Last news in Fakti

8 Юли, 2013 13:42 1 502 2

Слаба фигура - добра памет

  • затлъстяване-
  • фигура-
  • слаба-
  • памет

Намаляването на теглото е много полезно, тъй като то не само подобрява здравето на човек, но също така и паметта му.

Хората с наднормено тегло се оплакват често от епизодична загуба на памет за събития, свързани с целия им живот.

Учените от университета Умео, Швеция са наблюдавали мозъчната активност на 61 участнички чрез ядрено-магнитен резонанс, като са ги подлагали и на тестове за качеството на паметта им.

Жените, включени в изследването, са минали на здравословна диета за шест месеца, вследствие на което са отслабнали.

Половината от тях са се хранили в съотношение 30 % протеини, 30 % въглехидрати и 40 % ненаситени мазнини, а останалата половина от участничките са следвали скандинавските препоръки за здравословно хранене, а именно 15 % протеини, 55 % въглехидрати и 30 % мазнини.

Резултатите показват, че средният индекс на телесната маса на всички жени е спаднал от 32,1 до 29,2 - под прага на затлъстяване. Средното им тегло е намаляло с цели 13 килограма и всичко това се е отразило на мозъчната им активност, която се е подобрила.

„Промяната на мозъчната активност след загуба на тегло показва, че мозъкът става по-активен при съхраняването на нови спомени и следователно се нуждае от по-малко ресурси, за да си спомня съхранената информация. Нашите резултати показват, че затлъстяването се свързва с нарушения в паметта, но пък това е обратим процес. Ето още един стимул за борба с излишните килограми.", казва водещият учен на изследването - д-р Андреас Патерсон.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 маляка

    1 0 Отговор
    и за вас се отнася това господа ДЕПУТАТИ
  • 2 мария спасова

    0 0 Отговор
    И слабите умират.