11 Септември, 2022 21:06 5 643 4

10 продукта на трапезата нямат срок на годност

  • храни-
  • хранителни продукти-
  • срок на годност

При подходящо съхранение тези продукти могат да запазят хранителните си вещества и свойства за дълги години

10 продукта на трапезата нямат срок на годност - 1
Снимка: Shutterstock

Срокът на годност на хранителните продукти е едно от най-важните неща, които трябва да следим. Трябва да внимаваме за него както докато пазаруваме в магазина, така и след като продукта е намерил място в домакинството, но по една или друга причина стои на някои рафт или се охлажда в хладилника. Но има храни, които могат да се съхраняват за неопределено дълго време, пише jenata.blitz.bg.

Оказа се, че има продукти, които никога не се влошават и са годни за употреба в продължение на много години.

Това са десетте продукта, които имат безкраен срок на годност.

1. Захар

Бяла, кафява или дори пудра захар трае дълго време, особено в херметически затворена кутия. Захарта не поддържа растежа на бактериите, тъй като се изсушава лесно.

2. Соев сос

Соевият сос може да се използва до 3 години, дори и от отворена бутилка. Срокът на годност на соевия сос варира в зависимост от неговото качество, температура на съхранение и метод за неговата обработка.

3. Бял оцет

Поради високата си киселинност оцетът може да се съхранява неограничено дълго време. Но все пак е по-добре да го държите в оригиналната си опаковка и на тъмно, хладно място.

4. Сух боб

Съхраняването на сушени зърна за дълго време може да промени външния им вид, но те все още могат да се консумират. Сушеният боб и други зърна са годни за консумация за около 30 години.

5. Мляко на прах

Прясното мляко се влошава бързо, но млякото на прах, ако се съхранява правилно, запазва своята хранителна стойност за много дълго време.

6. Сол

Солта е минерал, така че винаги ще остане свеж. Въпреки това, йодираната сол се съхранява само за 1 година. Когато йодът се изпарява, солта губи доброто си качество на храната.

7. Мед

Благодарение на специалния ензим на пчелите, бактериите не могат да растат в мед. Може да се съхранява завинаги. Особено в херметичен контейнер без контакт с вода и влага. Археолозите са открили в египетските пирамиди мед, който е на 2.5-3 хиляди години. А най-старият мед е намерен в Грузия, неговата възраст е 5500 години. И продуктът е подходящ за консумация от човека.

8. Ориз

Оризът може да се съхранява в стъклени буркани или пластмасови контейнери при температура от +4.5 ° C до 30 години, без да се губи вкус, вкус или хранителна стойност. Кафявият ориз съдържа натурални масла, така че може да изгуби свойствата си малко по-рано.

9. Кленов сироп

Кленов сироп в запечатана бутилка може да се съхранява завинаги, а на открито - няколко години, ако го държите в хладилника.

10. Силен алкохол

Алкохолните напитки, като ракия, ром, водка и уиски, нямат срок на годност, ако се съхраняват на тъмно, хладно място.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТОДОР СТОЯНОВ

    18 1 Отговор
    РАКИЯ Е ИМАЛО ПРЕДИ НАС, ЩЕ ИМА И СЛЕД НАС!!!
  • 2 333

    32 1 Отговор
    Супер, ама защо има яйца на снимката към статията?

    Коментиран от #3

  • 3 777

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "333":

    Важно е простатата да не алармира.
  • 4 въпросче

    5 1 Отговор
    Къде пък го видяхте този бял оцет? Или е светло-кафяв,или е безцветен.