23 Ноември, 2022 10:16 947 0

Откриха останки от средновековна стена под Уестминстърския дворец

  • уестминстърски дворец-
  • британски парламент-
  • средновековна стена-
  • археолози

Експертите смятат, че съоръжението е било издигнато по време на управлението на крал Едуард Първи (1272-1307)

Откриха останки от средновековна стена под Уестминстърския дворец - 1
Снимка: Shutterstock

Археолози са открили останки от средновековни укрепления под сградата на Уестминстърския дворец, където заседава британският парламент, предаде ТАСС, като цитира публикация във в. "Дейли мейл".

Каменните конструкции са намерени по време на геотехнически сондажи в сектор под заседателната зала на Камарата на лордовете.
Експерти от Археологическия музей на Лондон, които реставрират историческата сграда от лятото, почти 5000 часа са проучвали 160 помещения, пробивали са дупки с дълбочина до 70 метра, за да достигнат до подземните етажи на двореца.

Така са открити останките от стена от кентски варовик - тъмносив камък, използван при изграждането на Лондонската кула и Уестминстърското абатство.

Експертите смятат, че съоръжението е било издигнато по време на управлението на крал Едуард Първи (1272-1307).

Според тях откритият фрагмент е бил част от известните средновековни укрепления на брега на река Темза. Още през 2015 г. на територията на двореца са открити следи от дървени конструкции, за които се предполага, че са свързани с този паметник, добавя БТА.

"Преди доста време установихме, че укрепленията са били на това място, и очаквахме да открием следи от тях по време на сондиране в двора на канцлера", каза представителят на изследователския екип Роланд Тили.

Председателите на двете камари на британския парламент подчертаха важността на находката и необходимостта от запазване на историческото наследство на Уестминстър.

По-рано този месец британски експерти съобщиха за възстановяването на най-популярната туристическа част от Адриановия вал, построена от римляните в северната част на Англия.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА