Last news in Fakti

19 Октомври, 2022 12:28 4 112 18

Има ли заговор за намаляване на световното население?

  • конспиративна теория-
  • заговор-
  • население-
  • намаляване

Първата конспиративна теория за съществуването на план за намаляване на населението се появила във Франция през XVIII век

Има ли заговор за намаляване на световното население? - 1
Снимкa: Shutterstock

Населението на нашата планета непрекъснато се увеличава и ООН прогнозира, че след около месец то ще достигне 8 млрд. души. В същото време, обаче, темпът, с който нараства броят на хората, е паднал под 1% за пръв път от 1950 г. Тази статистика стои в основата на редица конспиративни теории, които гласят, че съществува таен заговор, целящ намаляването на световното население. Въпреки липсата на каквито и да е доказателства в тяхна подкрепа, те продължават да се радват на завидна популярност, пише vesti.bg.

„Брашнената война“

Съвременните историци смятат, че първата конспиративна теория за съществуването на план за намаляване на населението се появила във Франция през XVIII век. Комбинацията от неблагоприятни климатични условия и поредица от лоши реколти довела до рязко поскъпване на зърното и недостиг на храна в много райони на страната. Това довело до избухването на бунтове, останали в историята с името „Брашнената война“ . Голяма част от участниците в размириците смятали, че съществува заговор, целта на който е хиляди французи да умрат от глад. Зад въпросния план, смятали бунтовниците, стоели представители на аристокрацията и тайни общества, в които членували някои от най-влиятелните и богати жители на страната. Експертите отбелязват, че „Брашнената война“ е един от повратните моменти, довели до избухването на Френската революция.

Глобалното затопляне

Климатичните промени стоят в основата на редица конспиративни теории. Една от тях гласи, че глобалното затопляне далеч не е толкова сериозен проблем, колкото твърдят учените. Нейните поддръжници смятат, че призивите да се намалят въглеродните емисии всъщност са част от таен план, който има за цел да нанесе тежки щети на глобалната икономика. Това на свой ред ще доведе до масов глад и смъртта на поне три милиарда души, което пък ще улесни установяването на т. нар. Нов световен ред. Експертите са единодушни, че теорията е абсурдна и не е подкрепена от никакви научни данни. Нещо повече – привържениците ѝ забравят факта, че броят на хората, загинали в резултат на климатичните промени, нараства непрекъснато.

Пандемиите

Пандемията от COVID-19, която избухна в началото на 2020 г., отне живота на над 6,5 млн. души и се превърна в огромно предизвикателство за цялото човечество. По тази причина не е никак изненадващо, че кризата стана повод за появата на всевъзможни конспиративни теории. Според една от тях COVID-19 представлява опит на глобалния елит да намали населението на планетата. В нея, разбира се, са замесени и известни личности като Бил Гейтс и Джордж Сорос. Истината е, че подобни събития не са нещо необичайно. През вековете пандемии неведнъж ставали причина за смъртта на огромен брой хора. Пример в това отношение е Испанският грип. Според някои изследователи, от него починали около 100 млн. души в периода 1918 – 1920 г. Тогава също се появили твърдения, че болестта е част от заговор за намаляването на световното население.

Посетители от космоса

Всеки един списък с конспиративни теории не би бил пълен, ако в него не присъства поне едно твърдение, свързано със съществуването на извънземен живот. Някои хора смятат, че има тайни общества, които са в постоянен контакт с представители на чужди цивилизации. Те помагат на въпросните същества, които искат да колонизират планетата ни. За да постигнат целта си по-лесно, извънземните се опитват да намалят глобалното население. Хората, които им сътрудничат, на свой ред очакват да бъдат наградени, когато бъде установен Новият световен ред. Според някои теории, посетителите от космоса се опитали да изпълнят плана си с помощта на нацистите по време на Втората световна война, предоставяйки на Адолф Хитлер част от своите технологии. Крахът на Германия, обаче, осуетил техните намерения. Всичко това звучи като сценарий на някои научнофантастичен роман, но в интерес на истината изненадващо много хора вярват в тези налудничави теории.

Хомосексуализмът

От дълги години темата за правата на хората с хомосексуална ориентация е обект на разпалени дебати по цял свят. Освен това, с нея са свързани и някои наистина абсурдни конспиративни теории. Една от тях гласи, че съществува глобален заговор, който цели да накара колкото се може повече хора да започнат да се възхищават и подражават на представителите на ЛГБТ общността и техния начин на живот. По този начин, смятат поддръжниците ѝ, раждаемостта ще спадне драстично, тъй като все по-малко хора ще искат да имат връзка с представители на противоположния пол. Някои дори добавят, че феминизмът има същата цел. Всичко това не е нещо ново. През вековете хомосексуалистите многократно били заклеймявани като дегенерати и обвинявани, че с поведението си искат да разрушат традиционните семейства.

Изчезват ли белите хора?

Някои почитатели на конспиративните теории смятат, че съществува заговор за заличаването на всички хора с бял цвят на кожата. Зад въпросния план, наречен „бял геноцид“, стоят тайни организации (някои открито обвиняват евреите), които насърчават както избухването на военни конфликти, така и неща като абортите, сключването на смесени бракове и приемането на повече имигранти в Европа и Северна Америка. Никак не е изненадващо, че въпросните твърдения са особено популярни сред хората, симпатизиращи на крайнодесни и расистки организации. Те се появяват за пръв път през 90-те години на миналия век, като за разпространението им в САЩ допринася Дейвид Идън Лейн – виден неонацист и член на терористичната групировка „Ордена“. Показателен е фактът, че подобни теории били разпространявани от нацистката пропаганда в годините преди избухването на Втората световна война.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    35 3 Отговор
    Да бяхте мислили, като навивахте ръкавите.
  • 2 честен ционист

    4 23 Отговор
    Не на цялото само на белия Ганчо
  • 3 Гнойко

    45 3 Отговор
    Разбира се че има заговор
  • 4 ФАЩ

    54 4 Отговор
    Има заговор за заличаването на българите
  • 5 Онзи

    51 3 Отговор
    Много конспиративни теории се оказаха истина като тези че ковид ваксината не е ваксина и ковид не съществува.
  • 6 123456

    24 2 Отговор
    Справедливостта ще бъде въздадена от Него !
  • 7 велик кретено-зидар

    16 3 Отговор
    НЕИДЕНТИФИЦИРАНИ ВЪЗДУШНИ ФЕНОМЕНИ, ЩЕ ОБЯВЯТ УСПЕШЕН ЯДРЕН СИНТЕЗ ЧАК 2030-А ;) ДОТОГАВА ЩЕ ИЗМРАТ НЯКОЛКО МИЛИАРДА ОТ ГЛАД И МИЗЕРИЯ. TR-3B Е ОПЕРАТИВЕН И ФУНКЦИОНАЛЕН ОТ НАД 20 ГОДИНИ :D ЕЛИТИТЕ ЗАПОЧНАХА НАЙ-ТЪПАТА И БЕЗСМИСЛЕНА КРИЗА В ИСТОРИЯТА НА ЧОВЕЧЕСТВОТО, ДО 2050-А ЦЯЛАТА ИМ ЗИДАРИЯ ПРЕДСТОИ ДА СТАНЕ НА ПИХТИЯ, ЗАРАДИ ПЛАНЕТАРНИ ИЗМЕНЕНИЯ, КОИТО НЕ СА САМО КЛИМАТИЧНИ.
  • 8 велик кретено-зидар

    27 2 Отговор
    ИМА ЛИ ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗАПЛАНУВАН ГРАДЕЖ/ГРАБЕЖ ОТ НАД 10 ГОДИНИ ИЛИ ЕЛИТИТЕ ПРЕЦАКАХА И ОГРАБИХА СВЕТА ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ НАПЪЛНО СЛУЧАЙНО :D БЪЛГАРИЯ СЛЕДВАЩИТЕ 10 ГОДИНИ ЩЕ ОСТАНЕ ПОД 5 МЛН, НА МН МЕСТА ПРЕДСТОИ И ПЪТИЩА ДА НЕ ОСТАНАТ, САМО ЦИГАНИ. ПАРИ ЗА БЮДЖЕТ НА РОМИТЕ ОТ СИЛНАТА МУЗИКА В ГЕТАТА ;)
  • 9 пппп

    44 2 Отговор
    Въобще НЕ Е теория, а си е самата истина !
  • 10 Изкуственото създаване на вируса?

    28 2 Отговор
    Какво беше според вас???
  • 11 Соваж бейби

    14 0 Отговор
    Може и да не са го мислили реално ,но войните и неспиращите оръжия които допринасят за затоплятенето и смяната на климата .Ще се затрием всички ,нормално е да се излизат вируси и непознати болести това е последствията.Ако на шепа "вменяеми"им изнася война ,нека да се бият като едно време с сабя,боздугани ,лкове,пръчки,камъни,фишеци....техен избор да се мятат и на коне и магарета самолетите яко пускат отрова .Трябва да се забрани с закон оръжието ,по лошото е че май вече е късно или максимума на терор на нашата планета !
  • 12 Един на 54

    15 1 Отговор
    Ако има, вземете Боко и другите 240 хрантутника. Мерси
  • 13 Ааааа…

    4 0 Отговор
    Аааааа, естествено че всичко е вярно. Вий ша му кажити на бай Танас.
  • 14 Хи хи хи

    7 1 Отговор
    Защо им е да намалят населението на света, като могат да ни изпратят в космоса да копаеме ресурси,така се правят пари ,нужно е населението.
  • 15 Конго

    17 2 Отговор
    От поне сто и петдесет години се работи усилено за това, първа и втора световна война, СПИН, ковид и провокиране на Русия да започне някаква, каквато и било война. Богатите не обичат да има толкова много бедни, да не им се пречкат.
  • 16 абе защо

    4 5 Отговор
    им пускате на ганьовците такива статии?:))))))Тъкмо си мислят, че са се отървали от чипирането и са преефали световния ред и сега заговор хахахахах после пак ще казват, че ги психират медиите
  • 17 Мдаааа

    5 2 Отговор
    Путин започна да ги намалява директно! Има квота! В България намаляме всеки ден! Трепем се по пътищата и не ни пука! Смрад и пархоляк по градове и паланки и пак не ни пука! Да му мислят тия дето гонят прираст! Имаме квори за въглеродни емисии, а ние си ги вдигаме! След 20-30 години ще сме се превършили! Да му мислят китайците и индийците!
  • 18 Мнение

    9 1 Отговор
    Не е точно световен заговор.Има си някакви сатанисти,които за кратко са на важни ръководни позиции.Искат да върнат фашизма,за да имат безплатна работна ръка.Реално ние сме си виновни,защото се вързахме да се боцкаме с експериментални течности след проведена ни пропаганда.Те сега си мислят,че всичко става така с пропаганда щом даже са накарали бременни да участват в опити как ще се отрази на плода ваксината.Вирусът се доказа,че е създаден в лаборатория.
    Нормално е сега да използват войната,за да има The Great Reset.Aко няма атомна бомба как иначе ще се съгласите да си дадете цялото имущество и да сте в лагери?Всички сте чували за това.Ето защо наливат пари и оръжия във войната.Ето защо няма мирни преговори.Ето защо все едно предизвикват ядрена война и покачване на напрежението.
    "Ако искате да скриете истината - сложете им я пред очите и я наречете конспирация."
    А ако е само конспирация защо в Мета вселената вече предлагат мета деца,за да ограничат свръхнаселението до 2050-та?
    Господ да ни пази!