Last news in Fakti

25 Юли, 2022 17:42 3 525 11

Kакво се случва с тялото ни след 40-годишна възраст?

  • тяло-
  • промени-
  • здраве-
  • 40 години

Ето какви са изменения в организма на човек

Kакво се случва с тялото ни след 40-годишна възраст? - 1
Снимка: Shutterstock

СЗО промени възрастовата класификация и днес хората под 44 години се считат за млади. Обаче към 40-годишна възраст в човешкото тяло започват процеси на стареене, пише zdrave.to.

Какви изменения в организма на човек се случват след 40 години живот обаче малцина знаят.

Състоянието на кръвоносните съдове се влошава. Започва появата на аневризми, атеросклероза, хипертония, ревматизъм. Трябва да се помни, че развитието на атеросклерозата се провокира от заседнал начин на живот, лоши навици, недохранване и стрес.

Метаболизмът се забавя. Наднорменото тегло е често срещан проблем за хората над 40 години.

Хипоталамусът, регулатор на апетита, става по-малко чувствителен и често хората започват да се хранят повече от обикновено. Наднорменото тегло може да причини захарен диабет, заболявания на сърдечно-съдовата и системата, храносмилателните органи и рак.

Рискът от остеопороза нараства. Калцият започва да изчезва от тялото, костите стават по-крехки и чупливи. С промените в калциево-магнезиевия метаболизъм човек започва да изпитва слабост, има проблеми със съня и сутрин става трудно.

Рискът от диабет тип 2 нараства. Причините за това са затлъстяването, патологията на хипофизата и щитовидната жлеза. Диабет тип 2 често се диагностицира при хора над 40 години.

Започва хормоналното преструктуриране. При жените репродуктивната система се забавя. Промените, свързани с възрастта, настъпват поради намаляване на естрогена, женския полов хормон.

До 40-45-годишна възраст мъжете губят 15% от тестостерона, а производството на мъжки полови хормони намалява от 30–35 години, средно с 2% годишно.

Отказът от лошите навици, многото движение и здравословния начин на живот ще помогнат за удължаване на младостта


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Поредната подвеждаща новина

    37 1 Отговор
    Проблемите идват от химията в храната и липсата на движение.
  • 2 Пророк

    15 0 Отговор
    Ставаме пътници !
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    25 1 Отговор
    Дядо ми казваше , че до 40 не е знаел за другите си органи освен ОНЯ орган! След 40 започнали да се обаждат и други органи ❗
    СЗО може да ни обявява за пенЦиониране на 80 , ама тялото си знае неговото ‼️
  • 4 ежко

    21 0 Отговор
    Накратко, до 40 години си мислиш,че имаш само един орган,а след 40 разбираш,че трябва да се грижиш за повече:)
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Мунчо

    18 2 Отговор
    Зависи в коя страна ...например в България си има неписани правила от колко до колко можеш да правиш това и онова и как трябва да изглеждаш...масово населението след 40 не е за гледане ...чичковци и лелки...хора на 60 години вече се третират като старци а и те се държат като такива...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Голем праззз

    1 0 Отговор
    Оплаших са, тц тц тц.
  • 9 Няма

    2 0 Отговор
    норми. При всеки е различно.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Интелектуалец

    0 0 Отговор
    Преди да навърша 40 бях що годе нормален като всички мъже. След 40 се побърках. Всяка жена започна да ме възбужда. От 20 до 50 годишни. Красиви и грозни. Станах истински женкар. Постоянно натопорчен.