Last news in Fakti

31 Август, 2022 16:45 3 588 7

Томатина: Испанска улична битка с домати се завърна след 2-годишно прекъсване (ВИДЕО)

  • томатина-
  • испания-
  • битка-
  • домати-
  • фестивал

Работници с камиони разтовариха 130 тона презрели домати по главната улица на град Буньол

Томатина: Испанска улична битка с домати се завърна след 2-годишно прекъсване (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

Хора от цял свят се замеряха с домати, когато известната испанска улична битка с домати "Томатина" беше организирана отново след 2-годишно прекъсване заради коронавирусната пандемия, предаде Асошиейтед прес.

Работници с камиони разтовариха 130 тона презрели домати по главната улица на град Буньол, които участниците да хвърлят, оставяйки района потънал в червена каша, пише БТА.

Във фестивала се очакваше да участват до 20 000 души, платили за привилегията по 12 евро за билет. Улиците на града бяха измити с маркучи, а празнуващите изкъпани в рамките на няколко минути след края на едночасовата битка по обяд.

Събитието, което по традиция се организира в последната сряда на август, е вдъхновено от битката за храна между местни деца през 1945 г. в градчето, разположено в район за производство на домати.

Медийното внимание през 80-те години на миналия век превърна събитието в проява от национален и международен мащаб, която привлича участници от всички краища на света.

Местните власти казаха, че тази година са очаквали по-малко чуждестранни посетители, главно заради продължаващите опасения от КОВИД-19 в азиатските страни.

Участниците в "Томатина" слагат очила за плуване, за да предпазят очите си, докато дрехите им, обикновено тениски и шорти, остават покрити с доматена каша.

Освен че беше първата битка от началото на пандемията през 2020 г. в страната, тазгодишното празненство отбеляза своята 75-годишнина и 20-годишнината, откакто Испания обявява фестивала за международна туристическа атракция.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Изрут с очила

    9 2 Отговор
    Правят срамотии и после отричат... хахаха...!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Рошко

    15 2 Отговор
    Светът отдавна откачи, 130 тона домати произведени с труд и да се гаврят с храната.вместо да се консервира например и да се дари на гласуващи по света и после що имало суши пожари заметресения наводнения, ей заради такива простаци. Къде са милионерите милиардерите и политиците или и те се замерват с тях
  • 6 Болярка

    13 2 Отговор
    Само на мен ли всички ми изглеждат дрогирани?!

    Коментиран от #7

  • 7 Деспот Слав

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Болярка":

    Не, не само на вас.