Last news in Fakti

15 Декември, 2022 13:03 4 063 9

Хората, които чистят много, умират по-рано

  • чистене-
  • смърт-
  • опасност

Това установи ново изследване

Хората, които чистят много, умират по-рано - 1
Снимкa: Shutterstock

Ако сте от хората, които постоянно нещо чистят, трябва да знаете, че съществува сериозен риск за здравето ви. Учени от Свободния университет в Брюксел са установили, че постоянното чистене може да се превърне в опасност. Според тях, хората, които чистят много, умират по-рано от онези, които не се занимават с този вид дейност. Но как е възможно?

За целите на изследването си учените наблюдавали за период от 10 години 200 000 мъже и 59 000 мъже, които обаче се занимават с професионално почистване. А резултатите показали, че смъртността сред хората, които бършат прах, мият подове и събират боклуци професионално, е значително по-висока, отколкото сред останалото трудово население, пише woman.bg.

Вероятно сте си помислили, че причините за високата смъртност биха могли да бъдат агресивните и вредни за здравето препарати, с които хигиенистите работят. Според брюкселския учен Лаура ват дер Боре, обаче, проблемът се дължи по-скоро на неправилна употреба или комбинация на различни препарати. Любопитен е фактът, че най-често неправилна употреба на препарати се среща при почистването на дома!

Затова изследователите препоръчват жилището да се чисти с ръкавици, маска и в зависимост от използваното почистващо средство – дори със защитни очила.

„Човек трябва да осъзнава опасностите при почистване. Би било погрешно обаче да се обвинява само химията или отделни препарати. Професионалните хигиенисти обикновено са по-добре обучени, докато същото не се отнася непременно за хората, които сами почистват жилищата си. Често те не си дават ясна сметка за рисковете“, твърди още Лаура ван дер Боре.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сериозен

    16 3 Отговор
    вманиачаването в нещо не води до нищо добро,например вярата в партия герб!

    Коментиран от #3

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 8 Отговор
    БЛАГОДАРЯ госпожа МАРИНОВА но не е точно ТАКА има ХОРА които много ЧИСТЯТ и живеят ДЪЛГО а и РАБОТАТА калява ДУХЪТ и всичко трябва да е с МЯРКА
    още веднъж
    БЛАГОДАРЯ ВИ за ПОЛЕЗНАТА статия всичко е ИНДИВИДУАЛНО
  • 3 МАФИЯ

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "сериозен":

    СТАТИЯТА е ЛЮБОПИТНО а не е ПОЛИТИЧЕСКА
  • 4 сега знам

    12 1 Отговор
    абе аз се 4удех защо мойта не 4исти а то ето какво било ръйш !
  • 5 Механик

    10 5 Отговор
    След като Брюксел установи, че честото къпане, стоене на топло и светло е вредно и опасно, сега вече излезе с ново становище. Според тях, чистенето е опасно за живота. Браво на брюкселските зеленчуци!
    Явно са се придържат към "великите мисли" "Бъди прост и мръсен, за да си здрав и щастлив", както и "Хигиената е предразсъдък и няма нищо общо със здравето" ! Още веднъж БРАВО!
  • 6 ЛицеМерия

    9 3 Отговор
    Лицемери на стотна степен, допускат в магазините какви ли не боклуци, после ти казват: ама ти не ползваш скафандър за да миеш пода ... абе ей бюрократите и зелките в тази бюрокрация: я малко по-сериозно като казвате "да" с/у едната комисионнна.
  • 7 зреене

    3 3 Отговор
    От брюкселаните какво очакваш да ти кажат? При тях все нещо не им е наред,все от нещо или от някого се оплакват.
  • 8 123456

    2 1 Отговор
    Финния прах ги задушава и те умират.
  • 9 учените наблюдавали

    2 1 Отговор
    и забелязали , че... А как са отчели влиянието на фактора на по-нискато финансово положение на категорията професионални хигиенисти, които са такива заради ниско образование, върху продължителността на живота ? Кога отиват на лекар при заболяване и т.н. .. Повърхностно наблюдение.