Last news in Fakti

15 Декември, 2022 11:15 1 595 5

Кралицата на Испания посети Лос Анджелис, за да популяризира испанския език и култура

  • кралица летисия-
  • испания-
  • лос анджелис-
  • испански език-
  • култура

Тя откри първия филиал на Западното крайбрежие на "Института Сервантес"

Кралицата на Испания посети Лос Анджелис, за да популяризира испанския език и култура - 1
Снимка: БГНЕС

Кралицата на Испания Летисия посети Лос Анджелис за откриването на център, посветен на развитието и популяризирането на испанския език и култура в света, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Кралицата откри първия филиал на Западното крайбрежие на "Института Сервантес", основан от испанското правителство през 1991 г. за популяризиране на испанския език и испаноезичната култура в глобален мащаб. Лос Анджелис е седмото място в САЩ, където има филиал на института.

Испанският е вторият най-разпространен език в САЩ след английския и се говори масово в Лос Анджелис, където близо 50 процента от населението са испанци или латиноамериканци.

Кралицата на Испания посети Лос Анджелис, за да популяризира испанския език и култура
Снимка: БГНЕС

Кралица Летисия участва в работната среща на института в понеделник и председателства откриването му във вторник, се посочва в прессъобщение.

Летисия, опитна журналистка в национална телевизия, стана принцеса, след като през 2004 г. се омъжи за тогавашния принц Фелипе, понастоящем крал Фелипе Шести. Когато крал Хуан Карлос абдикира 10 години по-късно, тя стана първата жена без аристократично потекло, възкачила се на испанския престол.

През септември кралица Летисия навърши 50 години, което наложи да бъде преразгледана позицията ѝ в монархията, която все още е разтърсвана от скандали, свързани с Хуан Карлос.

Въпреки че Летисия е по-известна като прогресивна феминистка, отколкото като пламенна монархистка, именно на нея се приписва основната роля за решението на Фелипе да поеме по нов път и да скъса връзките с корупционното миналото на двореца.

Кралят на Испания има предимно церемониална роля. Изпълнителната власт принадлежи на избраното парламентарно правителство.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цеко сифоня

    0 0 Отговор
    Тя може и да успее там. Ама ние все не успяваме да популяризираме българския език в Македония.
  • 2 ККК

    6 1 Отговор
    Че закъде повече да го полуляризира - в ЛА всеки втори и без това е мучачо..
  • 3 не е сериозно

    4 0 Отговор
    търсила си е повод да се поразходи до Лос Анджелис. испанският език и култура са популярни там от векове.
  • 4 Тодор Димов

    1 1 Отговор
    А бе хора... Това е кралица на Испания! Да не е лидерка на българска лява партия!? Venzeremos!
  • 5 Гост

    1 0 Отговор
    Що не популяризира испанския в с. Сейдол?