятия, но в голяма част - да.

Ако служителят получава почасово заплащане, на него му е по-изгодно да работи на пълен работен ден. Работодателят също няма причина да пуска работника по-рано, макар да плаща за часове, в които не се работи. Това е така само на пръв поглед. Подобна схема на трудови отношения се оформи в средата на XX в. и към днешна дата е остаряла.

Стресът - чумата на XXI в.

Автоматизацията на офисната и производствената работа оставя все по-малко задачи, които самите хора трябва да извършват. При това отговорността нараства, тъй като се усложняват технологичните процеси, използват се скъпоструваща техника и технологии, които изискват висока квалификация.

Възниква парадоксална ситуация, когато физическото натоварване пада, а психологическото и умственото нараства. Емоционалното прегаряне на служителите става бич за много фирми. В Япония, където особено отговорно се отнасят към трудовите задължения, стотици хора в разцвета на силите си умират всяка година от преумора на работното си място.

Те страдат от хроничен стрес, недохранване, инфаркт или инсулт. Това изисква взимане на мерки.

В началото на юни 2022 г. над 3300 души в 70 компании във Великобритания стартираха 6-месечен пробен период, през който ще работят по 4 дни на седмица. Според инициаторите на експеримента, намаляването на стреса и подобряването на самочувствието ще съхранят производителността на труда на същото ниво.

От този експеримент зависи какви промени ще бъдат направени в трудовото законодателство през близките години.

Трудът облагородява човешката душа

Възможно ли на хората въобще да не им се налага да работят? С времето всички техни отговорности да се поемат от роботи и изкуствен интелект? Неслучайно през последните години се заговори за безусловен доход, подобен на пенсията, който позволява да се живее, без да се работи. Технически това вече е възможно напълно или частично.

И все пак човекът е същество социално. За него е важно да има принос за обществото, да се чувства полезен и да получава одобрение и награда. Неслучайно пенсионерите, излизайки в заслужена почивка, страдат от липсата на социални контакти.

Да се работи трябва, дори и по малко. Това ни кара да се чувстваме щастливи. Колко точно време обаче е необходимо, за да се почувстваме щастливи?

8 часа на седмица са достатъчни

Мащабно изследване от 2019 г. сочи, че на работното място е достатъчно да прекарваме само 8 часа на седмица, за да извлечем полза за своето душевно и физическо благополучие. От увеличаването на продължителността на работното време емоционалният фон не се подобрява пропорционално. Той остава на същото ниво.

Можем да сравним ситуацията с примера на витамин С, казва водещият автор на изследването Дайга Камераде. Има препоръчителна дневна доза, която носи полза на организма. Повишим ли я, това няма да донесе допълнителна полза. По-скоро ще навреди, допълва социологът.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Милен

    22 0 Отговор
    Е туй всяка седмица ли бе, че много ми се струва :))))
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Лост

    3 0 Отговор
    Ами аз работя 13 часа на седмица.Добре си е.
  • 4 Онзи

    16 1 Отговор
    Българския чорбаджия не ти дава да си дигнеш главата 8 часа по 5 или 6 дена в седмицата.
  • 5 име

    14 0 Отговор
    По принцип за някои същества, като например навъртащите се в парламента, МВР и т.н. е по-добре хич да не "работят".
  • 6 Анонимен

    3 1 Отговор
    В Бг няма работа, на запад има, но там по друг начин социалната им политика е. Не им се работи работи, които българи, румънци и др им работят. Феодала ще обеднее с 8 часа. Децата им носят дрехи, часовници и.. И след една седмица споделя, че не ги желаят. От труда на младите и искате да стоят в Бг. Те и пенсиите ще им са малки, защото работят с две ведомости. Но си имат братовчед президент от сдс горе, седил се бойко, но геч, баце. Късно е либе за китка. Дано греша.

    Коментиран от #9

  • 7 ХихиКак

    1 1 Отговор
    Всеки гледа държавното и майки на полицаи се заканват. До там я докарахте. До кривата круша горе всички юмруцихохо
  • 8 Соваж бейби

    2 2 Отговор
    От наблюдател ще станете по мързеливи,болницата открит паркинг и трите етажа в повече няма място да паркираш , кабинетите на личният доктор са препълнени повечето не са болни а чакат за още белжка от доктор често срещано явление гастроентерит или стрес от "много работа" не може да спи вечер какви ли не абсурди,не можеш и да изгониш такива работници има хубави синдикати в защита , най зле са шефовете нагъват по български .Докато в България е пълната противоположност на нашата и по ниско платена.Корона пандемията направи бюрократите още по мързеливи не че не са, разглеждат магазини онлайн и оферти за вакация в офиса ,1 час почивка на обяд на ресторант всеки 30 мин.,кафе и цигара от вън сега искат да работят от къщи с пжамата тежка работа да запалиш колата и в офиса.
  • 9 Соваж бейби

    0 3 Отговор

    До коментар #6 от "Анонимен":

    Тези са другият тип тарикати работят по малко да направи стаж за борсата ,след като свършат помощите година до две пак се върне поработи пет ,шест месеца и отново .Това са хора които нямат много амбиция за нещо,яде макарони ,не са суетни едни дънки и тениска ги носи докато накъсат по него могат с малко пари .
  • 10 Пешо

    0 0 Отговор
    Какво ще стане какво ще стане - един от дните ще работите 2 часа .
  • 11 Рошко

    0 1 Отговор
    Няма как да стане ако няма мама и тати или баби и дяди
  • 12 Жиголо

    1 0 Отговор
    Ашколсун, от кого чакам някой да напише такава статия
  • 13 Йо Несбьо

    3 0 Отговор
    Аз лично съм против идеята въобще за работно място като такова! За мен е удачно човек сам да е господар на решенията си и със собствения си разум да прецени колко ще отработи тази седмица, с какво конкретно ще се занимава, колко пари му трябват и т.н.

    Т.е. примерно от понеделник до сряда охрана нощни смени. Четвъртък и петък такси следобяд, събота и неделя фитнес треньор. Не непременно по 8 часа, спокойно може да бъде на поръчка,на клиент... Важното е да съм доволен, да ми е забавно, да ми харесва, да съм търговски партньор на хората, които ми превеждат парите, а не работник, на когото могат да заповядват. Партньор можеш да бъдеш, когато си примерно самоосигуряващо се лице, ЕТ или ООД/ЕООД. Фитнес залата задържа 20% от моята печалба от клиент, защото там си упражнявам дейността. Не са ми шефове, не могат да ми заповядват, а ако упорстват - разваляме договора.

    Правя точно това в Чехия - изгониха ме от една фирма, аз обаче имам собствен бизнес и си работя, когато искам и където искам. Да можеш да кажеш "Не!" на търговски партньор и въобще да нямаш шеф - безценно!
  • 14 Йо Несбьо

    2 0 Отговор
    Защо разглеждам различни занимания и активности в отделните дни на седмицата? Защото винаги се отличават. Защото постоянно правиш нещо друго. Защото натоварването е по-малко, свободата е повече. Защото можеш да си избереш времето кога да работиш и кога да почиваш. Харесваш фитнеса? Никакъв проблем, клиентите плащат и за твоята тренировка.
    Не зависиш от работодателя, от злонамерени индивиди, които да те ограничават, правиш каквото сметнеш за добре.
  • 15 ОБЕКТИВНИЯ

    2 0 Отговор
    Тогава МНОГО ЯКО ще трябва да подпомагаме"бизнеса"! Няма да им стигат финансите за да си задоволяват прищевките:къщи, вили, коли, екскурзии и почивки на екзотични дестинации. Трябва да работим ЗДРАВО за да задоволи всичките им капризи.
  • 16 Сама

    1 0 Отговор
    съм си шеф. Свободата е над всичко. Понякога работя и по 12 - 16 часа, ама защото АЗ така искам. И никога не лентяйствам. Но не се подчинява на по-тъпи от мен хора. Пенсия не търся, държава нямаме. Дишайте...
  • 17 Ели Енчева

    0 0 Отговор
    Защо ти е да търсиш пенсия,след като си добре осигурена с висок доход?
  • 18 ганю

    0 1 Отговор
    Ами освен да ви пораснат Магарешки уши от мързел не сещам друго