15 Август, 2022 13:15 3 250 8

Разкриха далечното бъдеще на Слънцето

  • астрономи-
  • слънце-
  • живот-
  • бъдеще-
  • звезда-
  • изследвания

Астрономи създадоха подробна хронология на живота на Слънцето

Разкриха далечното бъдеще на Слънцето - 1
Снимка: Shutterstock

Астрономи от мисията "Гая" на Европейската космическа агенция (ЕКА) са създали подробна хронология на живота на Слънцето, която се основава на наблюдения на други слънцеподобни звезди в галактиката Млечен път, пише "Сайънс алърт", предаде БТА.

Телескопът "Гая" проследява позицията и движението на звездите в небето, като определя тяхната яркост и спектрален клас. Тези свойства показват химическия състав и температурата на небесните светила. Те се вписват и в графика, известна като диаграма на Херцшпрунг-Ръсел, която позволява да се определи възрастта на даден космически обект.

Предишни изследвания сочат, че масата на една звезда остава относително стабилна с възрастта, но температурата се променя значително. Това се дължи на протичането на ядрен синтез в ядрото.

Слънцето е звезда от спектрален клас G или жълто джудже. Учените смятат, че то е на около 4,57 милиарда години, а температурата на повърхността му е 5772 Келвина.

Правейки аналогия с други звезди от същия тип, астрономите правят заключението, че Слънцето ще достигне максималното си нагряване на възраст от 8 милиарда години. На възраст 10-11 милиарда години то ще се превърне в червен гигант.

На всеки милиард години яркостта на Слънцето се увеличава с около 10 процента, като в съответствие с това се повишава и температурата му. На пръв поглед подобно увеличение може да изглежда незначително, но то може да направи Земята необитаема. Учените смятат, че това ще се случи след около един милиард години.

Астрономите отбелязват, че ще продължат да работят по каталога на слънцеподобните звезди в галактиката Млечен път. Наблюденията на тези обекти ще дадат възможност за по-доброто разбиране на свойствата и вероятното бъдеще на нашето Слънце.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 7.62

    5 2 Отговор
    Аз от там се връщам бе палячо !

    Коментиран от #6

  • 2 джедай

    8 2 Отговор
    След 1 милиард години ще трябва да сме се преместили на планета-Нова Земя. Трябва да търсим на около 5-10 светлинни години от сегашната Земя.Иначе човечеството ще изчезне!
  • 3 Пич

    8 2 Отговор
    Ще поживеем , ще видим !!!
  • 4 гост

    6 0 Отговор
    Ай, ай ... ай! Ще се прецакат лозята и няма да има гроздова! И за какво ми е тогава да живея след милиард години ?!

    Коментиран от #5

  • 5 Абе зарежи

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    ти грозданката си се притеснил! То няма да има нито ГЕРБ , нито Бойко Борисов, че даже и Румен Радев няма да го има! И как ще се живее в такава скука?
  • 6 Да помислят за близкото бъдеще

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "7.62":

    На човека!!!!! А Не да гледат към Слънцето
  • 7 Кучето ни Лора

    1 1 Отговор
    Била съм,, слънчев човек, сега съм,, буреносен облак,,.....!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.