Last news in Fakti

25 Август, 2022 12:31 1 555 5

Наградиха с високи отличия българската козя извара и меда

  • извара-
  • козе мляко-
  • награди-
  • приз-
  • признание-
  • great taste awards

Едва 200 продукта от 14 200 са получили 3 звезди, сред които и българската извара от козе мляко

Наградиха с високи отличия българската козя извара и меда - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Два български продукта бяха отличени с три звезди на тазгодишните световни награди за вкус Great Taste Awards. Българският мед получи 2 звезди, а с по една могат да се похвалят 8 български продукта, информира novini.bg.

Журито за определяне на отличията са подбрани критици, готвачи, ресторантьори, производители, нутриционисти и журналисти, които оценяват хиляди продукти от цял свят.

В изданието за 2022 г. са участвали 14 200 продукта, от които само 200 са получили оценка 3 звезди.

"Международните експерти дадоха три звезди за изварата от козе мляко "Хармоника", а с по една бяха отличени още два продукта с българската марка – лимонада и солети от лимец. От 2017 г. досега имаме общо 12 звезди за 10 различни продукта", сподели пред БНР София Любомир Ноков, съосновател на едноименната компания производител.

Той разказа как е започнал заедно със своите съмишленици да си сътрудничи с фермери и да работят върху подобряването на вкуса.

"Искахме да развенчаем мита, че вкусното не е здравословно. За това време разбрахме колко много от актуалните световни кризи са свързани с храната, земеделието, климата. Хубаво е, че все повече хора обръщат внимание на начина на производството и на това какво консумират. Качеството е търсено - било заради малки деца, било заради здравословно или други изпитание", отбеляза Ноков.

По думите му някои хора са готови да дадат и повече пари за вкусна и качествена храна, други – за колата си – всичко е въпрос на приоритети и култура.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шири

    1 0 Отговор
    Ура,другари!
  • 2 глоги

    1 0 Отговор
    нутриционисти. ТОВА НА БЪЛГАРСКИ ЛИ Е?
  • 3 Фифи сладката

    3 0 Отговор
    "Хубаво е, че все повече хора обръщат внимание на начина на производството и на това какво консумират." Да консумираш(да се храниш,да ядеш)холандски или шведски чери-доматчета,означава да си си сложиш пистолета на челото и да натиснеш спусъка. Там зеленчуците се отглеждат като в лаборатория,корените на растенията са потопени в съдове с химически разтвори на торове и препарати. Няма пръст. В по-голямата част от годината навън е студ. Имаш чувството,че живееш в хладилник.
  • 4 един от многото

    1 0 Отговор
    Липсва и само малко , ама съвсем малко , ситно нарязан кози косъм! А и никой не пише колко ще струва на козата изварата.
  • 5 И аз

    1 0 Отговор
    Ги награждавам, козето сирене съм опитвала, прекрасно е, но извара не съм опитвала...!