Българка сподели пресни впечатления относно цените по заведенията в Гърция и България, пише glasnews.bg.
Преди седмици Инна Георгива била на почивка в съседна Гърция, имала е удоволствието да си позволи и почивка на нашето Черноморие. Именно това ѝ позволява да направи сравнение относно цените по заведенията в Гърция и България.
В социалната мрежа тя написа, че в Кавала, заведение, както и у нас - в ресторант на южното Черноморие, направила една и съща поръчка. Поръчката и на двете места включвала: гръцка салата, две ципури на скара, бутилка узо 200 мл, една бира и голяма бутилка минерална вода, като отбелязва, че водата в Гърция са я сервирали и без да я поръчват. За вкуса на храна, големината на порциите и обслужването в Гърция - Инна не си позволява дори да коментира. "Хората, които са били там, знаят", пише тя.
В морското заведение у нас ципурата по грамаж в менюто била 350 гр. (както и тази в Гърция).
"Та... донесоха ми една рибка няма и двеста грама, която при това не беше и ципура! Нещо от сорта на кефалче, или не знам какво... не обичам да правя сцени по заведенията, но все пак казах на сервитьорката, че това не е ципура (размера дори не съм го коментирала).
Тя настояваше, че готвачът ѝ го е дал за ципура, отиде все пак до кухнята, върна се... ципура било (аз не съм яла ципура все едно). Както и да е, взех си порцията-пергамент, нещо претоплено от преди два дена поне, кефалче или друга неизвестна риба.", допълва Инна.
По думите на Георгиева гръцката салата у нас е една миниатюрна чинийка с домати, краставици, чушка и пет кубчета сиренце. Узото обаче си било узо.
"В Гърция за тази поръчка платихме 30 евро с бакшиша и едва си изядохме порциите. В България сметката ни беше 70 лв., без бакшиша и бяхме леко гладни и с горчив привкус от обслужването.", категорична е Инна.
Жената допълва, че както в Гърция, така и в България, плажовете са перфектни. "Така че в случая постът ми не е равносметка на моретата ни, а на самата храна! И моля, хора, които имат желание да пишат къде да почивам, моля не започвайте!!! Ще си почивам където си искам!".
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Този коментар е премахнат от модератор.
2 Този коментар е премахнат от модератор.
3 Този коментар е премахнат от модератор.
4 клета България
Да се научат българите как се прави бизнес.
Коментиран от #7, #9, #15
11:32 22.07.2022
5 В Гърция обаче хората казват!
Коментиран от #22, #25
11:32 22.07.2022
6 Този коментар е премахнат от модератор.
7 царевица
До коментар #4 от "клета България":
От българските комунист-капиталисти и мутри, управляващи бизнеса по морето, ти какво очакваш?!Ще ти вземат 20 лева за шезлонг, а ако ожаднееш ще ти продадат бутилка вода от литър и половина за 8 лева.
11:33 22.07.2022
8 Българин
Коментиран от #27
11:33 22.07.2022
9 Разликата
До коментар #4 от "клета България":
Гърка е теглил заем и трябва да го връща, прави каквото може да ти вземе парите и го прави с години(има опит)! Българина по партийна линия е взел хотела за два лева! Не дължи нищо, и е готов да те набие и да ти вземе парите,, гледа те като ловец плячката!Коментиран от #20
11:35 22.07.2022
10 Този коментар е премахнат от модератор.
11 Този коментар е премахнат от модератор.
12 Напълно подкрепям госпожата за
От Варна съм и съм обходил почти всички заведения по Крайбрежната.
Сега почивам на О-в Крит,хания е градчето.
Несравнимо е в полза на Гърция,храна,сервиз,качество.Цените са леко по-високи.Но напълно оправдано с оглед на количество и качество.
Само плажовете им отстъпват защото са ма дистанция за автомобил.
Чадър и ше Конго са 8-10 евро.
11:52 22.07.2022
13 Този коментар е премахнат от модератор.
14 Този коментар е премахнат от модератор.
15 Турист
До коментар #4 от "клета България":
В БГ трябва да е баничка с боза и безплатен шезлонг.11:59 22.07.2022
16 Този коментар е премахнат от модератор.
17 човек от народа
12:00 22.07.2022
18 Няма нужда
12:01 22.07.2022
19 QR Виза
30Е, ама друг път
2 ципури по 350 гр=700 гр. х 30Е кг (минимум за садкова) = 21 Е
Патронче узо 200 - 7€ минимум
Гръцка салата -6.5€ минимум
Бира -3,5€ мимимум
Водата и хляба вече се плащат почти навсякъде дори и не поискани, така че 2х1,5€=3€
Та за тази сметка минимума е:
21+7+6,5+3,5+3=41€
Българските врътки не ги коментирам, но да го беше снимала това "кефалче", че ми стана и тересно;)
Коментиран от #21, #23, #29, #30, #34
12:09 22.07.2022
20 чичо стамат шумов
До коментар #9 от "Разликата":
Българина иска да забогатее веднага и с колкото се може по малко работа.В други страни работи както трябва,но в родината е обратно гледа все да прекара някого.12:36 22.07.2022
21 Пак смятай
До коментар #19 от "QR Виза":
Порцията 350 гр.,братчет. Четвърти абзац. Кой нормален може да изяде 700 гр. риба наред с другото. Или трябва да си 150 кила търбух.Коментиран от #24
14:13 22.07.2022
22 БГ Туриста
До коментар #5 от "В Гърция обаче хората казват!":
Добре, че не е..че и нея щяхме да о..ерем.21:06 22.07.2022
23 БГ Туриста
До коментар #19 от "QR Виза":
Може да са ти продавали на теб на тия цени. Като са те видели какъв си шаран..люспест. 750 ГР. ЦИПУРА( КАЛИЕРГИЯ) на пазара е 6,80-8,50 евро килото в зависимост от размера. В таверните в континенталната част( също у кавала) трудно прескача 15 евра/килото. Виж, дивата(агрията) може и да прескочи 30 евра( ако е поне 3 кг парчето) килограма. Вчера вечерях фагри в таверна на 17 еврака/килото. Узото не прескача 3,5-4 евра патрончето. Салата хориатики- 3-4,5 евра. Не знам къде си ял тая ципура, ама съм сигурен, че не е в Гърция. А че миналата година ми сервираха морска лисица ( т.нар софийски калкан) за калкан, познай готвачът какви перипетии преживя. А че са се опитали да пробутат някоя по-едра платерина за ципура..не се и съмнявам. Толкова им акъла на нашенските тарикати.Късмет е извадил тоя готвач, че не съм бил аз. Щях да овършея и градинката на съседното заведение с него21:15 22.07.2022
24 БГ Туриста
До коментар #21 от "Пак смятай":
За сведение- в Гърция няма определен порцион. Влизаш, отиваш на витрината и си избираш риба( ципура, сарго, скатари, синагрида- което ти е по джоба) , мерят и отива за чистене. В цената на блюдото влиза печенето, гарнитурата и хляба. Това е редът във всяка парадосиаки таверна. Виж, ястието на ястията в Средиземноморската кухня- Астакомакаронадата е скъпичка-от 70 евра/килото на лобстера нагоре. Но имайки предвид, че еднокилограмов лобстер се сервира в плато за 4 човека, излиза понякога и по-евтино, отколкото рибата. А за мен, жената и челядта е богато и пребогато, като сложиш каничката превъзходно Пелопонеско, десертите и другите глезотии..ами 100 евра са си напълно нормално за една хубава вечеря за 4-5 човека.Аз винаги си поръчам астакомакаронада, ако лобстерите са живи. А който иска черноморски октопод с кетчуп..ами да заминава на черноморието. Там на всичко може да случиш...21:28 22.07.2022
25 Да ти кажа
До коментар #5 от "В Гърция обаче хората казват!":
То по времето на Симеон Велики е стигала чак до Пелопонес, ама като гледам сега разликата..добре, че са ни я прибрали. Иначе щеше да е същата кочина...слава на господ, че са си я прибрали.21:50 22.07.2022
26 Боко Праните Гащи
Коментиран от #28
21:57 22.07.2022
27 Бачо Киро
До коментар #8 от "Българин":
Е, ти. Ти и на Черноморието така ходиш. Не си еталон.23:31 23.07.2022
28 Бачо Киро
До коментар #26 от "Боко Праните Гащи":
Че безплатна е. Кво да ѝ гледаме...23:32 23.07.2022
29 Този коментар е премахнат от модератор.
30 Този коментар е премахнат от модератор.
31 Този коментар е премахнат от модератор.
32 Георги
09:37 27.07.2022
33 Анон
Коментиран от #36
12:53 27.07.2022
34 Хиихи
До коментар #19 от "QR Виза":
Дори да беше така, там не плащаш за шезлонги и чадър. В България от друга страна - минимум 30 лева струват. Относно храната ще ти направя сравнение - в България, една шопска салата на морето е минимум 10 лева, в Гърция хориатики салата е 6.5 евро, срещу което получаваш порция за двама, съдържаща вкусни и пресни зеленчуци и уникално сирене. Айде бъди реалист и недей говори глупости.12:59 27.07.2022
35 ГОСТ
16:31 27.07.2022
36 В този ред на мисли:
До коментар #33 от "Анон":
Порция замразяван лаврак, примерно, е 7-8 евро (няма изяждане!). Същата порция пресен, в същото заведение, е 30 евро и нагоре! Пак няма изяждане! И си го пише - пресен-толкова, замразен - онаколкова! Ама не и за ганьо, който е чел само винету! И има пари за едно "кафе" втора цедка на автогара Подуяне! И не е и чувал за лаврак, камоли да прави разлика между замразен и пресен.На пазара в Солун, всеки Божи ден, кой-каквото продал до обяд (10-11 часа) - продал! Риба, месо, плодове, каквото се сетиш! Другото го изхвърля в кофите за боклук! Откъдето познайте коя "велика" нация го взема и се храни с него!
21:59 27.07.2022
37 Този коментар е премахнат от модератор.
38 Тиква
А едно време само Ципури ядяхме в България.
Айде в да си гледаме в паничката.
23:48 29.07.2022
39 Минувач
13:38 05.08.2022
40 Ник86
12:37 03.09.2022