Last news in Fakti

11 Януари, 2023 16:45 2 346 9

Учени обясниха защо затлъстяването е по-опасно за мъжете

  • наднормено тегло-
  • мъже-
  • жени-
  • здраве-
  • опасно

Изследване хвърля светлина върху биологичните основи на половите различия при заболявания, свързани с наднорменото тегло

Учени обясниха защо затлъстяването е по-опасно за мъжете - 1
Снимка: Shutterstock

Проучване на специалисти от университета Йорк в Торонто обяснява защо затлъстяването е по-опасно за мъжете отколкото за жените, съобщи електронното издание “Юрикалърт”, цитирано от БТА.

Изследването хвърля светлина върху биологичните основи на половите различия при заболявания, свързани с наднорменото тегло. Канадските експерти откриват "поразителни" разлики в клетките, които изграждат кръвоносните съдове в мастната тъкан при мишки от двата пола.

Мъжките екземпляри са по-склонни от женските да развият състояния, свързани със затлъстяването, сред които са сърдечно-съдови заболявания, инсулинова резистентност и диабет, обяснява професор Тара Хаас от университета Йорк.

"Използвани са модели на гризачи, за да се изследва затлъстяването и свързаните с него болести като диабет, но обикновено са изучавани мъжки индивиди, тъй като женските са устойчиви на развитието на същите страдания", казва Хаас, която е водещ учен на изследването. "Бяхме заинтересовани да проучим тази разлика, защото според нас тя показва, че нещо се случва при представителките на нежния пол, което ги защитава".

При направено по-рано проучване Хаас и нейният екип установяват, че при женски гризачи с наднормено тегло растат много нови кръвоносни съдове, за да снабдяват разширяващата се мастна тъкан с кислород и хранителни вещества. Това обаче е много по-ограничено при мъжките. В най-новото им изследване фокусът е върху разликите в ендотелните клетки, които изграждат градивните елементи на кръвоносните съдове в мастната тъкан.

Специалистите използват специален софтуер, за да помогне да бъдат изолирани хиляди гени и учените да се ориентират към тези, които са свързани с растежа на кръвоносните съдове. Така те установяват, че процесите, свързани с развитието на нови кръвоносни съдове, са доста повече при женските мишки. При мъжките пък се наблюдава високо ниво на дейности, водещи до възпаления.

"Беше много поразителна степента на свързаните с възпаления процеси, които преобладават при мъжките екземпляри", казва Хаас. "Други проучвания показват, че когато ендотелните клетки имат подобен отговор, те са много нефункционални и не реагират правилно на стимули".

"Вълнуващо е да се наблюдава продължителната устойчивост, която женските ендотелни клетки показват дори и когато са стресирани от дългосрочна диета с високо съдържание на мазнини", казва Александра Пислару, която е част от изследователския екип. "Резултатите от нашето проучване могат да помогнат да се разбере по-добре защо затлъстяването се проявява по различен начин при мъжете и жените".

Данните от проучването са публикувани в "айСайънс".


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ироничен

    12 1 Отговор
    Ако беше писано за жените, веднага щяха да го обявят за сексизъм.
    Да приемем новината добродушно и с усмивка!
  • 3 Дидо

    11 1 Отговор
    Само като прочета за учени от някой си университет и спирам да чета. Трябва да се прави точно обратното на това, което казват.
  • 4 Фашист

    16 0 Отговор
    Когато спреш да си виждаш оная работа е проблем.

    Коментиран от #5

  • 5 Дидо

    5 4 Отговор

    До коментар #4 от "Фашист":

    Пък и за какво да я гледаш.
  • 6 свидетел

    6 1 Отговор
    защото губят визуален контакт с нюнюто !
  • 7 Анонимен

    11 1 Отговор
    "разлики в клетките, които изграждат кръвоносните съдове в мастната тъкан при мишки от двата пола." ........ Как така "при двата пола"? Нещо сте се объркали. Половете не бяха ли повече, и всеки сам си избира дали има разлики в клетките или не?
  • 8 пояснение

    5 0 Отговор
    Когато кожата на корема , заедно с мастната тъкан , при мъжа , започва да се обръща надолу . Така наречената престилка . Тогава организма спира да произвежда нужният му тестостерон . За да се превърне във паметник под който лежи отдавна загинал герой.
  • 9 Христо Иванов

    1 1 Отговор
    Не е вярно!!