Last news in Fakti

14 Август, 2013 17:51 1 979 0

Децата на майки с наднормено тегло са застрашени от сърдечни заболявания

  • опасност-
  • бременни жени-
  • наднормено тегло

При тях има 35% по-висок риск от преждевременна смърт

Децата на майки с наднормено тегло са застрашени от сърдечни заболявания - 1
Снимка: БГНЕС

Децата на майки, страдащи от наднормено тегло и затлъстяване, са сериозно застрашени от преждевременна смърт вследствие на сърдечни заболявания, съобщи Би Би Си.

Изследване на шотландски експерти е установило, че за децата, родени от майки, които са страдали от наднормено тегло по време на бременността, има с 35% по-висок риск да умрат преди да навършат 55 години.

Все още не е ясно дали здравословните проблеми са генетично заложени или са причинени от последвалия начин на живот.

Специалистите са провели проучване, включващо 28 540 жени, чието тегло е било измерено в техния първи преглед за бременност, и техните 37 709 деца, които сега са на възраст между 34 и 61 години.

Една от всеки пет жени е била с наднормено тегло, с индекс на телесната маса между 25 и 29,9. Сред техните деца е имало 6551 случая на преждевременна смърт, като сърдечните заболявания са един от най-честите причинители.

В изследването са включени и други фактори като възрастта на майката по време на раждането, нейната социална принадлежност и др.

Резултатите също така показват, че за децата, родени от майки с наднормено тегло, по-късно съществува с 42% по-висок риск да попаднат в болница с инфаркт, стенокардия или инсулт.

Според ръководителя на изследването - професор Ребека Рейнолдс, получените резултати показват колко важно е по време на своята бременност бъдещите майки да поддържат здравословно тегло, да бъдат физически активни и да се хранят разумно.

Предишни изследвания свидетелстват за връзка между затлъстяването по време на бременността и промяната на апетита и метаболизма при родените след това деца. Вече има научни доказателства и за това, че затлъстяването може да се предава по генетичен път в семейството.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА