Last news in Fakti

8 Декември, 2022 12:32 1 792 4

Пускат в обращение първите монети с лика на крал Чарлз III (СНИМКИ)

  • крал чарлз трети-
  • крал чарлз-
  • монети-
  • лик-
  • великобритания

Първата монета с лицето на Чарлз III е от 50 пенса

Пускат в обращение първите монети с лика на крал Чарлз III (СНИМКИ) - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Първите монети с лика на британския крал Чарлз III от днес влизат в обращение в пощенските клонове в Обединеното кралство, съобщи ДПА.

Кралят е изобразен на лицевата страна на монетата с номинал 50 пенса, а нейната обратна страна е посветена на живота и наследството на неговата майка, покойната кралица Елизабет II, предава БТА.

Като начало в обращение, съобразно търсенето и необходимостта, ще влязат около 9,6 милиона монети от 50 пенса.

Възпоменателна версия на монетата беше представена през октомври, което предизвика рекордна посещаемост на сайта на Кралския монетен двор.

Изображението на монарха, представено върху монетата, което той лично е одобрил, е създадено от скулптура Мартин Дженингс.

Монетите следват вековна традиция и на тях крал Чарлз III е изобразен, като ликът му е обърнат наляво - в противоположна посока на предишния монарх, кралица Елизабет II. Всички британски монети, който носят нейния лик, ще останат в обращение и ще продължат да бъдат законно платежно средство.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    5 0 Отговор
    ЕТО ТОВА СИ Е КУЛТ КЪМ ЛИЧНОСТТА !!! Нека да не ни обвиняват НАС !!!
  • 2 Монетарник

    0 0 Отговор
    ингилизки:да беха го изобразили,както е казал в един записан от техен хакер разговор с камала.искам да съм онова нещо м\у твоите крака.
  • 3 Колко ще струва

    2 0 Отговор
    Може ли да си я купя и да ми я доставят с Еконт ???
    Надявам се да е няколко серии златни , сребърни.
    Че у нас се редиха на опашка 3 дена.
  • 4 Коко

    2 0 Отговор
    Ще бъде много грозна монета.