Last news in Fakti

22 Ноември, 2022 16:28 3 310 7

Наистина ли е вредно да се къпем след хранене?

  • душ-
  • храна-
  • хранене-
  • полезно-
  • вредно

Топлата вода може да се отрази негативно върху храносмилането и да наруши процеса

Наистина ли е вредно да се къпем след хранене? - 1
Снимка: Shutterstock

Вечеря, душ и лягане в леглото може да изглежда като чудесен вечерен ритуал за отпускане, но може да не е най-добрата практика за храносмилателната ви система. Всъщност горещият душ след хранене може да доведе до проблеми като спазми или лошо храносмилане. Това се дължи на температурата на водата и как тя влияе на притока на кръв в тялото ви, пише в. Струма.

Отрицателният ефект от вземането на душ след хранене

Когато консумирате храна, температурата на тялото ви леко се повишава, тъй като кръвта се придвижва към храносмилателните органи. Това помага на тялото ви да усвои правилно храната, като ви осигурява комфорт и лекота. Но ако вземете топла вана или душ веднага след хранене, горещата вода допълнително повишава температурата на тялото ви и отклонява кръвта от храносмилателните органи. По този начин се нарушава храносмилателния процес и евентуално би предизвикало симптоми като спазми, когато стомахът не получава необходимия приток на кръв.

Кое е най-подходящото време за душ?

Горещата вода може да наруши храносмилането ви. Но лошо ли е да си вземете студен душ след хранене? Ето какво казват експертите. Студеният душ, от друга страна, би понижил телесната ви температура и не би отклонил кръвта от храносмилателните органи. Студените душове всъщност могат да задвижат метаболизма ви и дори да ви помогнат да изгорите повече мазнини от току-що изяденото ястие. Въпреки това е препоръчително да вземете душ със стайна температура, ако трябва да се изкъпете след хранене. Студеният душ шокира системата и стеснява вените, които отиват към кожата, докато горещият душ отваря вените, които отиват към кожата. Неутралната температура би имала по-малък ефект върху пренасочването на кръвния поток. Добре ще е да изчакате поне 20-30 минути, преди да се изкъпете.

В крайна сметка не е опасно или вредно, но пък можете да избегнете излишния дискомфорт, който би могъл да се появи. Ако все пак задължително трябва да вземете душ след хранене, придържайте се към неутрални температури, които няма да пренасочат притока на кръв към стомашно-чревните органи. Лекари съветват: „Идеалното начало на деня би било да изпиете чаша вода със стайна температура, да потренирате, да вземете душ и след това да закусите пълноценно.“ Ако обаче сте свикнали да взимате душ вечер, същата политика важи и за времето за вечеря – планирайте да вземете душ преди да хапнете, за да избегнете стомашно разстройство.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 вдовец

    7 0 Отговор
    обичам съвместен топъл душ, легло и след това добра храна....
  • 2 Механик

    10 1 Отговор
    Всякакво къпане е вредно, ако е по-често от евднъж на два месеца. Ползването на отопление, също.
    подпис: Урсула фондер Намкояси
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 2 Отговор
    Вече взех да се притеснявам, че съм още жив....Нещо не е наред при мен ли, какво ли???
  • 5 ПП измама

    1 1 Отговор
    За всеки жълтопаветник е вредно да се къпе по принцип!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Соваж бейби

    2 1 Отговор
    А А А къпането е" вредно ",само лятос в реката и лафа за българина от един англичанин май влиза в сила ?!Ганьо не се къпе ,най вече през зимата да не настине ,лятото да не ти се налага да пътуваш в трамвай ....Жива и здрава съм преди душ,след душ добре съм хигиената е хубаво нещо !