Last news in Fakti

12 Август, 2013 19:18 2 681 0

Момче се бори с опасен рак

  • рак-
  • момче

Университетската болница

Липса на медикамент спира лечението на 14-годишно момче с онкологично заболяване. Габриел е от Силистра, а неговите приятели правят акция за събиране на средствата нужни за лечението му.

Момчето страда от редкия синовиален сарком на меките тъкани. Приет е за лечение във варненската болница "Св. Марина", но се оказва, че родителите му трябва сами да търсят някои от нужните за химиотерапията медикаменти.

„Това, което е било в болницата, вече е на изчерпване. И освен, че ние трябва да ги купуваме, другият проблем е, че ги няма и в България. И не са едно и две, те са много лекарства. Не всеки родител може да ги закупи”, каза майката на детето Татяна Добрева.

Оказва се, че болницата има договор с фирма, която произвежда нужния медикамент, но отскоро тя спряла да го внася. Има още една фармацевтична компания, която го прави, но лечебното заведение няма договор с нея за лекарството, и ако го поръча, от касата няма да възстановят сумата, разказва бТВ.

„Мисля, че ни са достатъчни заболяванията, които имат нашите деца, за да бягаме и да се притесняваме и за това. Това е животоспасяващо лекарство. И това лекарство трябва да се сложи на точно определен момент. Ние не можем да чакаме седмица-две, докато някой ни го достави отнякъде”, каза още Татяна.

Университетската болница "Св. Марина" има и друг проблем - болничната аптека не разполага с необходимите медикаменти за онкоболните пациенти, а от регионалната здравна каса ги уведомили, че определените им средства са изчерпани и не се предвиждат допълнителни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА