4 544 8

Рецепта на деня: Мераклийски печен джолан

  • джолан-
  • свинско месо-
  • какво да сготвя

Идеално ястие за студените дни

Рецепта на деня: Мераклийски печен джолан - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • свински джолан - 1 бр. голям
  • мед - 3 с.л.
  • бира - 300 мл тъмна
  • сол
  • черен пипер
  • мащерка
  • кимион
  • бахар
  • чесън - 1 скилидка
  • лют пипер - 1/2 ч.л.
  • зехтин - 30 мл
  • бульон - 150 мл

Начин на приготвяне:

Направете марината за месото, като в купа сложите бирата, подправките, зехтина, мед и счукания чесън. Разбъркайте всичко, сложете месото в дълбока чиния и го намажете с ръце - втрийте хубаво с ръце, а останалото излейте около месото.

Оставете месото в хладилника за 3 часа да се маринова, извадете и преместете джолана в тава. Сипете половината от останалата марината около джолана и долейте бульона.

Покрийте тавата с алуминиево фолио и печете в загрята фурна на 160 градуса за час и половина.

Махнете фолиото, намажете месото с останалата марината и допечете още 30 мин до получаване на приятен загар, пише gotvach.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 17 гласа.

Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 1 Отговор
    БЛАГОДАРЯ УВАЖАЕМА госпожа МАРИНОВА
  • 2 Реалист 6548

    2 0 Отговор
    Аз ще хапна картофи с пилешко филе с домати салата и малко грах, че свинското е вредно, над 50г

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Добре

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Реалист 6548":

    Само ако имаш домашно пиле. Иначе от 30 гр. станало на 2 кг. за 38 дни/ жълтото за 50/ смятай какво ядеш. И промишленото свинско не е много стока, особено ако е внос от Белгия, Испания, Франция, замразено с години и изпрано за свеж вид като прясно. Така че...изборът е твой с какво да се отровиш. Ако имаш домашно, яж си с кеф. А рецептата ми харесва и не трудна за изпълнение.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Реалист 6548

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "Ами щом свинско над 50годишно":

    Аз съм от село и си гледам кокошки с царевица и жито ги храня не ползвам смески пък и докторите препоръчват пилешко

    Коментиран от #7

  • 6 Кавърма със свинско, гъби, лук и чушки

    1 0 Отговор
    Рецептата на деня е супер и ще се пробва!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Реалист 6548

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Не зная от къде си":

    Значи всичко що се храни с смески не е чисто, бойлери ги хранят с смески за тегло, кокошки ги хранят с с смески за повече яйца, аз ги храня само с естествена храна жито и царевица за да не са тлъсти издуени и яйцата са малко но жълтъка не може го измеш, като другите с течаща вода трябва с гъба и веро, на всеки на който съм дал казва, че има огромна разлика от другите уж домашно отглеждани кокошки