Last news in Fakti

3 Август, 2022 08:55 3 171 4

Днес е Световен ден на динята, вижте любопитни факти за нея

  • диня-
  • световен ден

В Китай тя се пържи, вари или най-често се маринова

Днес е Световен ден на динята, вижте любопитни факти за нея - 1
Снимкa: Shutterstock

3 август е Световният ден на динята, вижте любопитни факти за този любим плод:

Около 92% от масата на динята е вода – това е най-високият процент сред плодовете, заради което тя може да утоли не само глад, но и жажда. Празникът се празнува най-вече в Съединените щати. Сред най-популярните състезания по време на този празник са замерване с дини и надплюване със семки.

В различните райони в България, динята се нарича още карпуз, любеница или бостан. Според възприетата класификация на земеделските култури тя е плодов зеленчук. Плодът на динята е ягодовиден и има гладка кора (зелена или жълта) и сочна, сладка, обикновено червена вътрешност.

Смята се, че динята произлиза от Южна Африка, където видът има най-голямо генетично разнообразие. Кореновата система достига до 2 м. дълбочина и 3 м. диаметър. Стъблото е стелещо се, с 3-4 скелетни разклонения, които са овласени.
Прясната диня може да бъде консумирана по различни начини, а често се използва и за ароматизиране на напитки. Кората на динята също може да се яде и понякога се използва подобно на зеленчук.

В Китай тя се пържи, вари или най-често се маринова. При пържене кората се обелва и се готви със зехтин, чесън, люти чушки, лук, захар и ром. Маринованата кора от диня е разпространена и в Русия.

Семената на динята са богати на мазнини и белтъчини и се ядат самостоятелно, добавят се в други ястия или се използват за производство на растително масло. Отглеждат се специализирани сортове, които имат много малко водниста маса и концентрират енергията си в семената.

В Китай семките от диня се продават печени и с подправки, подобно на слънчогледовите. В Западна Африка се изстискват за масло или се използват за приготвянето на супа и други ястия.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фен на сидеров

    6 2 Отговор
    а на тиквата, кога ?!
  • 2 Механик

    13 0 Отговор
    "Празникът се празнува най-вече в Съединените щати. Сред най-популярните състезания по време на този празник са замерване с дини и надплюване със семки."
    Леле, колко изтънчени "състезания"! И тия тръгнали да учат хората на култура и да сочат с пръст "колко вредна е мусаката и колко пpoсташки е да я ядеш"!!!
  • 3 Роза

    6 1 Отговор
    Много обичам дини и пъпеши!Преди десетина години изкарах двайсет дена само на диня.Не е лесно, но се свиква!Динята е чудесен плод и идеално прочиства организма!Препоръчвам я!
  • 4 Гост

    4 0 Отговор
    Спрете да ми натрапвате американски празници и кретеническите им ценности! Замерянето и боят с храна са върхът на неуважението към храната. Само изкукуригало янки може да измисли подобна мерзост.