Last news in Fakti

2 Октомври, 2022 16:14 7 177 10

bTV окраде Иван Звездев

  • вкусът на българия-
  • иван звездев-
  • btv-
  • плагиатство

Новото кулинарно шоу трябва да плаща авторски права за заглавието си

bTV окраде една от звездите, с които изгря в родния ефир още на старта си преди години. Това е готвачът Иван Звездев. Той водеше едно от първите кулинарни предавания в телевизията - “Бон апети", а след това и „Кухнята на Звездев". Името на новото шоу на канала - “Вкусът на България", е същото като на готварската книга на Звездев, която е на пазара от месеци.

Ако bTV не е платила авторски права на Иван Звездев за заглавието на новото си кулинарно предаване, със сигурност трябва да го направи. Неоспорим факт е, че неговата книга е била на пазара много преди шоуто „Вкусът на България" да види бял свят. Ето защо телевизията или трябва да купи правата за заглавието от готвача, или да смени името на предаването си с нещо оригинално, измислено от хората, които работят по него. В противен случай може да се говори за плагиатство, а Звездев да търси правата си в съда.

Като се изключи заглавието, „Вкусът на България" е шоу, каквото досега не е правено от българи. Водещата Мария Жекова, която победи в последния излъчен до момента сезон на „Мастършеф", се среща с хора от селата, за да издирва традиционни рецепти, продукти и методи за приготвяне на храната. Нещо подобно правеше Андре Токев в „Ловци на храна", само че той се съсредоточаваше и около историческите забележителности на конкретните селища, в които гостуваше. Със заглавието на предаването си обаче тя и хората, с които работи, могат да бъдат обвинени в кражба от колегата на Жекова Звездев.

Самият той напоследък не се появява по телевизията, но продължава да готви пред публика по събори и различни събития, свързани с кулинария. Освен това води рубрика в интернет, в която напоследък, също като Мария, представя оригинални рецепти от миналото. Едно от последните ястия, които е показал на своите последователи, например е от готварска книга от 1940 г. Така че в това отношение също има доста допирни точки между неговата рубрика и шоуто на Жекова. Разликата е, че вероятно по финансови причини Звездев не обикаля България, за да готви, а ползва собствената си кухня.

Предаването „Вкусът на България" тръгна на 24 септември с едночасов епизод, в който зрителите видяха къщата на водещата, после гостуваха в родопското село Осиково, а накрая и в село Гела. Водещата им показа много ястия, но сготви само по две рецепти. Занапред предаването ще е наполовина по-кратко и ще върви всяка събота. Колко сезона ще има, не е ясно. Говори се, че засега е планиран само един този, който се излъчва в момента. Но ако рейтингът е добър, може да има и продължение.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ртерте

    18 0 Отговор
    Едно време го даваха всяка сутрин Бон Апети.
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    24 0 Отговор
    господин ЗВЕЗДЕВ СЪДИ БТВ да си ПЛАТЯТ
  • 3 Да бе!

    21 1 Отговор
    Ако няма регистрация в Патентното ведомство, ще пие вода!
  • 4 Соваж бейби

    10 1 Отговор
    Ами това е България страната на абсурдите и вълшебствата ,за щастие хората не са побъркани като американците и не ходят на психолог ,имат по силна психика и търпение .Това заглавие много ми е интересно  “Вкусът на България" колко вида имаме наша лична национална кухня ,и колко смесена например сарми ,баклава,бюрек,айрян ....ми то шоуто му трябва в ракмките на месец най много да свърши с българският вкус .Алфа Вълк/ане ,дай мнение ако си тук ,патриот от чиста раса баклава ядеш ли ,руска салата,сарми или само на кисело мляко я караш и попара с мляко от кравата в български двор и българска храна яла ?

    Коментиран от #7

  • 5 Жекова, с тиковете

    7 1 Отговор
    И с горските треви, не мерси...!
  • 6 Студопор

    7 0 Отговор
    То още преди време Ути Бъчваров ходеше тук и там и показваше рецепти от цяла България. Сега явно Битиви ще продължи традицията някой друг да готви вместо готвачка, но лаврите да обира предаването.
  • 7 Студопор

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Соваж бейби":

    Те за това лудите у нас са на свобода. Безчинства и беснеят, после като стане беля излиза някой важен по телевизията и казва как няма места в лечебните заведения. Демек - лудниците са пълни...
    Иначе психиката ни е по-здрава де! Представям си, ако не беше.
  • 8 Механик

    4 5 Отговор
    Не го съжалявайте, Иванчо!
    Ако не го познавате, да ви кажа, че е несравнимо комплексарско лeke. Изглежда ви такъв един миличък, но е завистлив и не търпи друго мнение сосвен неоговото си. Мисли се за велик, но е дребна душица и това не му дава покой.
    Не го мислете него!
  • 9 КокоН

    2 1 Отговор
    Какво ли са яли българите,докато бобът е достигнал родните земи?
  • 10 От Варна

    1 0 Отговор
    Който за нищо не става, но има големи връзки прави готварско предаване в телевизия, където може да се вреди. Толкова са изтъркани и досадни, особено с рецепти за измислени манджи. По-скучно нещо от готварство на екрана няма! Не са се сетели още за готвачи по бельо, може някой и да хвърли едно око? Ще гледам забавно предаване само ако няма готвене! Чак в хола ми замирисва на кухня, представям си как са вмирисани студиата и накипрените водещи!