Last news in Fakti

9 Септември, 2022 11:44 3 617 6

Кой е единственият българин, шафнер на „Ориент Експрес“

  • ориент експрес-
  • шафнер-
  • влак-
  • екипаж-
  • българин

32-годишният търновец Николай Симеонов е част от екипажа на луксозния влак

Кой е единственият българин, шафнер на „Ориент Експрес“ - 1
Снимка: Стопкадър NOVA

32-годишният болярин Николай Симеонов е част от екипажа на луксозния влак "Ориент експрес", добил световна популярност от романа на Агата Кристи, пише "Борба".

Търновецът е единственият българин, работещ на борда на железопътното возило, и негова отговорност е да се грижи за комфорта и спокойствието на пътниците. Нашенецът използва престоя на влаковата композиция на гарата в Горна Оряховица на 3 септември, за да се срещне за кратко с роднини и приятели от родния си град, а след това машината се отправи към крайната си точка – Венеция.

Николай бива назначен за шафнер на „Ориент Експрес“ преди 4 години. Научава за обявата за работа от свой познат и успява да пребори стотиците конкуренти за позицията. Споделя, че едно от изискванията било да владее поне 4 езика, за да може да комуникира свободно с пътниците.

„Много хора си мислят, че влакът „Ориент Експрес“ е просто мит и съществува единствено в книгите. Той е уникален, защото е единствен в света. Пътува вече 100 години. Всеки един от 15-те му вагона има характер и за мен е чест да работя на борда“, споделя Симеонов.

Благодарение на професията си е срещал много популярни личности, но се налага да запази имената им в тайна. Свикнал е с големия интерес към луксозния експрес и се наслаждава на всички дестинации, до които стига по релси.

Също като останалите си колеги от екипажа, Николай носи елегантна униформа в унисон с уникалната ретро атмосфера на влака. В изискания интериор са пътували кралица Елизабет II, Франц Йосиф, Оноре дьо Балзак, Шарл де Гол, Агата Кристи.

Любопитна подробност за търновеца е, че е и абсолютен шампион в интернационалното състезание за бодибилдъри в Румъния – INBA Romania. Печели титлата през 2018 г., побеждавайки конкуренцията в лицето на унгарци, холандци, гърци и румънци.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шест

    5 4 Отговор
    дневно удоволствие за 9 000 €.
  • 2 Гост

    15 2 Отговор
    Един от нашите там е достатъчен, ако са повече, влака ще стане като нашето БДЖ!
  • 3 гошо

    13 3 Отговор
    Каква друга работа да дадат на българина освен да слугува на някой...а в Гърция хиляди българки ежедневно сменят памперсите на византийците..а всички си мислим, че 200 годишното византийско робство е свършило
  • 4 Рачко

    9 5 Отговор
    Къв болярин, бре, мие кенефите и разнася куфарите на скучаещи пенсионери. Нема срамна работа, човекът си изкарва прехраната някак, но чак пък да е повост за гордост?

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ноки

    2 0 Отговор
    ОЛИГОФРЕНИ,САМО ТОВА,ЧЕ ВЛАДЕЕ 4 ЕЗИКА И Е НА ТОВА МЯСТО ГОВОРИ ДОСТАТЪЧНО!ПРОСТ НАРОД-СЛАБА ДЪРЖАВА!ДА Е ЖИВ И ЗДРАВ!